Experiențele Erasmus în Spania și Portugalia ale unei tinere din Iași: ,,Cred că profesorii respectă mai mult studenții”

luni, 15 aprilie 2024, 03:00
4 MIN
 Experiențele Erasmus în Spania și Portugalia ale unei tinere din Iași: ,,Cred că profesorii respectă mai mult studenții”

O studentă din Iași care a mers prin intermediul programului ,,Erasmus+” în Spania și Portugalia a povestit că a avut parte de experiențe ”șocante”, în țări care pun accentul pe autonomia studentului.  

Ana T. a promovat anul trecut Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).

În semestrul II al celui de-al doilea și al treilea an de studii, ea a plecat cu programul Erasmus+ (program prin care studenţii pot merge să învețe în țările care fac parte din Uniunea Europeană) la Universitatea din Santander, Cantabria (Spania) și Universitatea din Lisabona. Experienţele sale pot fi utile multor aplicanţi.

,,Am fost în două experiențe Erasmus. Ca student Erasmus, chiar dacă vorbeam engleză foarte bine, am fost surprinsă din mai multe puncte de vedere.  Am avut parte de «șocuri culturale», să le spun așa”, a declarat Ana T.

În ceea ce privește prima mobilitate, tânăra în vârstă de 22 de ani a subliniat că deplasarea în Portugalia a reprezentat prima și cea mai lungă plecare din țară (aproape 5 luni) a sa. ,,Eram în anul II de facultate, semestrul II, când am mers în Lisabona, Portugalia.

Era pentru prima oară când ieșisem din țară atât de mult, când vorbeam engleză atât de mult, deci șocul cultural a fost mai mare atunci.

Îmi amintesc că în prima lună aveam dureri de cap continuu. Deși locuiam într-un apartament cu mai mulți români, acolo unde studiam, am vorbit doar în engleză. În Lisabona eram peste 20 de români marca proiectului, cu ei ieșeam la petreceri și peste tot. Faptul că am stat atât de mult cu români m-a făcut să nu simt nevoia de a comunica, de a-mi face prieteni (lucru care a fost complet invers în cea de a doua experiență)”, a adăugat aceasta.

În plus, decizia de a studia într-o țară străină a fost spontană.

,,Nu mai voiam să studiez de acasă. Știam că în alte țări se merge fizic și am vrut neapărat să plec. Veneam după un an de pandemie, după un an în care nu am simțit neapărat ce e facultatea, mă simțeam abia ieșită din liceu. În primă fază mi-am spus că îmi doresc să văd ce înseamnă viața de student, și apoi cred că am avut dintotdeauna un vis să studiez afară tocmai pentru a cunoaște culturi și alte modalități de gândire”, a precizat Ana.

În a doua experiență, studenta a ajuns în Santander, Cantabria, Spania, însoțită de cea mai bună prietenă.

,,Nu am mai mers singură, ci cu o prietenă. Deja aveam cunoștințele unei astfel de experiențe, știam că o să apară foarte multe lucruri neprevăzute, dar nu îmi era teamă deloc. Ca student Erasmus te simți în siguranță datorită profesorilor din țara gazdă. Plus sprijinul părinților, bursa, dar și ajutorul financiar de acasă. Nu te puteai descurca cu aproape 1400 de euro. În a doua experiență am fost mult mai sigură pe mine”, a menționat aceasta.

Deși a doua oară a încercat să stea departe de capitale, considerând că în alte orașe traiul e mai accesibil, Ana și-a dat seama că nu e chiar așa.

,,Am vrut de data asta să aleg un loc cu prețuri un pic mai accesibile, pentru că după Lisabona, capitală fiind, știam că o să cheltui cel puțin la fel de mult. Bine, într-un final nu m-am informat eu prea bine și am aflat ulterior că Santander e de fapt un loc în care vin bogații să-și facă vacanțele. Nu a fost nicidecum ieftin, cred că a fost cel mai scump, dar experiența în sine a fost superbă. Plaja aproape de cazare, vibe-ul de vacanță”, a subliniat tânăra.

Sistemul educațional, diferit 

Ana a descris sistemele educaționale atât din Portugalia, cât și din Spania ca fiind diferite  de cel din România.

,,Cred că profesorii respectă mai mult studenții. Totul este mult mai practic. Noi luam note pe proiecte. Prezentam, țin minte în Lisabona, în fața unor CEO internaționali, la fel și-n Spania, unde mereu lucram în echipă. Studiam la un loc cu studenți din Olanda, Danemarca, tineri cu alte viziuni asupra vieții. Român fiind, o să fii probabil judecat în primă fază, dar după ce te cunosc și dovedești că poți fi chiar mai bun decât ei, lucrurile se schimbă. Astfel, orice experiență Erasmus este importantă pentru orice student. Nu doar că înveți să fii responsabil financiar, să-ți chibzuiești cât de cât banii, dar cel mai important, te dezvolți tu ca om, ieși din zona ta de confort. Iei contact cu oameni maturi. Practic «vezi lumea» și îți dai seama că e mult mai mult.  Nu mai ești în România, unde lucrurile «sunt mișto, dar nu prea». Aș obliga studenții să profite de Erasmus și să meargă oriunde doresc. Nu neapărat să studieze, măcar cu schimb de experiență și să stea o săptămână, două”, a transmis Ana.

Mai mult, se pare că odată ce pleci cu Erasmus, așa cum a constatat Ana, apare dorința arzătoare de a vizita.

,,Dacă în Lisabona vizitasem doar zona Portugaliei,  în al doilea Erasmus am fost  tot sudul Spaniei, am fost și în Paris. Doream să vizitez tot mai mult. Low cost, stăteam poate și mai mulți la o cazare, dar e o regulă nescrisă în Erasmus să vizitezi. Până la urmă, cel mai mare avantaj al proiectului este că poți călători”, a conchis ieșeanca.

Comentarii