anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Criză majoră în construcţii, la Iaşi. “S-a scumpit de 4 ori”. Din spate rânjeşte baronul PSD Ionel Arsene

GALERIE
balastiera, arsene
 • balastiera, arsene
- +

Foarte afectat de criză, domeniul construcţiilor, atât din Iaşi cât şi din ţară, se află pe marginea prăpastiei, iar antreprenorii din domeniu acuză statul că, deşi ar putea ajuta, stă cu braţele încrucişate. Firmele din Iaşi care au proiecte private sau cu statul nu mai au de unde cumpăra balast, materie primă necesară. Preţul acestei materii prime a crescut de la 10 lei tona la 40 de lei. Chiar şi aşa, materialul nu este de găsit, deoarece funcţionarii statului nu sunt în stare să transmită nişte hârtii. Aşa se face că mulţi dintre constructorii din Iaşi cumpără balast din Neamţ, de la firmele din siajul lui Ionel Arsene, influentul membru PSD şi preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, care au reuşit să îşi “rezolve” problema la Guvern încă dinainte de criza actuală.

 

O insolvenţă cu probleme

La Iaşi, una dintre firmele care construieşte o parte din şoseaua Iaşi - Suceava prin Breazu şi Focuri a cerut insolvenţa recent. Iar unul dintre motive este creşterea de câteva ori a preţului balastului. Balastul este un amestec de nisip şi pietriş, dar, pe cât de banal pare, pe atât e de greu de procurat acum. Materialul se foloseşte mai ales la construcţia de drumuri şi case, iar în zonă cel mai bun balast se scoate din râul Moldova, deoarece nu este mâlos, precum cel din Siret. De câţiva ani de zile, firmele de construcţii din Iaşi s-au zbătut să cumpere cel mai bun balast, însă rând pe rând, toate balastierele au căzut în plasa birocraţiei.

“Este un strigăt de disperare”

“Este un strigăt de disperare al mai multor companii cu capital privat şi de stat, care asistă neputincioase la modul cum birocraţia şi legislaţia greoaie le blochează activitatea, le împiedică să-şi desfăşoare investiţiile, le storc de resurse, direcţionându-le spre faliment. Este vorba despre toate firmele din judeţul Iaşi care au licenţă de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, dar nu pot opera în balastiere din cauză că suprafeţele respective nu au fost scoase la licitaţie de Administraţia Naţională Apele Române. Şi asta în condiţiile în care preţul materialelor de construcţie a crescut foarte mult, unii contractori şi parteneri ai statului în diverse proiecte renunţând la acestea, tocmai pentru că nu-şi mai pot acoperi cheltuielile”, ne-a spus unul dintre oamenii de afaceri afectaţi din Iaşi. Un alt antreprenor din Iaşi, care operează cea mai mare balastieră de pe râul Moldova, îi roagă pe cei din instituţiile statului să finalizeze documentaţiile, ca să dea drumul la treabă.

Exemple concrete

“Ca manager al firmei Ami Turing din Iaşi, vă pot oferi câteva exemple concrete. Firma noastră a achiziţionat prin licitaţie publică, în 2017, balastiera Cristeşti, cu licenţă şi cu suprafeţele aferente spre exploatare. Ne zbatem de aproape aproape trei ani să determinăm autorităţile să scoată la închiriat suprafeţele administrate de Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală Apă Siret, în albia râului Moldova, pentru a începe operaţiunile de decolmatare. Mai întâi, ABA Siret nu a avut bani să intabuleze aceste suprafeţe. Aşa că am aşteptat mai bine de un an să se realizeze acest lucru. Apoi, am fost informaţi că valoarea de inventar a terenurilor din perimetrul licenţei noastre trebuie actualizată; am aşteptat încă un an. Şi abia în martie 2022 ABA Siret a făcut actualizarea şi a transmis-o la ANAR.

Aşadar, din luna martie aşteptăm o hotărâre de guvern în care să se publice lista cu bunurile de inventar a căror valoare a fost actualizată. După care va trebui să mai aşteptăm o altă hotărâre, prin care să se permită scoaterea la licitaţie în vederea închirierii a acestor suprafeţe. În acestă situaţie sunt toate companiile din judeţul Iasi. Vă rugăm să aveţi în vedere că deţinătorii de licenţe de exploatare au făcut investiţii mari în utilaje, care stau degeaba. Unii dintre ei plătesc rate la bănci aşteptând să înceapă activitatea în balastiere”, detaliază Marian Iacomi, managerul firmei.

Despre legăturile baronului PSD de Neamţ Ionel Arsene cu piaţa balastrului din Moldova citiţi şi:

„Cumătrul baronului Arsene a vrut să-mi ia balastiera“. Prins în pânza de păianjen a politicii!

Afacere de un milion de euro îngropată de un grangure de partid şi de stat. Aşa vor muşchii lui!

UPDATE: Baronul Arsene de la Neamţ distruge concurenţa din Iaşi cu complicitatea funcţionarilor statului

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.