anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.09.2020

Doi poliţişti şi-au bătut joc de un agricultor din Scânteia. L-au abandonat în centrul oraşului

GALERIE
test
  • test
- +

Omul se întorcea cu maşina de la muncile câmpului şi a fost oprit de un echipaj de poliţie. I-au fost verificate actele, apoi i s-a spus că trebuie testat pentru alcool. A fost plimbat pe la Ciurea în căutarea unui etilotest. In final a ajuns la Poliţia Rutieră, unde a fost pus să sufle în aparat. Rezultatul a fost negative. Deşi îi spuseseră că îl vor aduce înapoi în sat, bărbatul a fost abandonat în centrul Iaşului, lăsat să se descurce cum poate ca să ajungă acasă.

 

Punct de vedere al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Iaşi: “Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la comportamentul poliţiştilor faţă de un conducător auto, precizăm următoarele: La data de 2 aprilie 2020, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Rurală Ciurea au oprit, pentru control, pe raza comunei Scânteia, un autoturism condus de un bărbat, de 53 de ani, din comuna Scânteia. Acesta a fost transportat la sediul Serviciului Rutier Iaşi, unde a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. Menţionăm faptul că la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi au fost dispuse verificări, prin Biroul Control Intern, cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către poliţişti, urmând ca, în funcţie de cele constatate, să fie dispuse măsuri legale”

TEXT INITIAL: Starea de urgenţă a conferit puteri aproape nelimitate forţelor de ordine, mai ales poliţiştilor. Un fermier ieşean a păţit-o rău de tot cu poliţiştii, fiind umilit de aceştia în plină stare de urgenţă. În timp ce venea seara de la câmp, de la arat, fermierul a întâlnit o maşină de poliţie, la Scânteia. Agenţii, dintre care o poliţistă începătoare, l-au dat jos pe fermier din maşina proprie şi apoi l-a plimbat până la Ciurea, apoi până în centrul municipiului Iaşi, ca să fie testat cu alcooltestul. După ce a suflat în etilotest, iar rezultatul a fost zero, poliţista l-a poftit pe fermier să se dea jos din maşina poliţiei, să se descurce cum poate ca să se întoarcă la Scânteia. Omul se jură că poliţiştii i-au promis că îl duc înapoi de unde l-au luat. Rămas singur prin Iaşi, fără documente şi bani la el, fermierul a decis să se întoarcă pe jos acasă, cu frica în sân că va fi prins de poliţie sau jandarmi şi amendat că nu are declaraţie la el. Omul îi acuză pe cei doi poliţişti de abuz în serviciu.

O întrebare se pune: unde sunt etilotestele din dotarea poliţiştilor şi cum de s-a ajuns la aşa o procedură costisitoare de a transporta şoferul zeci de kilometri pentru a fi testat, consumând carburant, timp şi nervii tuturor părţilor? Reacţia oficială a poliţiei a fost aproape inexistentă, iar răspunsul a venit pe căi neoficiale: „Nu suntem taxi“, ne-a spus un şef din poliţie. În urmă cu aproximativ două săptămâni, seara, în jurul orei 20, Vili Neţca, fermier din comuna Scânteia care lucrează 45 de hectare în localităţile din jur, se întorcea acasă obosit, mort de foame şi plin de praf. Fusese toată ziua la arat pe coclauri cu fiii săi şi alţi lucrători. Aceştia şi-au lăsat tractoarele pe dealuri şi se întorceau acasă, în localitatea Scânteia. La mijlocul drumului dinspre Mironeasa către Scânteia, oamenii s-au întâlnit cu o maşină de poliţie, care a trecut pe lângă ei, mergând spre Şcheia. După aproximativ zece minute, fermierii au intrat în Scânteia, iar la prima intersecţie s-au trezit cu maşina de poliţie în spatele lor. Din autospecială s-a dat jos o poliţistă, în vârstă de 25 de ani, Roxana Georgiana Vicol, în timp ce şoferul era Vasile Ciocan, agent în localitatea Drăguşeni.

Vili Neţca a fost poftit jos din maşină şi îndemnat să se urce în maşina poliţiştilor. „Din maşina poliţiei a coborât doamna Vicol Roxana Georgiana, agent de poliţie în localitatea Şcheia, care mi-a solicitat documentele personale, cât şi adeverinţa care să ateste deplasarea noastră în condiţiile situaţiei de urgenţă în care ne aflăm. Cei doi au verificat documentele în autospecială, apoi s-au dat jos şi m-au întrebat dacă am consumat alcool. Le-am răspuns că nu, politicos. În acel moment, doamna poliţistă mi-a solicitat să mă deplasez cu ei până în comuna Ciurea, la Secţia 2 Rurală Poliţie pentru efectuarea unui test, întrucât ei nu sunt dotaţi cu un asemenea dispozitiv. I-am rugat să cheme un echipaj de poliţie dotat corespunzător întrucât eram plecat de dimineaţă la munci agricole, fiind epuizat. Am fost informat pe un ton agresiv că fapta mea constituie agresiune şi mi se va întocmi dosar penal pentru refuzul de a mă deplasa la secţia de poliţie“, ne-a spus fermierul.

„Străzile erau pustii şi îmi era teamă că o să fiu luat la întrebări“

Bărbatul şi-a lăsat pasagerii în maşină şi s-a urcat în cea a poliţiştilor. Acesta a constatat că, la intersecţia cu Ciurea, poliţiştii şi-au continuat drumul spre Iaşi. La intrarea în municipiul Iaşi, în CUG, cei doi, poliţista de la Şcheia şi cel de la Drăguşeni au oprit la un echipaj staţionat, însă nici aceştia nu aveau etilotest asupra lor, oamenii legii fiind îndrumaţi către o altă patrulă situată în zona Belvedere. Aici însă nu se afla niciun echipaj de poliţie, aşa că cei doi au decis să- l ducă pe fermier la Poliţia Rutieră Iaşi, în centrul oraşului. „Mi-au spus că mă aduc înapoi la Scânteia. La poliţia rutieră am fost aşteptat de patru agenţi care m-au testat, rezultatul fiind zero. După ce am fost testat, mam urcat înapoi în autospeciala poliţiei, însă ,după câteva minute, portiera s-a deschis. Vicol Roxana Georgiana mi-a solicitat să cobor din maşina poliţiei spunând că ei nu au obligaţia de a mă transporta pe mine acasă. Înainte de a coborî din maşina poliţiei, l-a rugat insistent pe domnul agent Vasile Ciocan să mă ia înpoi acasă deoarece nu am bani la mine şi urma ca la ora 22 să fie interzis accesul pe străzi, fiind stare de urgenţă. Am fost informat sarcastic de către acesta că nu el este cel care m-a oprit în trafic şi nu are ce să îmi facă“, a povestit Vili Neţca. Omul s-a dat jos din maşină şi s-a gândit să se întoarcă pe jos acasă.

„Am mers pe jos vreo jumătate de oră, de la Poliţia Rutieră până în CUG. Străzile erau pustii şi îmi era teamă că o să fiu luat la întrebări de către poliţie sau jandarmi, nu aveam vreo declaraţie la mine, nici bani. Eram obosit şi murdar. Am găsit pe cineva să vină să mă ia şi mia spus că pe drum s-a întâlnit cu poliţiştii care se întorceau la Scânteia“, a completat fermierul. Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au cerut un punct de vedere reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi, iar aceştia nu ne-au dat un răspuns punctual cu privire la situaţia de fapt, şi anume că poliţiştii l-au testat pe fermierul în vârstă de 53 de ani, iar rezultatul a fost negativ. În schimb, un şef din cadrul poliţiei ne-a spus neoficial că în cadrul poliţiei ieşene lipsesc etilotestele, multe dintre ele fiind perimate. „Poliţiştii nu erau obligaţi să îl transporte pe bărbat înapoi de unde l-au luat, însă puteau face o faptă bună. Iar în privinţa etilotestelor, abia au secţiile rurale câte unul în dotare“, ne-a spus acesta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Nicolae GRECU

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că ne credem cetăţeni ieşeni sau botosăneni, doar naţionala noastră se numeşte România.

Filmuletul zilei

opinii

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Eugen MUNTEANU

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Autorul articolului încheie schiţarea, începută în foiletoanele anterioare, a portretelor celor mai importanţi lingvişti pe care Iaşul i‑a dat ştiinţei universale.

Nevoia de echilibru

arh. Ionel OANCEA

Nevoia de echilibru

Acelaşi mare arhitect şi om de cultură amintit aici mereu, George Matei Cantacuzino, compara împrejurimile Iaşului istoric, cu podgoriile, livezile, fâneţele, pădurile şi iazurile ei, presărate cu mănăstiri şi conace, cu Toscana Florenţei. Astăzi, peisajul acesta fabulos a dispărut. Este proba limpede a inexistenţei culturii urbane a locuitorilor şi a administratorilor, în aceeaşi măsură.

Confruntarea. De dorit, de evitat?

pr. Constantin STURZU

Confruntarea. De dorit, de evitat?

Motto: „Vreme este să taci şi vreme să grăieşti”  (Eclesiastul 3, 7)

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Detector

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.