E frig în corturi. Unde vor sta refugiaţii? Zilnic, vin câte două trenuri pline de la Chişinău

sâmbătă, 05 martie 2022, 02:50
4 MIN
 E frig în corturi. Unde vor sta refugiaţii? Zilnic, vin câte două trenuri pline de la Chişinău

Iată câteva posibile soluţii – dintre care unele însă nu dispun de încălzire. În Tătăraşi s-au montat corturi pe Stadionul Tineretului, doar că acum este prea frig pentru a fi folosite.

 

Tot mai mulţi refugiaţi din Ucraina ajung la Iaşi. Acum sunt două trenuri speciale care vin zilnic de la Chişinău la Iaşi, iar de la gară, pasagerii pot veni cu autobuzul la aeroport. Ieri, cele două curse au adus la Iaşi 670 de pasageri, mulţi mergând mai departe să ia avionul sau alt trenuri de regulă spre graniţa de vest. Pe lângă acestea mai sunt încă patru curse zilnice între Ungheni şi Iaşi, dar şi câte un tren special, precum cel de joi, cu 1.000 de azeri la bord, şi cel de vineri, care a venit cu aproape 400 de oameni de diferite naţionalităţi la Iaşi. Cei mai mulţi şi-au continuat drumul, iar azi un alt tren cu mai multe sute de călători este aşteptat să intre în România pe la Ungheni.

Deşi multe trenuri merg mai departe spre Bucureşti, iar numărul curselor aeriene a crescut – sunt patru curse pe săptămână acum Iaşi-Varşovia – numărul refugiaţilor care rămân în ţară şi la Iaşi este în creştere. Joi, de exemplu, au intrat în ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei de la Sculeni 1.472 de autoturisme şi 6.026 de persoane, dintre care 2.998 de ucraineni. De asemenea, în cele cinci trenuri care au oprit în Gările Cristeşti şi Socola s-au aflat 1.547 de persoane, dintre care 444 de ucraineni. În primele opt zile ale conflictului din Ucraina, 1.897 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România.

Sunt cazuri unde lipsa unor documente – mai ales a paşapoartelor valabile pentru copii – întârzie plecarea refugiaţilor. Dar aceste situaţii se rezolvă chiar dacă, deşi la călătoria cu maşina acest lucru nu mai contează, la urcarea în avion unele companii încă aplică strict regulile de călătorie. Unde ar putea fi cazaţi ceilalţi, care nu au destui bani să stea la hotel sau la pensiuni?

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean a amenajat deja o tabără cu o capacitate de 200 de locuri pe Stadionul Tineretului, în Tătăraşi. Câteva zeci de corturi au fost montate aici, inclusiv facilităţi sanitare. Însă este prea frig pentru ca aceste corturi să fie locuite, iar prognoza meteo pe următoarele zece zile nu este deloc prietenoasă cu cei care şi-au părăsit casele fugind din calea războiului.

Ar putea fi găzduiţi refugiaţii la Centrul Expoziţional Moldova? Clădirea de la marginea oraşului este închisă de aproape un deceniu, "cu consecinţele de rigoare", precizează vicepreşedintele CJ Marius Dangă. Subsolul clădirii este parţial inundat de la infiltraţii, spaţiul este neîncălzit, iar instalaţia electrică ar trebui verificată. "Vom face aşa cum decide Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă", ne-a mai spus vicele CJ, adăugând că "trebuie luate cele mai bune decizii aşa încât spaţiile de cazare să fie operaţionale repede".

O soluţie similară ar fi Centrul Tehnologic Regional, cu câţiva ani mai nou decât Centrul Expoziţional vecin şi care stă de asemenea închis. Acest "muzeu" aparţine Primăriei Iaşi, iar celălalt, Consiliului Judeţean.

Spitalul mobil de la Leţcani poate să preia refugiaţi? La ISU, care îl administrează, încă nu a fost discutat subiectul. Proprietarul complexului medical este Asociaţia Euronest. Directorul Alina Popa a reamintit că aici funcţionează în continuare secţia exterioară de tratament al pacienţilor cu Covid, unde ieri erau internaţi 20 de pacienţi la ATI. "Până când nu se încheie acest val, nu poate fi vorba de modificat destinaţia spitalului", ne-a spus ea.

Pe lângă spaţiile de cazare din Iaşi ar mai fi cele ale Ministerului Sportului. Dar Hotelul Sport, cu 50 de locuri disponibile, ar putea să adăpostească în bune condiţii refugiaţi dacă ministerul îşi dă acordul. Cum numărul refugiaţilor creşte de la o zi la alta, este posibil ca aceste spaţii să devină în scurt timp insuficiente. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii