De ce s-au scumpit ouăle cu 200%? Rafturile de ouă ale magazinelor din Iaşi, mai mereu goale

joi, 22 decembrie 2022, 02:50
4 MIN
 De ce s-au scumpit ouăle cu 200%? Rafturile de ouă ale magazinelor din Iaşi, mai mereu goale

Aglomeraţie la orice pas în oraş, cozi infernale la casele de marcat şi bătălia pe anumite alimente sunt semne că ieşenii vor să fie prinşi pregătiţi de aceste sărbători cu toate cele necesare pentru o masă specific românească. Din păcate, unele alimente sunt deficitare la raft, chiar dacă preţurile li s-au dublat, sau chiar mai mult. Iar cap de listă este oul.

 

Ouăle, laptele şi carnea de porc sunt cele mai cumpărate alimente din acestă perioadă, iar rafturile supermarket-urilor se golesc încă din prima parte a zilei. Dacă vrei să cumperi un cofraj mare cu 30 de ouă în supermarketuri precum Kaufland sau Lidl, trebuie să mergi dis de dimineaţă, chiar la orele de deschidere, pentru a prinde ceva în afară de produsele premium, pe care mulţi nu şi le permit. „Ziarul de Iaşi” a mers în aceste două supermarketuri în a doua jumătate a zilei pentru a vedea stocul de ouă. Ouăle la cofraje mari (30 de bucăţi) se vând ca pâinea caldă în primele ore. Tot ce mai poţi găsi în magazine sunt ouăle de o calitate superioară, fiind mai scumpe, însă pe care ieşenii nu le preferă atunci când vine vorba de prepararea cozonacilor.

 

Preţurile mari la cereale şi la energie electrică duc la scumpirea ouălelor

 

Odată cu inflaţia, preţurile alimentelor de bază au crescut şi ele considerabil, ouăle cunoscând una dintre cele mai mari scumpiri de anul acesta. Motivul este unul simplu: creşterea preţurilor cerealelor şi a energiei electrice, spun specialiştii de la DSV Iaşi. România importă o mare cantitate din necesarul de ouă, cele mai multe fiind aduse din Polonia, adaugă aceştia.

Dacă la începutul anului cofrajul cu 30 de ouă, din cele mai ieftine, costa undeva la 12 lei în supermarketuri, în perioada aceasta se găsesc la un preţ cel puţin dublu, de peste 25 de lei, în Kaufland sau Lidl. Sau, altfel spus, un ou ajunge să coste aproape un leu (circa 85 de bani, cel mai ieftin). Cu toate acestea, ieşenii se înghesuie să cumpere şi aşa, pentru a se asigura că vor avea ingredientele de bază la preparatele pentru masa de Crăciun. „Într-adevăr, preţurile au crescut mult în ultima perioadă, se resimte acest lucru. Dar trebuie să cumpărăm, să avem ce pune pe masă. Oul este un produs de bază pentru orice preparat de Crăciun. De câţiva ani locuiesc singură, dar tot îmi fac de mâncare de sărbători”, ne spune o pensionară, în timp ce îşi punea un cofrag de ouă în coş, printre celelalte cumpărături specifice perioadei în care ne aflăm.

 

Preţul oului în pieţe, aproape dublu faţă de supermarket

 

Pieţele din Iaşi nu sunt în topul preferinţelor ieşenilor atunci când vine vorba despre cumpăratul acestor alimente în preajma Crăciunului. Un ou a ajuns acum să coste şi 1,50 de lei bucata, aproape dublu faţă de oul cel mai ieftin de la Kaufland sau Lidl (80-85 bani), iar în aceste condiţii pentru a prepara cozonaci piaţa nu este cea mai bună variantă de cumpărare. În aceleaşi pieţe, preţul unui ou era la începutul anului, funcţie de mărime, 50-60 sau 70 de bani. Pieţele din Iaşi sunt de asemenea pline de cetăţeni care cumpără alimente, dar cei mai mulţi dintre ei se orientează spre legume, ouăle nefiind în atenţia lor. „Prefer să cumpăr din magazin un cofraj, ajungi mai ieftin. Ouăle din pieţe sunt de la producători locali, dar pentru cozonaci consider că sunt bune şi cele din comerţ”, ne declară o doamnă cu două sacoşe de legume în mână.

 

Ce tipuri de ouă se găsesc şi cât costă fiecare tip de ouă în parte?

 

Preţurile la ouă diferă de la cât de mare este cofrajul, dar şi în funcţie de calitatea lor sau de marcă. Fiecare cifră pusă pe cofraje indică tipul de ou, ele putând avea cifra 0, 1, 2 sau 3. Cifra 0 indică calitatea superioară a ouălelor, acestea provenind de la găini crescute ecologic, nehrănite cu diferiţi conservanţi sau coloranţi. În schimb, cifra 3 indică că ouăle provenite de la găini crescute în cuşti de mici dimensiuni (baterii) suprapuse şi care nu văd lumina zilei. Un cofraj de zece ouă cu cifra 0 costă undeva la 15 lei în supermarket-uri, în timp ce unul cu cifra 3 costă 10-12 lei. Pentru ieşenii care preferă să nu cheltuie mulţi bani pe cumpărarea de ouă pentru preparatele de Crăciun, ouăle la cofraje mari şi de o calitate mai scăzută pot fi alegerea potrivită în aceea ce priveşte raportul calitate-preţ: 25-26 lei per 30 de ouă. Cei mai mulţi ieşeni par a prefera această variantă de preţ-calitate, din moment ce acestea sunt ouăle ce dispar chiar de la primele ore de pe raftul supermarketului.

Comentarii