„Cumătrul baronului Arsene a vrut să-mi ia balastiera“. Prins în pânza de păianjen a politicii!

marți, 02 iunie 2020, 02:01
5 MIN
 „Cumătrul baronului Arsene a vrut să-mi ia balastiera“. Prins în pânza de păianjen a politicii!
Epopeea unui om de afaceri din Iaşi, victimă a reţelelor de afaceri controlate politic, se apropie de final, dar nu fără costuri considerabile. Omul de afaceri ieşean care a câştigat licitaţia pentru achiziţia balastierei de la Cristeşti, din Neamţ, nu reuşeşte să scape de o birocraţie sufocantă comandată politic. Chiar dacă a câştigat licitaţia în anul 2017, iar la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) directorul pesedist a fost schimbat cu unul liberal, oamenii fostului director care au rămas în instituţie fac zile fripte actualei conduceri. Aşa se face că „baronul“ de Neamţ, Ionel Arsene, încă face jocurile în ANRM şi se luptă ca balastiera să ajungă în mâinile cumătrului său, Gheorghe „Ginel“ Vlăsie, care are contracte publice cu statul pentru construcţia de drumuri. În acest timp, omul de afaceri din Iaşi moare încet, cu dreptatea în mână, iar bugetul statului este văduvit de sume importante de bani.

Ieşeanul prins în această reţea de interese este Marian Iacomi, patron al firmei Ami Touring. În noiembrie 2017, a cumpărat balastiera de la Cristeşti la o licitaţie publică, însă, până acum, auto­rităţile nu i-au eliberat licenţa de ex­ploatare a pietrişului. Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au scris despre cazul său în cursul anului trecut. Omul de afa­ceri a cum­părat locul şi utilajele, adică balastiera, însă ANRM refuza la acea vreme să îi dea licenţa de exploatare. Cu alte cuvinte, nu se putea folosi de bunurile cumpărate. Iacomi a făcut un credit de un milion de euro la momentul respectiv, cu care a cumpărat balastiera, şi apoi alţi bani cu care a cumpărat utilajele. Ulterior, el a angajat 30 de muncitori. După zeci de semnături adunate pe documentaţii, preluarea s-a oprit la ultimul care trebuia să-şi pună parafa, directorul ANM, apropiat al baronului PSD Neamţ, Ionel Arsene. Acesta era creditat cu faptul că a contribuit, în virtutea relaţiilor sale la vârful PSD, cu numirea în funcţie a primului. Directorul ANRM a amânat mult timp să semneze, iar omul de afaceri ieşean este pe punctul de a falimenta. El a început să-şi vândă din utilaje şi să-şi concedieze muncitorii pe care îi adunase cu greu.

În acest timp, după cum susţine, Ionel Arsene i-a propus să îi cumpere bunurile balastierei, dându-i de înţeles că nu va apuca niciodată să exploateze minerale din balastieră. „Ginel Vlăsie, cumătrul domnului Ionel Arsene, m-a chemat la restaurantul «Turnul Berarilor» din Piatra Neamţ şi mi-a propus să vând balastiera cu 600.000 de euro, în condiţiile în care eu am achiziţionat-o cu 900.000 de euro. I-am propus să fim amândoi asociaţi însă după o săptămână mi-au spus că nu mă vor în preajmă“, ne-a spus Marian Iacomi.

„Este prima oară când cei din fosta conducere ANRM nu au voit să aprobe cedarea licenţei de exploatare împreună cu activul“

Ghinionul omului de afaceri pare a fi faptul că balastiera se află în judeţul Neamţ, la graniţa cu Iaşul şi toţi sunt la curent cu faptul că Neamţul este fieful lui Ionel Arsene, un apropiat al lui Liviu Dragnea. De altfel, Arsene este şeful Consiliului Judeţean Neamţ iar prin mâinile acestuia trec deciziile tuturor instituţiilor importante din judeţ, şi tot acesta aprobă ce se întâmplă în curtea ANRM. Totuşi, ce a răspuns ANRM petiţiei afaceristului ieşean?

„Ca urmare a hotărârii Curţii de Conturi, instituţia noastră nu a mai aprobat transferul unor licenţe neaprobate prin hotărâre a Guvernului. Având în vedere că licenţa nu este în vigoare, nefiind aprobată prin hotărâre a Guvernului, aceasta nu poate fi transferată“, se arată în răspunsul oferit de către ANRM, semnat de către fostul preşedinte buclucaş Gigi Dragomir.

În replică, Marian Iacomi a răspuns că firma falimentară de la care a cumpărat el bunurile a preluat licenţa de exploatare în mod asemănător, în anul 2000. „Nu este adevărat. Chiar angajaţii de la ANRM ne-au spus că sunt 470 de licenţe de exploatare care nu au trecut prin hotărâre de Guvern şi totuşi au fost date. Nu ştim în ce condiţii. Însă prin adresa 118 din februarie 2018, ANRM recunoaşte faptul că licenţa a mai fost transferată de la Balastiera Cristeşti, primul proprietar, către firma Agregate Est SRL, prin aceeaşi legislaţie. Noi am preluat cu bani împrumutaţi proprietatea imobiliară adică teren şi construcţii, bunuri reprezentând echipamente de balastieră, cât şi licenţa de exploatare pentru agregate de râu, respectiv nisip şi pietriş“, a mai spus Iacomi.

În prezent, la ANRM a fost numit un nou director, iar ieşeanul are speranţe că va putea în sfârşit să exploateze balastiera. Însă oamenii rămaşi în interiorul instituţiei, fideli lui Ionel Arsene, pun beţe în roate. De exemplu, spune Iacomi, Doiniţa Isache, fostă secretară a lui Ionel Arsene, face tot posibilul ca să blocheze procedura de transmitere a licenţei de exploatare către afaceristul ieşean, din postura acum de juristă a ANRM. Ea a făcut o expertiză prin care reieşea că licenţa nu trebuie dată firmei care a achiziţionat bunurile balastierei, deoarece în contractul de preluare nu era stipulat că ambele trebuie să fie preluate „la pachet“ de către Iacomi. „Este prima oară când cei din fosta conducere ANRM nu au voit să aprobe cedarea licenţei de exploatare împreună cu activul. Am întrebat jurista (n.r. – Doiniţa Isache) şi a dat în bâlbâială, aşa că am cerut expertiza unei case de avocatură, imparţială“.

Este primul caz în ţară în care licenţa nu a urmat cursul licitaţiei. Până şi noul director al ANRM s-a arătat contrariat de situaţie şi a promis o remediere a situaţiei. „Am mai cerut o serie de hârtii şi sperăm ca în perioada următoare să fie dat acceptul pentru transmiterea licenţei de exploatare“, ne-a spus Nicolae Turdean, actualul şef al ANRM.

Cazul Iacomi pare a fi un exemplu relevant pentru felul în care reţelele politice folosesc birocraţia instituţională a statului, pe care o controlează, pentru a forţa mâna oamenilor de afaceri şi a direcţiona activele importante spre sfera lor de influenţă. Balastiera în cauză, ca şi altele de pe râurile Siret şi Bistriţa, este importantă pentru aprovizionarea firmelor care lucrează în infrastructura rutieră şi va fi esenţială pentru proiectele mai ample de viitor, cum ar fi viitoarea autostradă Iaşi – Tg. Mureş.

Comentarii