Creșterea de trafic încetinește pe Aeroportul Iași. În aprilie, mai puțini pasageri decât acum un an

joi, 02 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Creșterea de trafic încetinește pe Aeroportul Iași. În aprilie, mai puțini pasageri decât acum un an

Pentru prima dată în ultimii trei ani, traficul lunar de pasageri la Aeroportul Iași nu mai depășește volumul de trafic înregistrat în aceeași lună din anul precedent. Estimarea pentru luna aprilie este de 175 de mii de pasageri, sensibil mai puțin decât în aprilie 2023 – prima dintr-o serie semestrială cu trafic peste 200 de mii de pasageri.

Aprilie 2023 a fost și prima lună din istoria aerogării ieșene în care a fost depășit acest prag. Anul acesta, în prima lună de la includerea aeroporturilor românești în Spațiul Schengen aerian, la Iași au fost cu aproximativ 30 de mii de pasageri mai puțini decât în aprilie trecut.

Din aprilie 2021, când a fost consemnată prima revenire de trafic aerian de pasageri după instalarea pandemiei, în comparație cu aceeași lună din anul precedent, fluxul de pasageri pe Aeroportul Iași a crescut continuu până acum. Aprilie 2024 a fost mai puțin aglomerată decât aprilie 2023, primul semn de diminuare a tendinței de creștere din ultimii ani

De altfel, la ultima conferință de presă, directorul general al Aeroportului Iași a prevăzut o stagnare a cifrelor de trafic în acest an. Romeo Vatră a pus această încetinire în principal pe seama reviziilor în care intră aproximativ un sfert din flota companiei Wizzair, principalul operator al zborurilor de la Iași. Ce-i drept, dintre destinațiile operate de la Iași a dispărut una singură, și aceea sezonieră – Santorini (Grecia) – iar un anunț privind perspectiva deschiderii de noi rute nu a fost făcut până acum. În schimb, baza companiei la Iași a fost menținută la cinci aeronave.

Pe de altă parte, 1 Mai a consemnat primul zbor al companiei Eurowings care a deschis săptămâna aceasta de la Iași două destinații noi, Dusseldorf și Stuttgart. Cele două rute sunt acoperite de zboruri dus-întors bisăptămânale.

Citiți și: Creşteri de trafic mai mici la Aeroportul Iaşi, dar tot cu valori record. Un sfert din flota Wizzair, la sol: revizie generală

Citiți și: T4 e gata. Ce urmează la Aeroportul Iaşi? Sunt lansate cateva licitaţii importante. Bilanţul directorului

Comentarii