Cum trebuie să se pregătească părinţii de sezonul virozelor: recomandările şi avertismentele medicilor pediatri

miercuri, 18 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Cum trebuie să se pregătească părinţii de sezonul virozelor: recomandările şi avertismentele medicilor pediatri

Medicii de la Spitalul de Copii din Iaşi se pregătesc deja pentru valul de pacienţi care urmează să le treacă pragul în lunile următoare, cele mai mari îngrijorări fiind cele în materie de gripă, bronşiolită prin virus sinciţial respirator şi COVID-19. Dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale, explică faptul că aceste virusuri pot coexista şi pot genera manifestări clinice de intensitate diferită, în funcţie de particularitate cazului.

„Infecţiile respiratorii acute reprezintă o problemă constantă de sănătate publică care provoacă morbiditate şi mortalitate inclusiv în populaţia de vârstă pediatrică, de aceea ne-am propus să actualizăm informaţiile absolut necesare pentru prevenirea şi tratarea acestor afecţiuni. Măsurile de prevenţie şi control pentru infecţiile respiratorii reprezintă o componentă cheie a practicii pentru a reduce transmiterea în mediile de sănătate şi în orice colectivitate”, a declarat dr. Tamara Roşu.

Grupele cu risc pentru forme severe de viroze respiratorii sunt: sugarii, prematurii, copii din grupa de vârstă 1- 5 ani, în special sub 2 ani, din cauza lipsei de imunitate câştigate natural prin contact cu virusurile respiratorii sezoniere, dar şi copii cu boli cronice respiratorii, cardiace, metabolice, hematologice, renale, neurologice.

„Imunizarea împotriva acestor virusuri rămâne cea mai buna protecţie pentru reducerea riscului de îmbolnăvire grava, spitalizării, impact pe termen lung asupra sănătăţii şi chiar decese în situaţii particulare. Vaccinul antigripal este recomandat în această perioada, înaintea debutului de sezon gripal, în vederea asigurării în timp util a unei protecţii optime. Pentru pacienţii între 6 luni şi 8 ani, care primesc vaccin antigripal pentru prima dată sau a căror stare de vaccinare este necunoscută, se recomandă 2 doze de vaccin la interval de 4 săptămâni. Restul copiilor primesc doar o singură doză în acest sezon”, a spus dr. Tamara Roşu.

În caz de răceală, medicul recomandă părinţilor să menţină o izolare a copiilor la domiciliu dacă se observă o febră constată de peste 38 de grade, tuse, dureri în gât, musculare sau rinoree. Se recomandă repaus fizic, hidratare eficientă, medicamente antitermice sau antitusive dacă se impun, iar doar la recomandarea medicului tratament antiviral, care are eficienţă maximă administrat în primele 48 de ore de la debutul simptomelor.

Se merge la spital doar în caz de forme severe, cu respiraţie şuierătoare, disfuncţie respiratorie, febră care cedează greu, tuse ineficientă.

Comentarii