Concurs pentru cel mai bine plătiţi “băgători de seamă” din Iaşi. Selecţia viitorilor membri CA de la ApaVital: în spatele uşilor închise

joi, 26 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Concurs pentru cel mai bine plătiţi “băgători de seamă” din Iaşi. Selecţia viitorilor membri CA de la ApaVital: în spatele uşilor închise

Până şi numărul celor înscrişi l-am aflat „pe surse”. Secretomania acestor concursuri este o tradiţie la societatea de apă ieşeană. Miza este consistentă: anul trecut, un membru al Consiliului de Administraţie a câştigat 5235 de lei în fiecare lună.

 

Concurenţa pentru cele şapte mandate de administratori pe care se dă practic concurs este de trei pe loc: au fost depuse 21 de dosare -şi aici se opresc informaţiile ţinute cu străşnicie sub cheie. Nu se ştie nici cât durează procedura de selecţie a componenţei viitorului Consiliul de Administraţie al societăţii ApaVital. Planul de selecţie menţionează un „termen de 30 de zile de la publicarea anunţului” – în documentul afişat pe pagina de internet a ApaVital lipseşte de fapt o literă – iar candidaţii au putut să se înscrie la concurs până pe 16 octombrie.

Consiliul de Administraţie are numărul maxim de mandate prevăzut de lege, nouă, dar două dintre acestea revin directorului general al societăţii şi directorului operaţional. Cum alte (maxim) două mandate revin forului tutelar, bătălia se dă practic pe cele cinci rămase. În actualul mandat, Consiliul Judeţean a fost reprezentat de directorii executivi ai Direcţiilor Economică, respectiv Achiziţii Publice. Trebuie precizat că, deşi Consiliul Judeţean este acţionarul majoritar ApaVital, cu peste 99 la sută din acţiuni, societatea este în subordinea unei asociaţii în care CJ este un simplu membru. Aceasta este şi explicaţia oficială pentru diferenţa prezentării concursurilor de angajare la CJ şi la ApaVital: la Consiliul Judeţean sunt publicate pas cu pas etapele de recrutare (înscriere, selecţie de dosare, proba scrisă, interviul) şi rezultatele obţinute de candidaţi, în vreme ce la ApaVital ştim doar când începe şi, după ce se termină, cine sunt fericiţii câştigători ai indemnizaţiilor.

Din comisia de selecţie fac parte preşedintele CJ, Costel Alexe, directorul executiv al Asociaţiei Regionale pentru Servicii Apă Canal Iaşi (ARSACIS), Iulian Jelea, şi un expert independent – societatea Fox Management Consultants SRL, aceeaşi care îşi trimite reprezentantul de mai mulţi ani la Iaşi la concursurile de selecţie organizate de majoritatea societăţilor administraţiei locale.

Nu se ştie pentru ce sumă au fost achiziţionate serviciile societăţii de recrutare, pentru că anunţul nu a apărut pe platforma electronică de achiziţii publice, ci direct pe pagina de internet a asociaţiei. În schimb, ApaVital a angajat-o deja pe Magdalena Radu, administratorul societăţii menţionate, pentru 45 de mii de lei, pentru selecţia viitoarei echipe executive – pe care ar trebui să o facă viitorul consiliu de administraţie. Pretendenţii la unul dintre cele cinci fotolii de director – general, tehnic, economic, operaţional şi comercial – mai au timp până pe 17 noiembrie să îşi depună dosarele.

Mai multe amanunte despre acest concurs gasiti aici (pag. 3)

Dacă, anul trecut, un administrator a câştigat 62.839 de lei, respectiv 5.235 de lei pe lună, cu o mie de lei mai mult decât salariul mediu net pe judeţ raportat de Statistică pentru decembrie 2022, directorii societăţii au avut şi ei venituri pe măsură. Cele mai mari salarii plătite de ApaVital au fost al directorului general şi al directorului comercial, 39.250 de lei/ lună. Ceilalţi trei (economic, operaţional şi tehnic) au avut doar între 34 şi 35 de mii de lei lunar.

Veniturile de la vârful ApaVital a făcut ca selecţiile trecute să se lase cu scandal. Practic, după procedura derulată în 2019/2020 pentru Consiliul de Administraţie, doi foşti consilieri judeţeni, de la PSD şi de la ALDE, şi-au găsit un loc în Consiliul de Administraţie – iar aceştia nu sunt singurii membri cu carnet de partid. Aşadar, rămâne de văzut cum va fi acum. 

Comentarii