De ce dă în clocot Poşta Română şi de ce tremură directorul de la Iaşi, Radu Ursanu

vineri, 26 mai 2023, 01:50
6 MIN
 De ce dă în clocot Poşta Română şi de ce tremură directorul de la Iaşi, Radu Ursanu

Posta Română dă în clocot. În timp ce procurorii DNA au descins joi în cinci locații din București, Iași și Bacău, “într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție în legătură cu încheierea unor contracte de achiziții publice, comise în perioada 2022-2023”, nemulțumirile încep să se audă din mai multe direcții. Liderii sindicatului Lucrătorilor Poștali din România spun că au fost chemați recent ca martori într-un alt dosar al DNA, iar o decizie a directorului general al companiei, din 22 mai, invită angajații Poștei Române la încetarea voluntară a contractului individual de munca, în schimbul unor compensații bănești.

Nemulțumirile din Compania Poșta Română sunt mai vechi, însă ieri, după descinderile DNA, în timpul cărora s-au făcut percheziții “în 5 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Iași și Bacău, din care două sunt sedii ale unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”, buba din compania națională de poștă s-a spart.

Comunicatul procurorilor anti-corupție nu oferă detalii despre cauza penală pe care aceștia o cercetează, însă precizează că există “suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție în legătură cu încheierea unor contracte de achiziții publice”.

Cititi si: Directorul general al Poştei Române de la Bucureşti, amendat pentru o neregulă la Poşta din satul ieşean Lespezi: 5.000 lei

La scurt timp după comunicatul DNA, și Poșta Română a emis un comunicat prin care anunța că „Reprezentanţii Direcției Naţionale Anticorupţie au ajuns astăzi la trei dintre sediile Companiei. Paralel cu verificările DNA, Poșta Română a demarat propria cercetare internă. Mai multe detalii pe această temă putem oferi odată cu finalizarea verificărilor. Asigurăm că operatorul naţional de servicii poştale tratează cu maximă responsabilitate toate obligaţiile impuse prin lege şi îşi gestionează cu seriozitate şi cu atenţie resursele şi proiectele pe care le desfăşoară”.

La Iași, procurorii au mers în biroul directorului Radu Ursanu. De la Neamț, l-au vizat pe directorul oficiului județean de poștă Cristian Tapalagă, iar la Bacău, au verificat documentele din biroul expertului pe investiții Lăcrămioara Lascăr, angajată a Regionalei de Poștă Iași, cu locul de muncă în Bacău.

“Nu m-a ridicat nimeni, cum am citit în presă”, a declarat, telefonic, Radu Ursanu, care a confirmat însă că procurorii i-au luat laptopul și documente pentru verificări. “E vorba de niște lucrări de modernizare care s-au făcut la filiale din Iași și din Suceava”, a mai spus directorul Sucursalei Regionale de Poștă Iași, care în ianuarie 2023 a fost numit și coordonator al Corpului de Control al Directorului General al Companiei Naționale Poșta Română. Iar o lună mai târziu, a fost numit manager al Compartimentului Inspecție Integritate Antifraudă.

Scrisori fierbinți anchetate de DNA

“Investițiile s-au făcut numai în județele în care “s-au descurcat”. La Bacău investițiile s-au limitat la două centrale de apartament, în timp ce la Neamț au fost de circa un milion de euro”, spune, de la Bacău, Sorin Șova, secretarul general adjunct al sindicatului – numărul doi ierarhic în Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România.

“Toată conducerea implicată în aceste scandaluri ar trebui să-și dea demisia. Despre acest caz, nu știm multe. Procurorii DNA au venit, într-adevăr și la Bacău, au stat mult în biroul doamnei Lăcrămioara Lascăr, dar eu sunt convins că ea nu a fost implicată cu nimic. Mai degrabă cred că a fost supusă unor presiuni din partea conducerii companiei. Însă toată conducerea sindicatului a fost chemată ca martor într-un alt caz anchetat de DNA. Foarte recent. După ce am depus o sesizare cu privire la GDPR – la încălcarea datelor personale. O entitate care se numește Asociația Poșta Română, care nu are în comun cu compania decât faptul că președintele asociației este directorul general al Companiei, a trimis angajaților acasă, în plic, cu date personale pre tipărite, declarația 230, prin care angajații puteau să vireze 3,5% din impozitul anual datorat, în contul acestei asociații”, spune Sorin Șova.  

Angajații Companiei Poșta Română au însă și alte motive să fie îngrijorați. La începutul săptămânii, directorul general al companiei, Florin Valentin Ștefan, a decis începerea acțiunii de “încetări voluntare ale Contractelor Individuale de Muncă”, până la data de 1 iunie 2023 inclusiv, pentru anumite categorii de personal, printre care salariați din categoriile de “personal de conducere, personal funcțional-administrativ, auxiliar, iar din cadrul personalului operativ – diriginți”, “inclusiv salariații cu contracte individuale de muncă suspendate”. Salariații cu o vechime între 2 – 5 ani în companie ar urma să primească o compensație bănească echivalentă cu 20.000 lei brut, cei cu vechime între 5 – 10 ani – 25.000 lei brut, la o vechime de 10 – 15 ani se promite o compensație de 35.000 lei brut, salariații cu vechime de 15 – 20 de ani în companie urmând să primească 50.000 lei brut, iar cei care muncesc de peste 20 de ani n Compania Naţională Poșta Română ar primi, conform documentului, “o compensație bănească echivalentă cu 70.000 lei brut”.  

Compensațiile sunt atractive pentru niște angajați plătiți cu salariul minim și amenințați mereu că li se desființează posturile, sau că dispar oficii poștale, susține sindicalistul Șova, care “traduce” astfel decizia directorului general al poștei: „Compania Națională Poșta Română are 22.800 de angajați, din care peste 12.000 sunt plătiți cu salariul minim pe economie și încă vreo 4-5 mii au câte o sută – două de lei în plus față de salariul minim. Majoritatea sunt angajați cu vârsta de peste 45 de ani. De fapt, decizia aceasta e o formă mascată de concedieri colective. Conducerea Companiei Poșta Română s-a angajat să facă reformă și tot ce fac șefii companiei este să lucreze pentru capital politic, pentru imagine”. 

Carte de vizită

Radu Ursanu și-a început cariera ca profesor de religie, dar la scurt timp a urmat a doua facultate (Economie și Administrarea Afacerilor), obținând titlul de doctor în marketing (în 2013). Potrivit CV-ului afișat pe pagina de internet a Companiei Naționale Poșta Română, din 2010 s-a angajat aici direct pe o funcție de conducere. „Din 2020 este director al Sucursalei Regionale de Poștă Iași, unde a dezvoltat condiții de lucru mai bune pentru angajați”, este descrierea afișată pe pagina respectivă, odată cu numirea sa, în ianuarie 2023, coordonator al Corpului de Control al Directorului General. O lună mai târziu, funcția pe care o ocupă este cea de manager al Compartimentului Inspecție Integritate Antifraudă. Cele două funcții de la București nu i-au schimbat statutul de director de la Iași.

Portalul de știri HotNews.ro relata la vremea respectivă că mulți dintre noii șefi instalați la vârful companiei sunt membri PNL ori PMP sau au conexiuni cu liderii liberali ori șefi de sindicat din Poșta Română.

Cititi si: Poşta bagă lunar în buzunarele familiei lui Maricel Popa 8.000 de euro. Mega afacere cu statul!

În anul 2021, Radu Ursanu a încasat peste 121 de mii de lei în această calitate de director și peste 25 de mii de lei ca și consilier județean, potrivit declarației de avere din vara anului trecut. De altfel, Ursanu este membru CJ Iași din 2012, când a fost ales din partea PDL, continuând în 2016 cu un mandat din partea PSD și în 2020, când a candidat pe lista PMP.

În ultima declarație de interese, Radu Ursanu menționează că este consilier județean și acționar în firmele Smallbig SRL și Iasingtonevents SRL, ambele din Iași. 

Comentarii