Dispută politică mediocră pe viitorul elevilor excelenţi. La mijloc, o clădire de liceu

marți, 18 septembrie 2018, 01:50
4 MIN
 Dispută politică mediocră pe viitorul elevilor excelenţi. La mijloc, o clădire de liceu

Cu două luni în urmă, Consiliul Local a adoptat un proiect privind atribuirea spaţiilor fostului Grup Şcolar „Dimitrie Mangeron“ către Colegiul „Richard Wurmbrand“, instituţie şcolară privată. Hotărârea nu este în vigoare, fiind atacată în instanţă. Mâine, Consiliul Judeţean va avea pe ordinea de zi proiectul realizării unui centru de excelenţă în acelaşi complex şcolar din Poitiers.

"Vom iniţia un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a atrage şi a selecta cei mai buni elevi din mediul rural, care întâm­pină dificultăţi financiare în continuarea studiilor“, a anunţat, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii acordului de cooperare între CJ şi ISJ se află pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a consilierilor judeţeni. Proiectul vizează susţinerea unui Centru de Excelenţă, care ar urma să fie amenajat în fostul complex şcolar „Dimitrie Mange­ron“, de pe bd. Potiers.

Pe principiul pe care funcţionează cu succes, de mai mulţi ani, proiectul ProRuralis iniţiat de „Ziarul de Iaşi“ şi ISJ, preşedintele CJ a precizat că acest centru va viza nu doar judeţul, ci şi Re­publica Moldova. În ceea ce pri­veşte locul de funcţionare, „sperăm ca Primăria să colaboreze cu noi şi să pună la dispoziţie Liceul «Dimi­trie Mangeron», unde vom amenaja căminul şi cantina“.

Maricel Popa a adăugat că numărul burselor acordate astfel ar putea să ajungă la 200. „Vom asigura cazarea, masa şi bursele pentru toţi aceşti copii“, a spus şeful CJ. Un alt motiv pentru realizarea acestui Centru de Excelenţă este deplasarea profesorilor la clasele selecţionate, şi nu a copiilor la diferite licee din oraş.

„Vor fi mai multe clase, pe specialităţi, şi va fi un liceu de excelenţă – un alt liceu precum «Ne­gruzzi», «Racoviţă» sau «Naţio­nal»“, a mai spus Popa. Inspectoratul Şcolar va face examinarea şi selecţia copiilor. Întrebat la ce sumă se ridică finanţarea unui asemenea proiect, preşedintele CJ a răspuns cu un singur cuvânt: „Oricât“.

El a folosit un cuvânt şi pentru data inaugurării unui asemenea centru – „mâine“, dar adău­gând că funcţionarea ar putea începe chiar în acest an şcolar.

Interesant este faptul că, pentru acelaşi complex şcolar, Consiliul Local a adoptat cu doar două luni în urmă o hotărâre (nr. 284/2018) prin care clădirile trec în administrarea Colegiului „Richard Wurmbrand“. Conducerea acestei instituţii făcuse o cerere în acest sens, în iunie 2018.

Potrivit notei de fundamentare ce însoţeşte hotărârea, „Colegiul «Ri­chard Wurmbrand» intenţionea­ză să realizeze un campus şcolar, prin renovarea spaţiilor de învăţământ existente, prin amenajarea unor spaţii de joacă, parcare, construirea unei săli de sport, a unui amfiteatru şi a unei cantine, pentru a încuraja excelenţa în educaţie, oferind sprijin pentru 600 de copii proveniţi din diferite medii sociale“.

O anexă a HCL 284 estimează sumele necesare reamenajării spaţiului, respectiv construirii unor noi clădiri precum amfiteatrul, sala de sport şi cantina, în total 2,52 milioane de euro – mai mult decât valoarea de inventar a complexului, ataşată, şi ea, documentului. Hotărârea menţionată nu este însă în vigoare.

Ea a fost atacată imediat în instanţa civilă de contencios administrativ din cauză că la documentaţie nu a fost ataşat un aviz al Inspectoratului Şcolar.

“Nu are grupuri sanitare la școlile din sate dar îl preocupă grija de Mangeron!”

Primarul Mihai Chirica crede însă că Maricel Popa ar trebui să se ocupe mai mult de şcolile rurale, cu toaletă în curte.

“Este o poveste care arată cât de eronat este consilierul județean Popa! Avem alte spații și le vom da cu plăcere fără să ne răzbunăm pe școală! Într-o funcție publică trebuie să construiești! Nu are grupuri sanitare la școlile din sate dar îl preocupă grija de Mangeron! ProRuralis este un proiect unde poate interveni mai mult”, ne-a declarat aseară primarul.

 „Mai avem o listă cu astfel de spaţii nefolosite de 5-10 ani, în care apa curge de sus până jos. Dorim să facem ceva cu acestea, ca să fie reabilitate. Dacă IŞJ împreună cu CJ vin cu o propunere concretă – şi nu ceva de genul «facem noi ca să nu faceţi voi» – sigur se găsesc spaţii şi pentru Centrul de Excelenţă. Mai sunt opt asemenea clădiri, iar Primăria este şi ea interesată de realizarea unui asemenea centru şi să sprijine funcţionarea lui“, a declarat şi viceprimarul Radu Botez.

Instanţa va trebui să se pronunţe nu doar pe lipsa girului IŞJ, dar şi pe faptul dacă forma juridică a instituţiei de învăţământ (şcoală particulară) care a solicitat dreptul de folosinţă cu titlu gratuit permite atribuirea spaţiilor respective de către Primărie. Lucru neclar, dar pe care îl va lămuri instanţa, a adăugat vicele Botez.

Comentarii