Cum s-a construit Obeliscul cu lei din Copou. ISTORIC

joi, 17 martie 2016, 13:08
2 MIN

Se pare ca cel mai vechi monument din Romania se afla in Parcul Copou din Iasi. Acesta se numeste in prezent Obeliscul cu lei insa s-a numit si Monumentul Regulamentului Organic dar si Monumentul Legilor Constitutionale.

Printr-o petiție către domnitorul Mihail Sturdza (1834-1849), marea boierime și înaltul cler propuneau înălțarea unui monument comemorativ în centrul grădinii publice din capitala Principatului Moldovei în semn de recunoștință către cele două mari imperii: cel protector – Rusia și cel suzeran – Turcia, care au contribuit la întocmirea Regulamentului Organic, nscrie Iasi (Istoric oras).

(Regulamentul Organic este prima legiuire de organizare politico-administrativă și juridică a Principatelor Române ,aflate pe atunci sub administrația generalului rus Pavel Kiseleff și a fost adoptat în anul 1831 la București și la Iași. Este un colligat al regulamentelor de organizare şi conducere ale Ţării Româneşti şi Moldovei în epoca regulamentară: Regulamentul organic, Regulamentul ostăşesc pentru miliţa pământească a Principatului Valahiei, Regulament pentru sfaturile orăşeneşti de prin oraşele Principatului Valahiei, Regulament al şcolilor publice din Principatul Ţării Româneşti, Proclamaţie, 41 proiecte.)
 

Principele Mihail Sturdza și-a dat acordul pentru realizarea unui monument de piatră. Planurile sale au fost executate de către inginerul moldovean Gheorghe Asachi (1788-1869). Fondurile pentru realizarea obeliscului au fost obținute prin subscripție publică de la marea boierime și înaltul cler.

Piatra de fundație și cutia cu anaforaua semnată de boierii Divanului și de cler, a început la 8 noiembrie 1834 (de ziua onomastică a domnitorului).

Ca urmare a faptului că realizarea monumentului era în întârziere, la data de 28 aprilie 1836 arhitectul vienez Johann Freiwald – proiectant și al Catedralei Mitropolitane aflată în lucru – angajat pentru execuția lucrării, a predat sarcina realizării monumentului către inginerul rus Mihail Singurov, dar nici acesta nu a reușit să o termine, neputând să aducă blocurile de piatră de la Șcheia.

În vara anului 1841, domnitorul l-a numit ca executant pe Gheorghe Asachi, care a reușit să aducă pietrele de la Șcheia și leii din cariera Iacobeni "cu cară mari, mocănești trase de multe perechi de boi", iar astfel monumentul a fost finalizat.

Monumentul a fost reparat în anul 1904, piedestalul său fiind acoperit cu patru lespezi de marmură. Pe două dintre ele erau încrustate stema Principatului Moldovei și a domnitorului Mihail Sturdza, iar pe celelalte două erau amplasate două inscripții cu litere de alamă, una în limba română.

Textul integral, pe Iasi (Istoric oras)

Comentarii