anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Doza 4: iată tot ce este bine de ştiut! Cei mai titraţi medici din ţară explică

GALERIE
doza4 -2doza4 - 1doza4
 • doza4 -2
 • doza4 - 1
 • doza4
- +

Doza a patra de vaccin anti-COVID a început să fie administrată la nivelul întregii ţări de ieri, 16 mai. O pot face la cerere persoanele de peste 18 ani şi care au făcut deja trei doze de vaccin anti-COVID, pe bază de ARN mesager, în urmă cu cel puţin 4 luni. Recomandarea, mai ales în condiţiile în care se anunţă un nou val Covid în toamnă, este să se imunizeze persoanele vârstnice, de peste 60 de ani, însă specialiştii spun că este nevoie ca recomandarea să se extindă, mai ales pentru bolnavii cronici, în special cei „imunocompromişi”, care au un risc mai mare de dezvoltare a complicaţiilor în urma infectării. „Ziarul de Iaşi” a participat în acest weekend la o întâlnire pe această temă cu cei mai titraţi specialişti din ţară. Iată ultimele informaţii despre doza 4 şi tot ce trebuie să ştiţi pentru a decide în cunoştinţă de cauză.

La finalul săptămânii trecute, între 13 şi 15 mai, Coaliţia Organizaţiilor pentru Pacienţi cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a organizat un training în cadrul căruia medicii infecţionişti au discutat despre administrarea dozei a patra, despre vaccinurile cu protecţie atât împotriva Omicron, cât şi Delta, care sunt acum în faza studiilor, dar şi despre posibilitatea creşterii numărului de cazuri din toamnă.

„Este important de subliniat importanţa vaccinării celor imunodeprimaţi, nu doar a celor cu vârsta peste 60 de ani. De asemenea, şi restul persoanelor pot solicita vaccinarea cu doza patru, este o recomandare. Spre exemplu, cei care nu avem probleme de sănătate ne putem vaccina când vedem că începe să crească numărul de cazuri”, a precizat dr. Violeta Briciu, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj.

Prezent la întâlnire, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş“ din Bucureşti, a susţinut că ar trebui să se imunizeze în primul rând cei care sunt expuşi riscului de a dezvolta complicaţii dacă s-ar infecta cu SARS-CoV-2.

Dacă cei care nu au probleme de sănătate mai pot amâna vaccinarea şi cu a patra doză, acelaşi lucru nu este valabil şi pentru cei care suferă de afecţiuni grave.

„Recomandarea fermă este la cei care au riscuri, nu doar vârsta de peste 60 ani, este vorba şi despre cei vulnerabili. De asemenea, fiecare este liber să se vaccineze, nu are ce să piardă, din contră, creşte protecţia. Dacă ai avea un bunic pe care vrei să îl protejezi şi ar face infecţia în vară, te-ar ajuta cu ceva ştiind că va veni un vaccin nou când ştii că ai putut să îi creşti protecţia acum?”, a precizat dr. Adrian Marinescu.

Atât dr. Violeta Briciu, cât şi dr. Adrian Marinescu au precizat că se vor vaccina şi cu a patra doză. „Evident că mă voi vaccina, vreau să cred că nu numai eu, ci că în general medicii şi personalul medical îşi vor dori protecţie”, a precizat dr. Marinescu.

Din toamnă, numărul cazurilor va fi din nou în creştere

Directorul medical al Institutului Matei Balş a precizat că din toamnă ne putem aştepta din nou la o creştere a numărului de cazuri. Deşi este posibil ca majoritatea pacienţilor să dezvolte forme uşoare, nu vor lipsi cazurile grave, iar în acest timp spitalele vor fi din nou supuse unei presiuni.

„Va fi o presiune pentru că spitalele vor trece până atunci aproape cu totul la zona verde. Cred că vom fi luaţi uşor pe nepregătite, vor fi oameni care vor avea nevoie de spitalizare. Părerea mea este că totuşi nu va fi un impact foarte mare, va fi aceeaşi convieţuire pe care am avut-o cu virusul în valul 5. Virusul suferă mutaţii în orice moment şi e greu de spus dacă va fi acelaşi schelet în toamnă sau va fi altceva”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Acesta a explicat că s-a observat că tulpina Omicron a fost foarte diferită de celelalte tulpini. Deşi au fost foarte multe cazuri depistate, spitalizările au fost mai puţine.

„Omicronul e total diferit faţă de ce era înainte. Prin definiţie, afectează tractul respirator superior. Din fericire, foarte rar se întâmplă să ajungă la nivelul plămânilor, ajunge la cei care au un sistem imunitar cu probleme. La Delta lucrurile erau exact invers: întâi ajungea în plămâni, pacientul venea la spital cu insuficienţă respiratorie şi lucrurile erau complicate. Acum foarte puţini dintre cei care au Omicron au nevoie de oxigen în moment iniţial. Eventual ajung mai târziu şi într-un număr foarte mic”, a mai explicat dr. Adrian Marinescu.

De asemenea, în ultimii doi ani marcaţi de pandemie, medicii au tras şi mai multe concluzii pe care le-au prezentat. Una dintre ele este că pacienţii cu patologii severe asociate pot avea o evoluţie imprevizibilă şi nu există o terapie antivirală miraculoasă în acest moment care să reducă mortalitatea, însă administrarea tratamentelor precum anticorpii monoclonali previne complicaţiile.

Medicii spun că nu ne-am confruntat cu un virus ucigaş, însă este foarte contagios, acest lucru a fost vizibil în special în cazul noilor tulpini. De asemenea, evoluţia sa este una imprevizibilă.

„Nu este din păcate o simplă gripă sau un guturai. Pacienţii decedează prin SARS-CoV-2 sau împreună cu el. Majoritatea îmbolnăvirilor prezintă forme de infecţie uşoare-moderate, totuşi ratele de morbiditate şi mortalitate, asociate bolii şi progresiei acesteia, contribuie la povara accentuată asupra asistenţei medicale pe tot globul”, a mai precizat medicul.

Ce aveţi de făcut pentru a vă vaccina?

Persoanele care vor să se imunizeze şi cu a patra doză de vaccin anti-COVID trebuie să ia legătura cu medicii de familie, după ce la nivelul întregului judeţ nu mai există niciun centru de vaccinare deschis.

„Menţionăm că nu trebuie să fie neapărat medicul dumneavoastră de familie. Medicii de familie vor asigura informarea, programarea la vaccinare, administrarea vaccinului conform schemei complete de imunizare în cabinetul propriu, monitorizarea şi raportarea reacţiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii, pentru persoanele care nu au medic de familie şi pentru persoanele care se află pe lista unui medic de familie care nu a încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi pentru vaccinarea împotriva COVID-19”, au precizat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

În judeţul Iaşi sunt 174 de medici care pot vaccina anti-COVID, cei mai mulţi fiind în diferite cartiere ale oraşului, dar şi în Podu Iloaiei, Târgu Frumos, Paşcani, Tomeşti, Aroneanu, Ciorteşti, Bivolari, Belceşti, Costeşti, Deleni, Cotnari. Lista completă a medicilor la care vă puteţi vaccina cu doza patru este disponibilă pe site-ul DSP, www.dspiasi.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.