luni, 16.05.2022
Manifestări neurologice ciudate ale Covid 19, sau decompensări psihice ale contextului înnebunitor din spital? O întrebare care pare să nu-şi fă găsit încă un răspuns cert. Temperaturile ridicate din saloanele prea strâmte, de 2-3 metri, lungul şir al zilelor de spitalizare care par a nu se mai termina, adesea incertitudinea privind durata spitalizării, frica şi incertitudinile legate de boala în sine, ştirile teribile pe care le aud, singurătatea - mulţi fiind uitaţi parcă de cei apropiaţi, de frică sau din alt motiv: toate acestea sunt o povară mult prea grea pentru cei peste 300 de pacienţi COVID 19 din spitalele ieşene. Pentru unii pare a fi chiar o povară copleşitoare. Medicii spun că mulţi dintre ei ajung la decompensări teribile, la tulburări grave de comportament, de la halucinaţii şi deliruri până chiar la comă. Unii devin agresivi, inclusiv cu medicii, iar alţii au intenţii suicidare, un astfel de incident fiind chiar în urmă doar cu două zile la Spitalul CFR. Au acestea o legătură directă cu coronavirusul, fiind o manifestare a bolii, sau una indirectă, datorată izolării şi fricii?
Tabloul în saloanele COVID, multe dintre ele neavând decât 2/3 metri, este pe bună dreptate macabru. Bolnavii COVID se învârt ca într-o cuşcă, uneori la 30 sau mai multe grade Celsius, fără a avea permisiunea să părăsească încăperea. Cei mai “fericiţi” sunt cei internaţi cu alţi membri ai familiei. La polul opus sunt însă pacienţii care nu au pe nimeni, sau pe care rudele nu îi prea întreabă de sănătate. Peste toate, sunt zilele prelungite de spitalizare în urma reconfirmării la retestare a bolii şi, bineînţeles, simptomele care dispar cu greu, unele rămânând şi după externare, cel puţin un timp. Pe fondul acesta, al izolării cumulate cu frica de necunoscut vizavi de boală, la pacienţii COVID 19 apar efectele neurologice şi neuropsihice neaşteptate. Apar decompensări, atitudini agresive, uneori faţă de cadrele medicale. ”Sunt foarte mulţi tineri care au o atitudine refractară la tot ce înseamnă izolare şi carantinare. Sunt agresivi, mai mult verbal să spunem. E vorba de 5% dintre pacienţii internaţi, şi în special cei cu spitalizări prelungite. Bineînţeles, în această categorie intră şi cei bătrâni, de peste 80 de ani, care au un fenomen de ischemie cerebrală”, ne spune Mihai Glod, managerul Spitalului CFR, unitate suport COVID.
Pensionar transferat: aveau intenţii suicidare
Cei mai mulţi pacienţi care au ajuns să aibă deviaţii de comportament au fost internaţi în perioada din pandemie când spitalele externau numai după două teste negative, indiferent dacă era vorba de asimptomatici sau cei cu formă uşoară de boală. “Aveam pacienţi atunci care stăteau o lună şi jumătate, şi două chiar, în spital. Şi atunci apărea această stare de nelinişte, şi uneori de agresivitate”, a adăugat dr. Glod. Managerul Spitalului CFR mai spune că au existat şi există şi acum ameninţări cu sinuciderea din partea unor bolnavi. “A fost o ameninţare de suicid, la începutul pandemiei… Ieri, în schimb, a mai fost transferat un bărbat de 82 de ani de la Institutul de Boli Cardiovasculare, dar care, probabil tot pe fondul unei ischemii cerebrale, a devenit la un moment dat foarte agresiv. Dar am reuşit să-i acordăm un suport psihoterapeutic”, a mai spus Mihai Glod. Spitalul CFR dispune de patru psihologi, trei dintre aceştia fac şi activitatea de siguranţă în trafic, iar unul este strict dedicat pentru consilierea celor 80 de bolnavi COVID 19.
De la agitaţie psihomotorie cu tendinţe de suicid până la comă
La Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva”, spitalul din prima linie COVID 19, există un grup de trei psihologi care asigură asistenţă încă din luna martie pacienţilor diagnosticaţi cu infecţia cu SARS COV 2. Aceştia, împreună cu medicii infecţionişti, au realizat un studiu privind modificările din punct de vedere neuropsihic dar şi neurologic al pacienţilor internaţi. Studiul a fost realizat în perioada 15 martie - 30 iunie , timp în care au fost consiliaţi psihologic 650 pacienţi, cu o frecvenţă din partea psihologilor ce a variat între 3-5 intervenţii/săptămână. Problemele descoperite au fost: în 92% din cazuri frica de necunoscut (angoasă privind evoluţia bolii, contagiozitatea, raportată la propria persoana şi la familie), izolarea şi ostracizarea, chiar susţinute de culpă, şi povara bolii concretizată în marginalizarea de către anturaj şi chiar propria familie.
Directorul medical al spitalului, Carmen Manciuc, a spus că “agresivitatea şi negativismul acestor pacienţi nu au fost privite de către medici ca o reacţie a ceea ce se întâmplă. Situaţiile au fost privite la modul obiectiv, pentru că am avut tulburări neurologice şi psihoemoţionale la aceşti pacienţi, de diverse grade. Aceste situaţii au variat, aşa cum spuneam, de la negativism, la dromomanie, halucinaţii, şi poate agresivitate, oarecum mai puţin”. Mai concret, potrivit studiului realizat, s-au evidenţiat tulburări de la anxietatea asociată bolii până la psihoze cu delir de persecuţie, halucinaţii vizuale şi auditive (îşi auzeau rudele vorbind, sau vedeau pe cineva de acasă prin salon - nr). Mai grav a fost când au apărut la unii pacienţi acea agitaţie psiho-motorie, cu tendinţa la manifestari autolitice (tentative de suicid - n.r.), ce a necesitat intervenţii de specialitate, consult psihiatric sau manevre medicale specifice - comă cu efectuare de puncţie lombară pentru diagnostic diferenţial. “Au fost două cazuri la care de care îmi aduc aminte că am făcut puncţie lombară tocmai pentru a nu trece pe lângă un alt diagnostic extrem de sever, şi anume meningita”, a mai spus Carmen Manciuc.
Potrivit studiului, pacienţii care au avut rezilienţă psihologică (200 cazuri), au avut o evoluţie favorabilă, pe când ceilalţi s-au simţit traumatizaţi. Psihologii şi medicii mai precizează că, în cursul spitalizării, elementele psihotice s-au remis. După cum a declarat Carmen Manciuc, directorul medical al spitalului, au fost pacienţi care au avut nevoie de suport psihologic şi după externare, iar acesta a fost asigurat tot de către cei trei psihologi ai instituţiei.
Două noi recorduri negative
În ce priveşte cifrele pandemiei, ieri Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat pentru Iaşi alte 31 de cazuri noi. La nivel naţional s-a punctat un alt record, 1.378 de români fiind confirmaţi cu infecţia cu noul coronavirus. Mai îngrijorător este numărul de decese, care ieri, la nivel naţional, a atins pragul de 50. Tot INSP a anunţat că vârsta medie a pacienţilor infectaţi cu SARS COV 2 este de 48 de ani, iar în cazul morţilor, de 69 de ani.
Cuvinte cheie: + covid, sinucidere, agresiuni
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ce sunt calculatoarele All in One și care sunt avantajele acestora (P)
FRANCIZA GICA - O oportunitate de business pentru cei care vor să deschidă o afacere (P)
Scandal uriaş la Eurovision 2022: România, implicată direct! Ce spun reprezentanţii TVR
Echipa mare a Politehnicii bătută de juniorii clubului după ce remizase cu Huși în Copou
Îngrijorător: urologii ieşeni depistează cel puţin o tumoră pe zi. Faceţi-vă controale medicale!
Reţeaua heroinei: DIICOT Iaşi, lovit în plex de o gafă minoră. Probe nule!
Mâine, sărbătoarea patronului spiritual al Fraţii Şcolilor Creştine
Un evazionist a îmbătrânit aşteptând verdictul: a scăpat de puşcărie!
Câştigul nesperat la LOTO, ghinionul vieţii lui. Ce poate să facă prea multă bucurie
Micii pompieri: 200 de elevi ieşeni s-au întrecut în weekend la Tomeşti
Executat de Fisc din cauza mamei. Fiind surdă, nu l-a putut informa de controale
Trei infracţiuni grave dintr-un foc. I s-a dat o şansă, dar şi-a bătut joc de ea
Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)
Atenţie mărită cum vă adresaţi bărbaţilor cu chelie. O instanţă a decis că este hărţuire sexuală
Dinamo Bucureşti a câştigat pentru a şaptea oară Cupa României la handbal masculin
Kalush Orchestra va vinde prin licitaţie trofeul Eurovision pentru a ajuta armata ucraineană
Aurelian Pavelescu anunţă o alianţă a PNŢCD cu partidul infractorului Dragnea
Echipa FC Hermannstadt a promovat în Liga I în urma unui egal alb
Culturile din zona Moldovei sunt afectate de o secetă serioasă
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, crede că Ucraina poate câştiga războiul
Caravana Educației, proiect inițiat de tinerii social-democrați, a poposit la Iași! (P)
FC Bruges a câştigat campionatul Belgiei. Este al 18-lea titlu naţional
Enea Bastianini a câştigat Marele Premiu al Franţei la MotoGP
Italia a dejucat atacuri ale hackerilor pro-ruşi în timpul concursului Eurovision
Chiricheş a înscris un gol pentru Sassuolo, însă reuşita sa a fost anulată pentru henţ
Julen Lopetegui ar putea părăsi FC Sevilla. Diego Marrinez, favorit să-l înlocuiască
Bayern nu vrea să renunţe la Lewandowski: Are un contract până la 30 iunie 2023 şi va juca cu noi
Elina Svitolina este însărcinată. Anunţul a fost făcut de Gael Monfils, soţul tenismenei
Finlanda şi-a anunţat candidatura "istorică" la NATO. O greşeală, crede ţarul Putin
Întâlniri incitante studenţi-elevi, la Politehnică: Ziua Porţilor Deschise (FOTO)
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra Azovtal după ce Ucraina a câştigat Eurovision
Şerban Valeca, fostul preşedinte al PSD Argeş, a murit duminică dimineaţă
Volodimir Zelenski a jurat că Ucraina va găzdui Eurovision în 2023
Un nou medicament pentru diabetul zaharat de tip 2 a fost aprobat în SUA
Rakow, echipa românilor Dejan Sorescu şi Bogdan Racoviţan, a ratat titlul în Polonia
Ce spune Mircea Geoană, adjunct al NATO, despre victoria Ucrainei la Eurovision
Sanofi, obligată să plătească unei familii care a folosit un medicament al său 400.000 de euro
WRS, reprezentantul României la Eurovision: "Sunt recunoscător şi mândru pentru acest moment"
O femeie a rămas blocată într-o mlaştină. Ea a fost salvată de pompieri (FOTO)
Preşedintele Zelenski salută victoria Ucrainei la Eurovision: Muzica noastră cucereşte Europa
Tenismenul Djokovici a obţinut victoria cu numărul 1.000 din carieră şi este în finală la Roma
Portugalia a blocat vânzarea unei vile de 10 milioane de euro a lui Abramovici
Reajustarea valorii de intrare a activelor fixe pe fond inflaționist
Rămaşi pe uscat, militarii ruşi s-au furat între ei, să aibă ce trimite acasă!
Zeci de persoane l-au felicitat pe Facebook, de ziua sa, pe primarul Simirad. El a murit acum un an
Alexandru LĂZESCUCum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I) |
Nichita DANILOVCatedrala simfonică a lui Eugen Doga |
Michael ASTNERNevoia de norocRepet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc. |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)* |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.