EON i-a răspuns preotului care s-a plâns de factura uriașă de avans: i-a mai dat una

vineri, 11 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 EON i-a răspuns preotului care s-a plâns de factura uriașă de avans: i-a mai dat una

E.ON a oferit primul răspuns oficial în cazul parohiilor catolice din Iaşi care au primit facturi în avans pentru plata gazelor naturale de peste 10.000 de lei. În urma explicaţiilor obţinute încă din materialul publicat anterior de „Ziarul de Iaşi”, cei de la Episcopia Romano-Catolică au precizat că este semnat un contract-cadru în baza căruia peste 80 de parohii primesc gaze naturale de la E.ON. Doar că această negociere nu le-a adus un preţ mai bun decât cel al pieţei, dincolo de plafonare, ci obligaţia suplimentară de a plăti în avans facturi pe un consum estimat pe baza a câţi metri cubi au fost utilizaţi în lunile similare ale anului trecut.

Într-un răspuns pentru Libertatea, compania E.ON a precizat că astfel de contracte au fost negociate direct cu consumatorii, acuzând însă statul că nu a gândit cum trebuie plafonarea preţurilor. „Volatilitatea pieţei de energie şi costurile foarte ridicate pe care le avem cu prefinanţarea schemei de sprijin pentru clienţii ce beneficiază de preţuri plafonate pun presiune pe fluxurile de numerar ale companiei”, au spus cei de la E.ON, explicând şi faptul că au fost desemnaţi de ANRE ca fiind furnizori de ultimă instanţă pentru gaze naturale. În acest context, ei vor fi obligaţi să preia clienţii care nu mai au un furnizor.

„Evident că trebuie să avem volumele de energie necesare pentru una sau 12 luni, în funcţie de categoria în care se încadrează aceşti clienţi. În aceste condiţii, suntem nevoiţi să apelăm la varianta contractelor cu plata în avans, de altfel larg practicată pe piaţa de energie în această perioadă, pentru asigurarea cantităţilor de energie electrică şi gaze naturale necesare clienţilor noştri”, au precizat cei de la E.ON.

Facturile la parohiile catolice continuă să se adune

Între timp, preotul Gabriel Bucur, de la Parohia „Sfântul Anton de Padova”, a mai primit o factură. „Ziarul de Iaşi” a scris despre cum acesta a primit o factură de plată a gazelor în avans de puţin peste 11.500 de lei, cu termen de plată 10 zile, pentru consumul pe care urmează să îl facă în perioada 1 – 31 decembrie 2022. Asta în condiţiile în care în luna noiembrie centrala pe gaze a pornit doar pentru a încălzi casa parohială, 1-2 ore pe zi, generând un consum redus, care a dus la o factură de circa 230 de lei.

Citește și: Zeci de mii de lei ceruţi în avans pentru gazul natural. Misterul unei facturi de gaze la E.ON

Noua factură emisă de E.ON este scadentă tot în 10 zile: a fost emisă pe 8 noiembrie şi trebuie plătită până pe 18 noiembrie. Aceasta are o valoare de 1.210 lei, ducând totalul pe care trebuie să îl achite parohia la aproape 13.000 de lei. „Am făcut un calcul: cu plafonarea de la Guvern preţul pe metru cub de gaz este de 4 lei. Pe aceste facturi, conform contractului, dacă nu era plafonarea, preţul era de 21 de lei pe metru cub de gaz, de cinci ori mai mare”, a spus pr. Gabriel Bucur.

Mai mult decât atât, la începutul lunii octombrie parohia a primit o înştiinţare de la E.ON în care era anunţată de faptul că Ministerul Energiei a refuzat decontarea sumelor oferite drept compensare în 2021. Prin urmare, în perioada următoare, acestea vor fi facturate. „În situaţia în care veţi întâmpina dificultăţi la efectuarea plăţii soldului înregistrat ca urmare a emiterii facturilor pentru valoarea compensărilor acordate şi care ne-au fost refuzate la decontare de către Ministerul Energiei, venim în sprijinul dumneavoastră şi vă oferim posibilitatea efectuării plăţii eşalonat”, au scris cei de la E.ON într-o scrisoare transmisă parohiei la începutul lunii octombrie.

Comentarii