Cum primeau basarabenii cărţi de identitate pe bandă rulantă

Funcţionara care se tot trezea cu „daruri“ pe birou: „Am încercat să le returnez“

luni, 04 martie 2019, 02:58
4 MIN
 Funcţionara care se tot trezea cu „daruri“ pe birou: „Am încercat să le returnez“

Declaraţii incredibile făcute în instanţă de şefa Evidenţei Populaţiei din Scânteia. Acuzată că ar fi primit foloase necuvenite de tot felul, de la flori, ciocolată, până la bani, Maricica Tagarcea a declarat judecătorilor că „se trezea“ pe birou cu bunurile şi când încerca să le restituie sau să plătească nu reuşea.

Fosta şefă a Serviciului de Evidenţă a Populaţiei din comuna Scânteia, judeţul Iaşi, a folosit o apărare incredibilă în instanţă atunci când a fost interogată despre faptele de luare de mită imputate de procurori. Maricica Tagarcea a negat vehement că ar fi pretins vreodată bani de la intermediari pentru a elibera mai repede acte de identitate pentru persoane din Republica Moldova, însă a recunoscut că a primit diverse bunuri – dulciuri, de pildă -, fără însă a le pretinde. „Şpaga cu forţa“ primită de funcţionarul public de la Scânteia a fost în cele din urmă sancţionată de Tribunalul Iaşi, care a stabilit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este însă definitivă şi a fost atacată cu apel, procesul reluându-se recent la Curtea de Apel Iaşi.

Mărturia femeii

Potrivit motivării primei instanţei, Tagarcea ar fi perceput comisioane de 10-15 euro pentru fiecare basarabean căruia îi elibera buletinul. Judecătorii au audiat intermediari care au declarat că funcţionarul nu ar fi primit doar bani ci şi torturi, bomboane, cafea, parfumuri, rochii de damă, o pătură electrică, contravaloarea unor rate bancare, contravaloarea analizelor la un spital privat pentru fiica sa, flori etc. Maricica Tagarcea a negat toate acuzaţiile care i s-au adus spunând că nu a cerut niciodată bani sau bunuri de la intermediari. Nu a negat însă că ar fi primit.

În declaraţia sa, Tagarcea a arătat că a început să lucreze la Evidenţa Populaţiei Scânteia în 2007, din 2009 fiind numită de primar coordonatorul de serviciu. Tagarcea a declarat că volumul de muncă era extrem de încărcat, de multe ori fiind copleşită de numărul de persoane care apelau la instituţie.

„De multe ori intermediarii veneau cu foarte multe persoane solicitante şi de multe ori îi amânam şi pe a doua zi sau în altă zi, dar dacă primarul era în localitate îmi dădea ordin să le soluţionez în aceeaşi zi, chiar dacă eu îi spuneam că este imposibil. Astfel stăteam peste program, veneam şi în weekend, pentru că aveam şi alte lucrări în afara eliberării de buletine. Nu am eliberat niciodată cărţi de identitate fără să fie prezent titularul, decât dacă avea procură. Nu am avut o atitudine preferenţială faţă de anumite persoane în eliberarea de acte de identitate“, a povestit Tagarcea.

Aceasta a precizat că erau „3 doamne“ care încercau să o determine să le soluţioneze cererile persoanelor care le însoţeau şi din acest motiv se trezea pe birou cu un tort, flori de 8 Martie, bomboane de Crăciun sau de Paşti.

„Vreau să precizez că aceste produse nu erau aduse doar pentru mine, ci şi pentru colegele mele de serviciu. Cu privire la celelalte bunuri, rochii, pături, eu am încercat să le returnez sau să le plătesc, însă aceste persoane, menţionate mai devreme, au refuzat“.

Maricica Tagarcea a mai arătat că i s-a stabilit, din 2014, program pentru persoanele originare din Republica Moldova. Programul nu se respecta însă pentru că, a spus funcţionara, „intermediarii veneau cu mai mult de 10 persoane în aceste zile, deşi tot primarul stabilise numărul maxim de persoane pe zi, respectiv 10 şi tot din cauza dumnealui acest program nu era respectat“.

„Nu cunosc cum au ajuns să îl determine pe primar să facă acest program. Pur şi simplu acesta mă suna şi îmi spunea că trebuie să îi primesc pe toţi“, a mai spus Tagarcea.

Aceasta a vorbit şi despre o faptă de mită imputată, constând în plata unor analize medicale pe care un intermediar a asigurat-o pentru fiica sa. Funcţionarul a spus că fiica sa avea bani la ea pentru a plăti, însă intermediarul a insistat să achite el.

„Îmi reproşez doar că am fost prea amabilă cu aceste persoane, însă eram nevoită prin statutul funcţionarilor să am această amabilitate. Atitudinea acestor intermediari faţă de mine uneori era linguşitoare, uneori ameninţătoare. Cum am spus, am o situaţie modestă, am crescut singură şi am beneficiat doar de ajutorul prietenilor din Israel şi am chitanţe doveditoare în acest sens“, a încheiat femeia. 

Primarul din Scânteia, Fănică Săcăleanu, a fost şi el audiat. El a recunoscut că volumul de lucru de la Evidenţa Populaţiei Scânteia era foarte mare, fiind zile în care veneau şi câte 70 de persoane. Primarul a admis că au fost situaţii când, „din cauza unor motive speciale a insistat să se primească cereri şi fără număr de ordine“.

Exemplul dat de primar a fost cel al unor petenţi care aveau nevoie repede de buletine pentru diverse examene. În acelaşi dosar cu Tagarcea a fost judecat şi un poliţist din localitate, care a fost acuzat că a beneficiat şi el de bunătatea intermediarilor. Agentul a fost însă găsit nevinovat şi achitat.

Comentarii