Depozitul din stomacul copiilor ajunşi la spital: baterii de ceas, ace, monede sau medalioane

sâmbătă, 20 august 2016, 02:01
3 MIN

La Spitalul de Pediatrie ajung săptămânal copii cu vârste sub 3 ani care au înghiţit diverse obiecte. Un medic de aici are o adevărată „colecţie“ cu obiecte înghiţite de copii: 80 de piese 

Aproape în fiecare săptămână, în compartimentul ORL de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ ajung copii cu vârsta de până la trei ani după ce înghit obiecte care le pun viaţa în pericol, de cele mai multe ori din cauza neatenţiei părinţilor. Printre cele mai dificile cazuri se numără cele în care copii înghit baterii de ceas, ace, monede sau medalioane.

În unele situaţii este posibil ca obiectul respectiv să tranziteze tubul digestiv, să ajungă în stomac, apoi în intestine şi să poată fi eliminat fără probleme. Însă dacă acesta se blochează pe traiectoria către stomac sau dacă nu este eliminat, este nevoie neapărată de intervenţia medicului. Săptămâna trecută au ajuns de urgenţă la spital un copil de un an şi altul de doi ani care au înghiţit monede, şi care nu mai puteau respira. Duminică a mai ajuns la spital un copil de doar zece luni după ce a mâncat peşte, iar un os i s-a înfipt în amigdală şi nu mai putea respira. „Ne confruntăm cu astfel de cazuri, mai ales atunci când este dezlegare la peşte. Ar trebui ca părinţii să înţeleagă că peştele în cazul copiilor se dă eventual fără os“, a precizat dr. Magdalena Cristian, medic primar ORL.

Mai mult, în ultima vreme există şi copii cu vârsta de până la un an care se îneacă cu seminţe, alune sau miez de nucă. „Recomandăm părinţilor o mai mare atenţie la alimentaţie, să nu dea copiilor să mănânce altceva decât ceea ce este potrivit vârstei pe care o au copiii. Mai sunt şi părinţi care spun că celor mici le este poftă de alune sau miez de nucă, însă acestea nu se dau copiilor sub şase ani deoarece sunt înecăcioase şi pun viaţa copiilor în pericol“, a explicat dr. Magdalena Cristian.

Medicul mai spune că, în cei peste 20 de ani de activitate, a pus deoparte toate obiectele înghiţite sau aspirate de cei mici, iar astfel a ajuns să deţină o întreagă colecţie, de peste 80 de obiecte. Printre acestea se numără seminţe, boabe de fasole, dar şi baterii de ceas, ace, pioneze, medalioane, cruciuliţe sau alte obiecte mari de metal. Nu le-a păstrat însă pe toate deoarece seminţele sau boabele de fasole s-au degradat şi au fost atât de multe încât a devenit practic o obişnuinţă să le extragă.

Anual, în cadrul compartimentului ORL ajung în jur de 50 de astfel de copii cu obiecte blocate în esofag din toată Moldova, dar şi aproximativ 70 de copii cu corpuri străine ajunse în plămâni. „Acesta este şi motivul pentru care există diferite avertizări pe jucării, să nu fie folosite de copiii sub trei ani, pentru că pot fi înghiţite. Copiii iau de jos şi au tendinţa să ducă direct în gură, fie pentru că îi mănâncă gingiile, fie că sunt curioşi şi explorează tot ce găsesc în jur. La un moment dat, încep să râdă, şi astfel înghit; ei nu gândesc ca un adult, de aceea trebuie supravegheaţi atent“, a completat dr. Magdalena Cristian.

Medicul subliniază că cele mai mari probleme pot fi cauzate de înghiţirea bateriilor rotunde de ceas, tip capsule, care, dacă se dizolvă, pot să ardă intestinul, dar şi fasolele sau alunele întregi, care îşi măresc volumul după ce sunt înghiţite şi cei mici pot astfel ajunge să se sufoce.

Comentarii