(FOTO) „Curba morţii“. Am fost ieri la locul tragediei. Iată ce nereguli grave am găsit!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

(FOTO) „Curba morţii“. Am fost ieri la locul tragediei. Iată ce nereguli grave am găsit!

GALERIE
curba periculoasa baltati (1)curba periculoasa baltati (2)accident Baltati6accident Baltatiaccident Baltati1accident Baltati4accident Baltati8
 • curba periculoasa baltati (1)
 • curba periculoasa baltati (2)
 • accident Baltati6
 • accident Baltati
 • accident Baltati1
 • accident Baltati4
 • accident Baltati8
- +

„Curba morţii“, de la ieşirea din Bălţaţi către Târgu Frumos, a mai făcut patru victime. Duminică, şoferul unui Opel a derapat în curba respectivă şi a intrat pe sensul opus, direct în calea unui Jaguar. Nu au trecut nici două săptămâni de când, tot acolo, şoferul unui Volkswagen a murit după ce a lovit o autoutilitară care a derapat şi i-a intrat în faţă. În ambele cazuri, şoferii circulau cu viteză, deşi se aflau în viraj. Pentru că în legătură cu acea curbă existau deja informaţii că are unele deficienţe, jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au mers ieri la faţa locului şi au făcut o serie de constatări, unele deloc liniştitoare. Apoi, am cerut explicaţii de la direcţia de drumuri naţionale Iaşi. Care însă se bat cap în cap cu ce am găsit noi la faţa locului. Un exemplu: drumul în acel loc nu are nicio pantă de scurgere a apei pluviale, declivitate ce ar asigura şi o rulare mai stabilă în curbă, deficienţă ce favorizează acvaplanarea şi pierderea controlului. În plus, curba nu este semnalizată şi cu panou suplimentar de reducere a vitezei, aşa cum sunt semnalizate multe alte curbe periculoase în judeţ şi nu numai. Toate acestea nu mai folosesc însă la nimic la Huşi şi Vaslui, unde două familii îşi jelesc morţii. Colegii unei învăţătoare se pregătesc de înmormântare, toată familia pierzându-şi viaţa în accidentul de la Bălţaţi. Cine este vinovat pentru oamenii care şi-au pierdut vieţile aici? Şi ce trebuie să facem ca astfel de tragedii să nu se mai repete?

Curba de lângă Bălţaţi la care facem referire a făcut multe victime de-a lungul timpului. Ieri, când jurnaliştii au mers la faţa locului, au observat că, chiar în curbă, se află o cruce de metal datând din 2008. Însă, alaltăieri, curba a luat un tribut prea greu ca autorităţile să stea cu mâinile în sân: patru morţi, dintre care doi tineri logodnici. În primul rând, s-a observat un tipar în privinţa tragediilor produse aici: accidentele grave au loc pe ploaie, iar şoferii au fost aruncaţi pe sensul opus de mers, din cauza vitezei mari cu care au intrat în curbă. Autoturismele au fost lovite în lateral, cea mai periculoasă coliziune, ca număr de victime.

Normal ar fi ca şoferii să micşoreze viteza, deoarece au în faţă indicatoare care anunţă „Curbă deosebit de periculoasă“. Practica arată însă că adesea astfel de curbe, cu acest indicator, şi unele chiar în zonă, pot fi luate lejer şi cu 120 km/oră. Lucru care, indirect, pate încuraja la viteze mai mari decât prevede regulamentul în astfel de locuri. Tocmai de aceea, administratorii drumului pun în multe locuri similare din judeţ, cu curbe strânse după un traseu drept, indicatoare suplimentare de reducere a vitezei, gen „Maxim 40 km/h“. Aici, însă, un astfel de indicator lipseşte.

Declivitatea drumului

În privinţa carosabilului acoperit de ploaie, în urma observaţiei de pe teren, porţiunea de drum ar trebui să fie înclinată înspre partea virajului, atât pentru forţa centrifugă (ce asigură stabilitate suplimentară maşinii în viraj), cât şi pentru scurgerea apelor pluviale, care să prevină acvaplanarea. Însă, din observaţiile jurnaliştilor şi din pozele făcut la faţa locului, dacă există o asemenea înclinaţie, ea este extrem de mică, practic insesizabilă. În aceste condiţii, este foarte posibil ca, în cazul ultimelor două accidente mortale care au avut loc aici, şoferii care au pătruns pe contrasens să fi acvaplanat din cauza peliculei mari de apă de pe şosea, cât şi a vitezei mari, adică peste 100 km/h. Întrebaţi, reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi au precizat că drumul are conformaţia dorită, iar înclinaţie există, spre interiorul curbei. „Accidentul grav petrecut duminică a avut loc pe DN 28, la km 34^700, imediat după curba la stânga situată la km 34^537, înainte de intrarea în localitatea Bălţaţi, dinspre Târgu Frumos. În ceea ce priveşte caracteristicile tehnice ale curbei, aceasta are raza de 295 metri şi profil transversal cu pantă unică, având valori cuprinse între -2,5 şi 2,85%, scurgerea apei fiind asigurată spre interiorul curbei, conform normativelor în vigoare“, au precizat reprezentanţii DRDP Iaşi.

Şeful DRDP Iaşi: Semnalistica în zonă este suficientă

Jurnaliştii care au mers la faţa locului au observat că lungimea curbei este semnificativă, puţin peste un kilometru, fiind nevoie cu certitudine de indicatoare suplimentare de limitare a vitezei. Măsura ar avertiza şoferii care conduc cu foarte mare viteză. Cei de la DRDP spun însă că semnalistica din zonă este suficientă. „Zona este semnalizată corespunzător, cu indciatoare rutiere de avertizare curbă dublă sau o succesiune de curbe, suplimentate cu panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase. Conform art 123, din regulamentul de aplicarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorul de vehicule este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în interiorul localităţilor şi 50 km/h în afara localităţilor, în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mică de 50 de metri. Cu atât mai mult, recomandarea este de adaptare a vitezei la condiţiile de trafic, dat fiind faptul că, la data producerii accidentului menţionat, carosabilul era umed ca urmare a ploilor căzute pe tot parcursul zilei“, au adăugat reprezentanţii DRDP Iaşi.

Coincidenţă stranie

Martorii accidentului de duminică au spus poliţiştilor că atât Opel-ul în care se aflau cele patru victime care au murit cât şi Jaguar-ul circulau cu foarte mare viteză. De altfel, şi în accidentul mortal din urmă cu două săptămâni, şoferul unui Volkswagen a intrat în lateralul unei autoutilitare al cărei conducător a pierdut controlul volanului şi a pătruns pe sensul opus. Acul vitezometrului s-a oprit la viteza de 120 km/h. De altfel, cât jurnaliştii au stat în curba respectivă, şoferii nu frânau deloc, el parcurgând curba cu aproximativ 100 km/h. Accidentul de la Bălţaţi a urcat numărul morţilor în accidente rutiere la 41 numai în acest an. Culmea, accidentul a avut loc duminică chiar în momentul în care sute de ieşeni lansau 1.000 de baloane cu heliu pentru a atrage atenţia asupra numeroaselor accidente rutiere. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia pentru Protecţia Rutieră „WorldStreet“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.