Eveniment scandalos, cu iz legionar, la Palatul Culturii, sub egida Uniunii Scriitorilor filiala Iaşi. Reacţii vehemente din mediul academic

miercuri, 14 iunie 2023, 07:39
5 MIN
 Eveniment scandalos, cu iz legionar, la Palatul Culturii, sub egida Uniunii Scriitorilor filiala Iaşi. Reacţii vehemente din mediul academic

Pe 21 iunie urmează să fie lansată o carte, sub egida Uniunii scriitorilor,  care a stârit deja numeroase reacții în mediul universitar, atât prin prisma conținutului cărții, cât și a celor care girează trimiterea pe piață a cărții.”Fanfaroni și șarlatani din toată lumea trebuie să fiți mândri!„, ”Omul stă prost cu știința de carte, cu simțul măsurii și cu modestia”, ”Gică Manole, autorul multor inepții legionar(oid)e”, sunt doar câteva din reacțiile profesorilor și istoricilor care și-au asumat public dezacordul legat de publicarea cărții.

”GICĂ MANOLE, vocația de a rosti adevărul” este o ”încercare de promovare a imaginii de erou pentru Ion Antonescu!!”, a comentat Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel.

Aceeași linie o are și scriitorul Bogdan CrețuGică Manole, autorul multor inepții legionar(oid)e, printre care strălucește "CZC – un om al istoriei mari", vine la Iași. 

Și nu pe cont propriu. Ci sub egida Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași (al cărei membru este). 

Este publicat cu ditamai seria de autor tot la Iași, de editura Cartea Românească Educațional. Repet: "Educațional".
Decupez un citat din hagiografia lui   ("CZC, un om al istoriei mari") dedicată criminalului căruia nu-i scriu numele pentru că nu mă pot certa cu algoritmul fb, ca să fie clar despre ce vorbim: "CZC și toată generațiile care l-au urmat, eroi și martiri deopotrivă, prin credința și fapta lor ziditoare de patrie, sunt autorii uneia din cele mai frumoase pagini de jertfă, dragoste și credință întru Iisus Hristos pe care a scris-o poporul român în istoria sa, cât și un etern, nemuritor imn de slavă și iubire înălțat Patriei, pe care încă o mai numim România.” 


Adevărul e că scrie expresiv, își merita locul în Uniunea Scriitorilor. 
Unde se va petrece reuniunea de cuib?
La Palatul Culturii. 
Unul dintre prezentatori este m.c. al Academiei Române. 
Sper că e fake news. 
Aștept dezmințirile instituțiilor implicate prin afiș. 
Am intrat din curiozitate pe contul lui de fb și m-am speriat: destui îl admiră, au găsit în cărțile lui Adevărul cu majusculă, își doresc manuale de istorie scrise de el, nu de "alogeni". Unii regretă extrema dreaptă, alții comunismul. Vai de noi!
Poate colegii scriitori (eu, nefiind membru, n-am calitatea) și istorici (neliterari) au ceva de zis.

O reacție a venit și din partea profesorului universitar Florea IoncioaiaCine își închipuia că numitul Gică Manole este un personaj fictiv născut din imaginația satirică a unui talentat profesor din Botoșani va avea zilele acestea un șoc cultural. Gică Manole  există și este gata să ne spună adevărul precum Iisus. Editura Cartea Românească Educațional (pare-se aparținând Uniunii Scriitorilor), o televiziune auto-prezentată drept „educativă”, un fost rector la UMF și fost candidat al unui partid important la Primărie, mare amator de operă și alte delicatese fine, un academician, un profesor de universitate plus statul român prin Muzeul de Istorie de la Palat care îi asigură decorul îi vor gira clipa de glorie! Fanfaroni și șarlatani din toată lumea trebuie să fiți mândri!

Dorin Dobrincu, cercetător la Institutul de Istorie "A. D. Xenopol" – Academia Română, are și el un cuvânt de spus: Istoria este o țară străină, după cum spunea cândva un istoric. Nu întâmplător, mulți dintre cei care se apleacă asupra ei ne oferă mereu surprize. Unul dintre exploratorii trecutului, cu accentuate pretenții de misionar național, este Gică Manole. Cetățeanul are deja o stivă de cărți – știm, s-au mai irosit niște bușteni -, abordând teme și biografii diverse, publicând în stânga și în dreapta, beneficiind de sponsorizări de la instituții publice, că doar slujește „cauzei”.

Neobosit, G.M. rătăcește pe la televiziuni de casă, în mai multe orașe, are parte de lansări de carte, uneori secondat de profesori universitari, foști rectori și actuali academicieni. Vrea să împărtășească și altora revelația care l-a lovit în plin. De fapt, omul stă prost cu știința de carte, cu simțul măsurii și cu modestia. E în „opera” sa un ghiveci ultranaționalist, conspiraționist și negaționist. Asta nu-i vor spune nici universitarii care apar cu el pe afișe, nici cei care vor sta în rândurile din față la conferințele sale.
Dacă aranjamentele vor fi respectate, săptămâna viitoare ieșenii vor avea o șansă să afle – chiar din gura studiosului peregrin – ce este „adevărul” și cum este să ai „vocație” pentru a-l rosti. Și nu altundeva, ci chiar într-un „templu al culturii”.

Istoricul Adrian Cioflanca a sintetizat scurt: Scandalos

TVR, prin mâna jurnalistei Monica Ghiurcă, a ridicat în slăvi cartea: ”Remarcabilă opera, infinit efortul.Toată  aprecierea!”, apare scris pe pagina de Facebook a acesteia.Promovarea a fost urmată imediat de zeci de reacții împotriva.

Reacțiile universitarilor de pe paginile lor de Facebook au fost completate de alte zeci de reacții din partea internauților: Mai jos, vă prezentâm câteva dintre acestea:

domnul Gică Manole are un bust al mareșalului Antonescu în curtea casei sale. Este virulent antisemit, face apologia crimelor legionare și scrie basme sub formă de istorie. Vă ofer o mostră: „Corneliu Zelea Codreanu și toată generațiile care l-au urmat, eroi și martiri deopotrivă, prin credința și fapta lor ziditoare de patrie, sunt autorii uneia din cele mai frumoase pagini de jertfă, dragoste și credință între Iisus Hristos pe care a scris-o poporul român în istoria sa, cât și un etern, nemuritor imn de slavă și iubire înălțat Patriei, pe care încă o mai numim România.”

Cartea Românească (fie și Educațional), USR – dezonorante asocieri

Ei, parca nu se stie ce fel de academicieni avem noi?!! Academia asta e cam in ton cu politicienii pe care ii avem…

Genul de individ care infloreste in tari de semidocti si cretini. Istoria pentru tractoristi pravoslavnici, educati la seral

Comentarii