Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sfaturi de la medicul nutriţionist meniul din zilele de sărbători

Cu ce să nu asociezi maioneza sau alcoolul? Sfaturile nutriţionistului pentru meniul de Paşti

GALERIE
masa-paste
  • masa-paste
- +

Nu consumaţi mult alcool şi băuturi îndulcite! În privinţa dulciurilor ar trebui să gustăm numai din cele tradiţionale: cozonac şi pască.

În această perioadă, meniul de Paşte poate să reprezinte pentru organismul nostru o provocare, existând tendinţa de a consuma mai multe feluri de mâncare bogate în grăsimi. Nutriţioniştii recomandă să încercăm să menţinem un echilibru în alimentaţie şi să respectăm programul meselor principale, fără să facem excese, dar şi fără să ne înfometăm ulterior. Medicul nutriţionist Adina Rusu ne recomandă să ne planificăm meniul astfel încât să nu facem asocieri alimentare care să fie greu de digerat.

„Este indicat să nu asociem alimentele foarte grase la aceeaşi masă, cum ar fi salatele cu maioneză şi preparatele din carne cu multe grăsimi. De asemenea, nu este indicat consumul unor cantităţi mari de alcool, iar băuturile îndulcite ar trebui evitate. În ceea ce priveşte dulciurile, indicat ar fi să ne limităm doar la preparatele tradiţionale, cum sunt cozonacul şi pasca, pe care le putem consuma, în porţii mici, la gustările dintre mese”, a explicat dr. Adina Rusu, medic nutriţionist.

Specialistul ieşean mai spune că, în această perioadă, excesele culinare din alimentaţia românilor includ, pe lângă produsele tradiţionale care sunt foarte bogate în grăsimi sau zahăr, şi produse caracteristice alimentaţiei occidentale care s-au adăugat în ultimii ani. Pe lângă cozonacul şi pasca tradiţională, acum se consumă şi ouă sau iepuraşi de ciocolată sau cozonac specific bucătăriei italiene.

„Astfel, cele care sunt consumate în exces sunt, de cele mai multe ori, grăsimile, acestea fiind incluse în cantitate mare atât în meniurile gătite în mod tradiţional, cât şi în dulciurile achiziţionate din comerţ. Zahărul poate fi consumat în exces în special de cei care includ în alimentaţie în mod uzual foarte multe dulciuri şi care au un apetit crescut pentru această categorie de alimente”, a mai explicat dr. Adina Rusu.

Înfometarea nu este niciodată o soluţie

Chiar dacă vom consuma cantităţi mai mari de alimente la masa de sărbătoare, medicii subliniază că înfometarea ulterioară nu este o soluţie pentru a „compensa” acest consum. Indicat este să revenim treptat la o alimentaţie echilibrată, săracă în grăsimi şi în zaharuri, fără prăjeli sau alimente procesate. Este important să nu adoptăm brusc o alimentaţie extrem de restrictivă, pentru a nu trece organismul dintr-un dezechilibru în altul, de la prea multă mâncare la prea puţină.

„De asemenea, respectarea programului meselor principale şi hidratarea ne pot ajuta să revenim mai rapid la greutatea dinaintea sărbătorilor. Legumele şi fructele de sezon pot fi şi ele utile în acest demers, fiind foarte bogate în fibre, în vitamine şi minerale, dar mult mai sărace în zahăr comparativ cu fructele şi legumele produse şi consumate în celelalte anotimpuri. Trebuie să-i lăsăm timp organismului să-şi revină în mod natural, fără a încerca să-l forţăm. Nu există soluţii miraculoase care să şteargă de pe o zi pe alta caloriile consumate!”, a precizat medicul nutriţionist.

Dr. Adina Rusu mai spune să nu ne cântărim imediat după sărbători pentru că greutatea poate reflecta şi o retenţie de apă cauzată de aportul excesiv de sare din meniul de sărbători. Hidratarea corespunzătoare şi odihna sunt esenţiale, din perspectiva medicului, pentru revenirea organismului la forma optimă.

„Mâncatul compulsiv urmat de efort fizic intens sau de înfometare nu sunt de bun augur pentru sănătatea psihică, putând duce în timp la tulburări de alimentaţie, cum este, de exemplu, bulimia. Mult mai indicat ar fi să nu exagerăm cu cantitatea de alimente consumate, să mâncăm la timp şi să ne hidratăm, astfel încât să ne putem bucura de toate zilele de sărbătoare fără apariţia tulburărilor digestive”, a completat specialistul ieşean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri