Crimele de la Roua: probele procurorilor! Dezvăluiri din culisele anchetei

joi, 27 ianuarie 2022, 03:02
7 MIN
 Crimele de la Roua: probele procurorilor! Dezvăluiri din culisele anchetei

Jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au aflat care sunt probele ce, în ciuda speculaţiilor din afara instanţelor, au dus la arestarea marocanului Ahmed Sami el Bourkadi în cazul dublei crime din complexul Roua. Între timp, au mai apărut unele probe care au “încurcat” ancheta: urmele ADN de pe resturi de îmbrăcăminte s-au amestecat, însă au relevat că au fost mai multe persoane în “casa groazei”, în seara crimelor. Judecătorii au considerat însă că, în ciuda celor colaterale, probele anchetatorilor sunt suficiente pentru a-l arunca după gratii pentru câteva luni pe marocanul suspect de moartea iubiţilor Vanessa Burlacu şi Youssef Ajniyah. Cele 33 de lovituri primite de fată şi 17 de către băiat i-au făcut să creadă pe anchetatori că ucigaşul este psihopat. Instanţa a avut însă pe masă şi probe de care opinia publică află acum, în premieră.

Cele trei zile de groază, pas cu pas, şi care sunt probele ce îl incriminează pe Ahmed Sami el Bourkadi pentru dubla crimă care a îngrozit Iaşul cu puţin timp înainte de Crăciun, în rândurile următoare.

Marocanul Youssef Ajniyah era student în anul doi al Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, linia de predare franceză. Băiatul locuia în casa de pe Moara de Vânt de aproximativ o lună de zile împreună cu Vanessa Burlacu, din Miroslava, care frecventa Şcoala Postliceală Sanitară, iar în paralel se ocupa şi de o afacere pe care o avea în Belgia: un magazine online. În această afacere, Youssef Ajniyah era ajutat de un alt tânăr, care se afla în Belgia. Cei doi ţineau legătura pe WhatsApp sau Messenger. Totodată, la aceeaşi facultate, Youssef Ajniyah era coleg de grupă şi prieten cu Ahmed Sami el Bourkadi – cel care avea să devină principalul suspect al crimei duble.

Primele imagini: şoc şi groază!

Pe data de 10 decembrie, cu două zile după crime, Youssef Ajniyah urma să decoleze la ora 7.55 din Iaşi spre Bruxelles. El a fost observat ultima oară pe data de 8 decembrie, seara, la o petrecere privată la casa în care locuia, pe Moara de Vânt, împreună cu prietena sa, Vanessa. Femeia care le închiriase casa, ce locuia alături, i-a văzut şi ea, dar pe data de 4 decembrie, când au achitat chiria pentru luna decembrie. Pe 10 decembrie, după sesizările celor ce-l aşteptau pe student la Bruxelles, o patrulă de poliţie de la Secţia 3 Iaşi a intrat în imobil, unde a dat de imagini înfricoşătoare: pereţi negri de funingine, uşa de la intrare spartă, iar într-o cameră de la etaj două corpuri inerte, hăcuite cumplit. Prin toate încăperile erau urme de sânge, urme dinamice, urme de scurgere, de alunecare etc. Mobilierul, obiectele de îmbrăcăminte, obiectele personale sunt răvăşite, dulapuri deschise, vraişte. Au fost căutate imediat telefoanele mobile ale victimelor, dar nu au fost găsite, şi nici bunuri de valoare, cum ar fi bani, carduri, bijuterii. Nici documente sau acte personale. A fost găsit doar un laptop în sufragerie. De asemenea, criminaliştii au identificat în baia de la etaj urme de bunuri textile, arse parţial. Urme de substanţă inflamabilă au fost resimţite în mai multe locuri din casă, cum ar fi obiecte de mobilier şi bunuri, arse parţial şi acestea. Într-una din camere, erau cele două trupuri, mutilate cu multiple înjunghieri, atât în zona feţei, cât şi pe corp şi a mâinilor. El avea 10 lovituri numai în spate.

Ce s-a văzut pe camere?

În seara zilei de 8 decembrie, ziua crimelor, Ahmed Sami el Bourkadi, suspectul, este filmat pe camerele de supraveghere din zonă cum vorbeşte la telefon cu colegul său, Youssef Ajniyah, chiar înainte să intre în casa acestuia din urmă. El Bourkadi are pantaloni lungi închişi la culoare şi un hanorac roşu. De reţinut acest aspect deoarece, în jurul orei 23.30, acesta iese din casă fără hanorac şi pantaloni, îmbrăcat doar cu o pereche de pantaloni scurţi şi ceva uşor pe el. El Bourkadi este plasat de anchetatori în casa prietenului său Youssef Ajniyah deoarece acesta din urmă a trimis o poză unui amic, în care putea fi observat şi el Bourkadi. De asemenea, telefonul lui el Bourkadi a fost semnalat în zonă, de către firma de telefonie. Dar unde sunt hanoracul roşu şi pantalonii lui el Bourkadi?

“În procesul verbal de cercetate la faţa locului, s-a reţinut că în baia locuinţei (n.r. – din Moara de Vânt), în zona destinată duşului, s-au găsit resturi carbonizate dintr-o bluză de culoare roşie similară celei în care apărea îmbrăcat inculpatul. În procesul verbal de vizionare a înregistrărilor se reţine că inculpatul a fost surprins de camerele de supraveghere aparţinând complexului Roua la ora 18.25 când se deplasa către locuinţa victimei. În înregistrare este vizibilă gluga roşie a hanoracului, iar inculpatul are pantaloni lungi de culoare închisă. În acelaşi proces-verbal se mai reţine că inculpatul a fost surprins de aceleaşi camera de supraveghere deplasându-se în direcţia opusă la ora 23.23, iar diferenţele vestimentare sunt semnificative: adică nu se mai observă gluga roşie a hanoracului, iar inculpatul este în pantaloni scurţi”, au precizat anchetatorii.

Care subliniază încă un fapt: activitatea telefonică a celor două victime, Youssef Ajniyah şi Vanessa Burlacu, a încetat la ora 22. Aspect neobişnuit, mai ales pentru el. El Bourkadi pare că a părăsit imobilul victimelor imediat ce cei doi nu au mai comunicat sau avut activitate online la telefon. Curios: telefonul mobil al lui el Bourkadi a fost semnalat în preajma casei atât a doua zi, cât şi a treia, adică pe 10 decembrie, când au fost găsite trupurile celor doi.

Varianta lui el Bourkadi împotriva probelor zdrobitoare

Suspectul ar fi precizat că a mers la casa celor doi în seara crimei pentru a-şi recupera hanoracul, însă, spune, nu a deschis nimeni uşa. Pe de altă parte, el Bourkadi ar fi spus unor prieteni că nu vrea să se întoarcă la casa prietenilor săi din cauza fricii de un câine rău.

“Victima (n.r. – Youssef Ajniyah) plănuia să se deplaseze la Bruxelles în ziua de 10 decembrie, însă nu a mai efectuat această deplasare, fapt care a alertat familia şi prietenii. Îngrijorat de faptul că victima nu i-a răspuns la mesaje, pe 9 decembrie un martor a solicitat sprijinul unor prieteni din România, de la care a aflat că el Bourkadi este prieten cu victima. L-a contactat telefonic pe el Bourkadi, şi i-a solicitat date despre prietenul său. Acesta i-a răspuns că l-a văzut ultima dată într-un club. Când a fost rugat de acele rude ale victimei să se deplaseze la locuinţa acestuia pentru a vedea ce şi cum, a refuzat pe motiv că nu îşi aminteşte adresa cu precizie, şi apoi, a adăugat, pentru că acolo ar fi un câine rău de care îi este frică”, au mai precizat anchetatorii.

Ahmed Sami el Bourkadi este principalul suspect al crimelor şi ca urmare a unei alte împrejurări: rana de la mâna dreaptă. Unul dintre ochiurile de sticlă ale uşii din termopan aferente imobilului din Moara de Vând a fost găsit spart de către poliţişti. De altfel, atunci când El Bourkadi a mers la spital, a doua zi, acesta a spus medicilor că s-ar fi tăiat într-o sticlă, apoi, după ce a fost prins în Italia, a precizat că s-a tăiat într-un gard metalic, atunci când a coborât dintr-un taxi şi ar fi alunecat.

Totuşi, “este surprins de camerele de supraveghere plecând de la locuinţa victimei spre ora 23.30, apoi este văzut intrând şi ieşind din scara blocului în care locuieşte în mod repetat. Din procesele verbale de vizionare şi planşele foto rezultă detalii ale obiectelor vestimentare şi de încălţăminte, care prezintă aspect de asemănare cu obiecte şi resturi identificate la locuinţa victimelor. Totodată, este vizibil, la întoarcerea de la locuinţa victimelor, că poartă mâna dreaptă în buzunar, pentru ca în înregistrările ulterioare să apară cu mâna bandajată. Ulterior, suspectul a plecat împreună cu prietena sa într-o excursie la Roma, una ce era programată dinainte, deplasându-se la Aeroportul Iaşi cu un autoturism identificat. În imaginile de pe Aeroport este vizibil faptul că suspectul are mâna dreaptă bandajată, iar prietena sa este în stare accentuată de tulburare”, mai arată anchetatorii.

De altfel, ultimele probe din dosar arată că o altă cameră de supraveghere i-a surprins pe cei doi iubiţi, care locuiau împreună într-un apartament pe Independenţei, cum aruncau mai multe bunuri într-un tomberon, fiind, de asemenea, consideraţi după imagini a fi precipitaţi şi tulburaţi.

Rămân câteva mistere neelucidate

1. În cazul în care Ahmed Sami el Bourkadi ar fi criminalul, iubita acestuia a avut vreun rol în asasinat? Nu a observat nimic în comportamentul iubitului ei, cu care împărţea apartamentul de pe Independenţei? În prezent, fata s-a mutat din acel apartament şi şi-a angajat un avocat care să o reprezinte la audieri, nefiind inculpată.

2. Cine sunt celelalte persoane care au participat la petrecerea din seara de 8 decembrie la casa din Moara de Vânt?

3. Care este mobilul crimei?

4. Unde sunt telefoanele şi arma crimei? De ce anchetatorii nu organizează căutări prin zonă pentru găsirea acestora?

5. Care este arma crimei? Până în prezent se bănuia că ar fi un cuţit, însă avocatul principalului suspect contrazice ipoteza.

6. Este Ahmed el Bourkadi sănătos psihic?

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii