Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

E frig în corturi. Unde vor sta refugiaţii? Zilnic, vin câte două trenuri pline de la Chişinău

GALERIE
ISU Iasi1
  • ISU Iasi1
- +

Iată câteva posibile soluţii – dintre care unele însă nu dispun de încălzire. În Tătăraşi s-au montat corturi pe Stadionul Tineretului, doar că acum este prea frig pentru a fi folosite.

 

Tot mai mulţi refugiaţi din Ucraina ajung la Iaşi. Acum sunt două trenuri speciale care vin zilnic de la Chişinău la Iaşi, iar de la gară, pasagerii pot veni cu autobuzul la aeroport. Ieri, cele două curse au adus la Iaşi 670 de pasageri, mulţi mergând mai departe să ia avionul sau alt trenuri de regulă spre graniţa de vest. Pe lângă acestea mai sunt încă patru curse zilnice între Ungheni şi Iaşi, dar şi câte un tren special, precum cel de joi, cu 1.000 de azeri la bord, şi cel de vineri, care a venit cu aproape 400 de oameni de diferite naţionalităţi la Iaşi. Cei mai mulţi şi-au continuat drumul, iar azi un alt tren cu mai multe sute de călători este aşteptat să intre în România pe la Ungheni.

Deşi multe trenuri merg mai departe spre Bucureşti, iar numărul curselor aeriene a crescut – sunt patru curse pe săptămână acum Iaşi-Varşovia – numărul refugiaţilor care rămân în ţară şi la Iaşi este în creştere. Joi, de exemplu, au intrat în ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei de la Sculeni 1.472 de autoturisme şi 6.026 de persoane, dintre care 2.998 de ucraineni. De asemenea, în cele cinci trenuri care au oprit în Gările Cristeşti şi Socola s-au aflat 1.547 de persoane, dintre care 444 de ucraineni. În primele opt zile ale conflictului din Ucraina, 1.897 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România.

Sunt cazuri unde lipsa unor documente – mai ales a paşapoartelor valabile pentru copii – întârzie plecarea refugiaţilor. Dar aceste situaţii se rezolvă chiar dacă, deşi la călătoria cu maşina acest lucru nu mai contează, la urcarea în avion unele companii încă aplică strict regulile de călătorie. Unde ar putea fi cazaţi ceilalţi, care nu au destui bani să stea la hotel sau la pensiuni?

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean a amenajat deja o tabără cu o capacitate de 200 de locuri pe Stadionul Tineretului, în Tătăraşi. Câteva zeci de corturi au fost montate aici, inclusiv facilităţi sanitare. Însă este prea frig pentru ca aceste corturi să fie locuite, iar prognoza meteo pe următoarele zece zile nu este deloc prietenoasă cu cei care şi-au părăsit casele fugind din calea războiului.

Ar putea fi găzduiţi refugiaţii la Centrul Expoziţional Moldova? Clădirea de la marginea oraşului este închisă de aproape un deceniu, "cu consecinţele de rigoare", precizează vicepreşedintele CJ Marius Dangă. Subsolul clădirii este parţial inundat de la infiltraţii, spaţiul este neîncălzit, iar instalaţia electrică ar trebui verificată. "Vom face aşa cum decide Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă", ne-a mai spus vicele CJ, adăugând că "trebuie luate cele mai bune decizii aşa încât spaţiile de cazare să fie operaţionale repede".

O soluţie similară ar fi Centrul Tehnologic Regional, cu câţiva ani mai nou decât Centrul Expoziţional vecin şi care stă de asemenea închis. Acest "muzeu" aparţine Primăriei Iaşi, iar celălalt, Consiliului Judeţean.

Spitalul mobil de la Leţcani poate să preia refugiaţi? La ISU, care îl administrează, încă nu a fost discutat subiectul. Proprietarul complexului medical este Asociaţia Euronest. Directorul Alina Popa a reamintit că aici funcţionează în continuare secţia exterioară de tratament al pacienţilor cu Covid, unde ieri erau internaţi 20 de pacienţi la ATI. "Până când nu se încheie acest val, nu poate fi vorba de modificat destinaţia spitalului", ne-a spus ea.

Pe lângă spaţiile de cazare din Iaşi ar mai fi cele ale Ministerului Sportului. Dar Hotelul Sport, cu 50 de locuri disponibile, ar putea să adăpostească în bune condiţii refugiaţi dacă ministerul îşi dă acordul. Cum numărul refugiaţilor creşte de la o zi la alta, este posibil ca aceste spaţii să devină în scurt timp insuficiente. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri