Un caz uluitor, care i-a pus în mare încurcătură pe judecătorii ieşeni

EXCLUSIV: Onorată instanţă, declaraţi-l mort pe tăticul nostru! Un caz nemaiîntâlnit

vineri, 04 ianuarie 2019, 02:50
3 MIN
 EXCLUSIV: Onorată instanţă, declaraţi-l mort pe tăticul nostru! Un caz nemaiîntâlnit

“Ziarul de Iaşi” vă prezintă astăzi un caz ieşit din comun: cel al ieşeanului pe care fiii vor să-l declare mort, dar nu pot. Cazul i-a pus în mare încurcătură pe judecători, care au avut nevoie de cinci ani pentru a ajunge la un verdict. Fiii acestui bărbat de 65 de ani plecat din Iaşi de două decenii au susţinut în instanţă că tatăl lor este mort, însă argumentele lor nu au fost suficiente. Cum s-a soluţionat însă acest caz inedit, în final? De ce aveau fiii nevoie ca instanţa să declare acest deces? În ce ţară a fost văzut ultima dată tatăl în cauză şi ce făcea acolo?

Proces inedit soluţionat, la finele anului trecut, de justiţia ieşeană. Doi fraţi din Iaşi au cerut judecătorilor să declare pe cale judecătorească decesul tatălui lor, despre care au spus că este dispărut de aproximativ două decenii. Tribunalul Iaşi a respins însă solicitarea fraţilor Gabriel şi Radu Vornicu, motivând că argumentele care susţin moartea părintelui lor nu sunt suficiente.

Dispărut de la finele anilor ‘90

Fraţii Vornicu au deschis proces la Iaşi în 2013, la scurt timp după ce mama lor a murit. În acţiunea lor, cei doi au arătat că mama a fost cea care a început căutările tatălui lor, Petru Vornicu. Bărbatul ar trebui să aibă acum 65 de ani, însă fraţii Vornicu consideră că este decedat deoarece de aproximativ două decenii nu au mai primit niciun semn de viaţă de la el.

Petru Vornicu a plecat din România în 1998, alături de un prieten, pentru a munci în Turcia. Aproximativ jumătate de an, Vornicu a ţinut legătura cu familia sa, însă ulterior nu a mai putut fi contactat, şi nici nu s-a mai întors vreodată în ţară. Fraţii Vornicu au precizat judecătorilor că tatăl lor avea viciul alcoolului, dar şi că fusese condamnat în trecut pentru furt. De asemenea, au mai arătat cei doi fraţi, bărbatul cu care Petru Vornicu ar fi plecat la muncă în Turcia le-ar fi spus că bărbatul a rămas la un moment dat fără slujbă acolo.

Concluzia judecătorilor

După ce au analizat mai multe documente, dar şi după ce au audiat martori, judecătorii au concluzionat că argumentele fraţilor Vornicu nu sunt suficiente pentru a-l declara decedat pe tatăl acestora. Astfel, au precizat judecătorii, cei doi nu au dovedit că au fost în Turcia pentru a-şi căuta tatăl. De asemenea, o adresă venită de la Interpol a arătat că această instituţie nu a fost interogată vreodată pentru a-l găsi pe Petru Vornicu, care nu figurează în prezent ca fiind dispărut sau dat în urmărire internaţională. „Elementele pe care le au dispoziţie aceştia şi care au fost prezentate de reclamanţi fac într-adevăr foarte probabilă varianta morţii tatălui lor, în condiţiile în care acesta era alcoolic, a plecat de acasă şi nu a mai dat niciun semn din anul 1997. Totuşi, în condiţiile în care acesta era integrat în câmpul mun­cii (conform variantei reclamanţilor), unde se fac minime formalităţi pentru evidenţierea unei persoane, este greu de înţeles de ce nimeni nu a semnalat dispariţia sau moartea sa, fiind evident că acesta nu s-ar mai prezentat nici la serviciu într-o astfel de ipoteză. Totodată, nu poate fi exclusă nici ipoteza construirii unei noi vieţi în Turcia sau în altă parte de către tatăl reclamanţilor, pentru o persoană cu probleme de alcoolism fiind chiar o ipoteză cu un grad relativ ridicat de probabilitate, mai ales dacă a plecat în altă ţară la muncă fără să lase un minim de date certe despre locul unde poate fi găsit sau unde lucrează“, au stabilit judecătorii ieşeni. De remarcat că, în astfel de situaţii, moştenitorii nu pot beneficia de bunurile rămase în urma defunctului/dispărutului cât timp la notar sau la instanţă, unde are loc dezbaterea moştenirii, după caz, nu este adus un act din care să reiasă decesul sau renunţarea celui în cauză la moştenire. 

 

Comentarii