miercuri, 17.08.2022
43 de copiii de la un orfelinat din apropierea oraşului Dnipro, Ucraina, au reuşit ca prin minune să scape din ghearele războiului. I-au salvat 11 însoţitori inimoşi, toţi angajaţii orfelinatului.
Copiii au de la 7 luni, cel mai mic, la 17 ani şi toţi au o poveste dureroasă în spate. Fie au fost abandonaţi la naştere, fie au fost abuzaţi în familii. Acum, războiul, o altă dramă, care le-a spulberat din nou liniştea din casa lor din Dnipro. Drumul până în România a durat 24 de ore, o zi cât o viaţă, viaţă care şi-ar fi putut-o pierde oricând.
“Când pornesc sirenele, coborâţi la subsol. Veţi dormi îmbrăcaţi!"
Daria Valeriana Dosciuk este jurist la organizaţia Hope and Homes for Children care administrează orfelinatul. Ea este cea care s-a luptat mereu în instanţă pentru ca cei mici să fie în siguranţă. Nu a crezut însă niciodată că va trebui să lupte ca să-i salveze şi de ororile unui război. Daria Dosciuk îşi aminteşte şi acum cu teamă de ziua de 23 februarie, când la orfelinat au făcut instructajul. Ordinele erau clare: în caz de război, toţi angajaţii îşi vor lăsa familiile şi casele şi vor veni la orfelinat. Subsolul fusese ticsit cu o săptămână înainte cu provizii, apă şi alimente. Dar chiar şi aşa, toţi au crezut până în ultimul moment că este vorba de un simplu exerciţiu.
"Instructajul l-am privit ca pe o formalitate. A doua zi au avut loc deja primele bombardamente. La 6,45, am primit un apel telefonic care anunţa că a început războiul. Timp de 40 de minute, m-am plimbat prin casă, şocată. Nu ştiam ce să fac, cum să procedez, chiar dacă eram instruită. În acea dimineaţă, copiii au intrat pentru prima dată în subsol. Cei mari au ajutat şi au cărat saltele de la etajul 2, jos. Geamurile au fost baricadate", povesteşte Daria Dosciuk. Zeci de perechi de ochi priveau speriaţi la cei care încercau cu calm să le explice situaţia: "Când pornesc sirenele, vă încălţaţi repede şi coborâţi imediat la subsol. Veţi dormi îmbrăcaţi". Au urmat nopţi crunte.
"Buncărul nostru ne putea deveni sicriu oricând"
La ştiri, nu exista zi în care o şcoală sau un spital să nu fie doborâte de bombele ruseşti. Se întâmpla în regiunile vecine. Oraşele mari erau deja sub asediu, iar pe rafturile magazinelor bătea vântul. Şi-au dat seama că aveau de ales: fie mureau de foame, fie de bombe sau gloanţe. Au urmat alte cinci zile de groază, când au încercat să ia legătura cu alţi colegi de la orfelinatul din Makarov. Ştiau că sunt bombardaţi şi nu ştiau dacă cei mici din centru mai erau în viaţă. Clădirea orfelinatului era nouă, dar nu avea subsol unde să fie adăpostiţi copiii. Despre ei au aflat mai târziu că au părăsit oraşul pe jos, sub o ploaie de bombe. La fel, spune Daria Dosciuk, a fost şi cu cei din orfelinatul din Vorsel.
“De la colegii de acolo, prin telefon, am învăţat cum să scoţi copiii din oraş, când oraşul este plin de soldaţi ruşi care trag", spune jurista. În privinţa coridoarelor umanitare, Daria Dosciuk dă din mână a lehamite. Spune că, deşi la negocieri se stabilesc intervale orare de încetare a focului, ruşii nu respectă nimic şi îşi continuă măcelul. Cu toate acestea însă, trebuiau să încerce să fugă pentru a mai avea o şansă.“Nu mă gândeam decât că buncărul nostru ne putea deveni sicriu oricând. Oricând puteam fi blocaţi, pentru că se trăgea aerian. Acela a fost momentul în care am decis să fugim, să salvăm copii!".
Trenul mergea cu luminile stinse pentru a nu fi văzut de ruşi
Pe 11 martie au decis că trebuie să găsească o cale de ieşire din ţară. Au sunat în România şi au întrebat dacă se poate face ceva ca micuţii să fie salvaţi. Două zile mai târziu au primit răspunsul: aveau casă şi hrană asigurată în judeţul Iaşi. Luni au început să pregătească actele pentru copii. "Pe cei mici îi scoseserăm deja din centru şi îi duseserăm într-un sat din suburbia Dnipro. Marţi i-am adus înapoi pentru că urma să plecăm. Am plecat a doua zi seara", povesteşte Daria Dosciuk.
Trenul de refugiaţi nu avea oră fixă de plecare. Pleca atunci când era linişte, când nu erau bombardamente. Au reuşit să-l prindă. Uşile vagoanelor se deschideau brusc. Când se umplea un vagon, uşa se bloca automat. "Noi am avut un vagon doar pentru copii. I-am urcat în vagon, s-au blocat uşile şi apoi vagonul a fost ataşat la tren", spune Daria Dosciuk. La început, la plecare li s-a făcut instructajul: telefoanele mobile închise, la fel şi geamurile. "Mereu întrebam cât mai avem. Dădeau din umeri. Nu puteau şti. 24 de ore am făcut", povesteşte Daria Dosciuk. Jumătate de drum au stat în beznă. Trenul mergea cu luminile stinse pentru a nu fi văzut de ruşi. Altfel ar fi fost bombardat.
Copiii, căraţi în braţe de voluntarii români, peste graniţă
Când au ajuns în Hmelnîţkîi, au rămas umiţi de cât de mulţi voluntari erau în gară. Şi era linişte. I-au întrebat dacă au nevoie de pamperşi, medicamente, alimente, apă, dar nu au vrut. Le-au spus să-i ajute pe cei din celelalte vagoane, care erau ticsite. La Salatvina când au ajuns, au sunat şi au cerut două autocare ca să-i treacă pe copiii graniţa. Maşinile au tras până la platformă, cei mici au fost transferaţi din tren şi au plecat spre graniţă.
"La graniţă, politiştii de frontieră s-au uitat la noi şi au întrebat: Cum credeţi că veţi putea trece podul cu atât de mulţi copii mici? Noi nu ştiam nimic de vreun pod. Atunci, am primit sprijin de la 15 voluntare din România, care au intrat în Ucraina cu paşapoartele. Pe pod, au luat câte doi-trei copiii în graţe şi i-au trecut. Vameşii ne ajutau cu bagajele, spune Daria Dosciuk. Dincolo de pod, îi aştepta un cort călduros, mâncare, dulciuri, apă şi jucării. După formalităţile din vamă, copiii au fost urcaţi într-un autocar cu destinaţia Iaşi. Daria Dosciuk se uită şi acum cu groază în spate. Deocamdată, în Dnipro, nu se duc lupte grele, este ferit de oraşele “erou" precum Harkov, Mariupol. În schimb, sirenele urlă toată ziua. "Când aud cum plânge sau ţipă un copil, încep să tremur. Parcă aud anti-aeriana", spune Daria Dosciuk.
Şi cei mici tresar la orice geam închis brusc, la orice uşă trântită. Îi întreabă pe cei care îi îngrijesc dacă nu cumva bombele ruseşti au ajuns şi aici. "Noi avem bebeluşi abandonaţi în maternitate sau pe stradă, avem copiii neglijaţi de părinţi, bătuţi, înfometaţi, unii agresaţi sexual", spune Daria Dosciuk. Cei mici trecuseră deja printr-un război, înainte de cel rusesc. Dar chiar şi aşa, copiii îşi fac griji pentru părinţii lăsaţi pradă bombardamentului. Anna, o fetiţă de 4 ani, cu părinţi alcoolici se apropie de Daria Dosciuk şi o întreabă îngrijorată ce se întâmplă cu mama dacă doarme şi nu aude sirenele. Cea care o ocroteşte acum, o mângâie pe creştet, îi zâmbeşte şi în spune: "Va fi bine!"
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Lene şi literatură: episodul patru. Se va aniversa teatrul idiş la Iaşi
Zelenski, Erdogan și Guterres se vor întâlni joi în Ucraina. Ce probleme sunt pe agenda discuțiilor
„Copii de nota 10”: ajutoare pentru 500 de copii ieşeni din familii defavorizate care încep şcoala
VIDEO Străzi şi staţii de metrou din Paris, inundate de ploi torențiale după săptămâni de caniculă
Expoziţia de obiect, decolaj şi instalaţie „Des Veliri”, deschisă ieri la Iaşi
Rușii fug cu zecile de mii din Crimeea. Trafic record pe podul Kerci, care leagă peninsula de Rusia
Razii masive ale poliţiştilor de la Târgu Frumos: 33 de sancţiuni la stradă, 5 permise reţinute
Panică, bloc umplut cu fum, pompierii și medici solicitați...totul din cauza unei ședințe de epilat
VIDEO Tancuri rusești, dibuite de ucraineni în pădure. N-a mai rămas nimic din ele
Iaşi - Prezenţă scăzută la prima probă a examenului de bacalaureat din toamnă
Accident bizar: O femeie a fost ucisă de un tren în timp ce stătea pe toaletă. Cum a fost posibil
Scandal unguresc în România. Copiii care nu știu maghiară nu sunt primiți la grădinița din Huedin
Prețul energiei electrice a ajuns la un nou nivel record în Europa
VIDEO Ultima imagine cu cei doi prieteni, studenți în Iași, care au dispărut în mare la Costinești
Profesori din Argeş puşi să plătească 15.000 de euro unei eleve drept despăgubire
Capre și oi, folosite de pompieri la stingerea incendiilor din jurul Barcelonei
Fetiță de 1 an și 8 luni ucisă de tatăl ei din cauza unei manevre banale, în curtea casei
VIDEO A mai sărit în aer o bază militară rusească din Crimeea. Adăpostea 12 avioane de luptă
Nu ai asigurare medicală? Nu te primește niciun medic de familie
Suceava, orașul preferat al prostituatelor. Aici se practică cele mai mari tarife din țară
Elevii din UK vor merge la şcoală trei sau patru zile în contextul creşterii preţurilor la energie
Turn de comunicaţii de pe teritoriul rus, distrus de o dronă trimisă din Ucraina
Un clujean de 70 de ani, bronz european la powerlifting. “Mai bine dau banii pe sport”
Rămăşiţe umane găsite de o familie din Noua Zeelandă într-o valiză cumpărată la licitaţie
Emil Săndoi a devenit selecţionerul naţionalei under 21, iar Pancu a fost numit la echipa U20
Ipocrizie! Putin acuză Statele Unite că încearcă să ”prelungească” conflictul din Ucraina
Mads Mikkelsen spune că „uimitorul” Johnny Depp ar putea reveni în „Fantastic Beasts”
Vedetele filmului „Nuntă în Bucovina” studiază în Iaşi, Automatică şi Calculatoare (VIDEO)
Povestea Cazinoului din Slănic-Moldova, cel mai vechi din România (P)
Tată şi fiu, agresaţi de alţi trei bărbaţi. Toate cele cinci persoane au ajuns la spital
Marcel Ciolacu vorbeşte despre un nou pachet de măsuri pentru populaţie: Este obligatoriu
Viktor Orban dă liber la tăierea pădurilor, inclusiv din zonele protejate
Actriţa Amber Heard îşi pregăteşte apelul contra lui Johnny Depp şi angajează noi avocaţi
Simona Halep nu o mai întâlneşte pe Muchova în primul tur la Cincinnati
Marcel Ciolacu anunţă o şedinţă a coaliţiei, marţi: Din punctul meu de vedere nu este nicio tensiune
Cântăreţul R. Kelly este judecat într-un nou caz de infracţiuni sexuale
Fondul Third Point a dezvăluit luni o participaţie de aproximativ 1 miliard de dolari la Walt Disney
Cum se scumpeşte electricitatea prin mecanismul formării preţurilor
Rapperul american A$AP Rocky, partenerul Rihannei, pus sub acuzare pentru atac cu armă
Cătălin ONOFREICelălalt război (I) |
Briscan ZARAŞoc şi groază… |
Cristina DANILOVOpt ore în Turnul Babel |
Eugen MUNTEANUMitocanul de la volan (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.