Gunoiul ieșean intră într-o altă eră: pubele high-tech, cartele de acces, amenzi video

marți, 28 aprilie 2020, 02:01
5 MIN
 Gunoiul ieșean intră într-o altă eră: pubele high-tech, cartele de acces, amenzi video

Salubris a semnat contractul pentru 30 de staţii care au compactoare pentru a mări capacitatea de stocare a resturilor menajere. Vor fi gestionate de senzori care transmit wi-fi semnale pe o platformă gestionată de operatorul de salubritate. Pe de altă parte, vor fi 210 platforme supraterane unde pubelele vor putea fi accesate doar cu o cartelă. Acestea vor fi supravegheate printr-un sistem video

 Sistemul de colectare a deşeurilor va trece prin modificări importante în acest an. Salubris a semnat trei contracte de livrare şi montare a unor echipamente moderne specifice unui „oraş inteligent“ („smart city“). Printre altele, în puncte gospodăreşti vor fi montate containere care vor putea fi deschise pe baza unei cartele. Totodată, pubelele vor fi supravegheate de un sistem video „inteligent“. Nu în ultimul rând, la Iaşi vor fi instalate primele 30 de staţii „inteligente“ de colectare a deşeurilor: containere high-tech care comprimă automat deşeurile existente (capacitate de depozitare creşte de 5-8 ori), sunt conectate la Internet şi trimit un semnal către operator când trebuie ridicate deşeurile. Staţiile „inteligente“ vor fi aduse din SUA, astfel de containere fiind puse în funcţiune în mai multe oraşe americane. În total, investiţiile Salubris se ridică la peste 6 milioane lei pentru cele trei tipuri de achiziţii.

Pubele high-tech cu panouri solare şi conexiune Wi-fi

Cele 30 de staţii de deşeuri vor fi livrate de firma Grădinariu Import Export pentru suma de 964.956 lei (fără TVA). Fiecare container („Big Belly“) este dotat cu un compactor care este activat atunci când senzorii detectează o cantitate ridicată de deşeuri. „Prin această comprimare a deşeurilor se măreşte capacitatea recipientului de opt ori“, a susţinut directorul Salubris, Cătălin Neculau. Pubelele sunt alimentate cu energie solară şi sunt conectate la internet: atunci când coşul de gunoi este plin, printr-o conexiune Wi-fi este trimis un semnal către o platformă online gestionată de operatorul de salubritate. Astfel, Salubris va putea interveni doar atunci când are certitudinea că trebuie ridicate deşeurile, fiind făcute economii de costuri. Fiecare container livrat şi montat la Iaşi va costa circa 32.000 lei, respectiv aproape 7.200 dolari. În oraşe americane, costul unui astfel de coş de gunoi ajunge la 4.000 dolari. Acolo unde există containere de acest tip a fost constatată o creştere a ratei de colectare a deşeurilor reciclabile şi, în acelaşi timp, o reducere a deşeurilor de pe străzi. În Philadelphia, sunt peste 1.000 de pubele „Big Belly“, autoritatea locală investind peste 5 milioane de dolari în acest sens. Coşurile de gunoi au început să fie montate din 2009, iar estimările de atunci erau că acestea vor asigura economii de 13 milioane de dolari în 10 ani. Potrivit presei americane, au existat economii la bugetul local, dar de circa 6,4 milioane de dolari. În România, primii recipienţi „Big Belly“ au fost aduşi în Sectorul 3 din Bucureşti în cadrul unui proiect-pilot. Recent, autoritatea locală a anunţat extinderea acestui sistem.

Sistem video inteligent la puncte gospodăreşti

Un alt contract semnat zilele acestea de Salubris face referire la înfiinţarea unui sistem video inteligent la puncte gospodăreşti. Contractul, în valoare de peste un milion de lei, a fost semnat cu firma Full Com Distribution, în proiect fiind implicat, ca subcontractant, şi operatorul de telefonie Orange. Într-o primă etapă vor fi montate 240 de camere video, care vor monitoriza punctele gospodăreşti. Camerele sunt de ultimă generaţie: sunt capabile să detecteze culoarea unui obiect (în perspectivă, Salubris vrea să introducă saci personalizaţi pentru tipuri de deşeuri reciclabile), pot semnala atunci când un container este plin sau când deşeurile se revarsă şi, nu în ultimul rând, pot trimite imagini de rezoluţie înaltă şi pe parcursul nopţii. Sistemul are mai multe beneficii: pe viitor, când se va pune problema amendării locatarilor care nu precolectează separat, imaginile vor putea constitui probă pentru sancţionare, şi, conform şefului Salubris, sistemul aduce şi economii de costuri (ridicarea deşeurilor va fi făcută atunci când recipienţii sunt plini, ceea ce duce la o reducere a costurilor cu combustibilul, de exemplu). Camerele video vor fi conectate la un sistem de servere, iar imaginile vor fi disponibile şi pentru Poliţia Locală în cadrul viitorului dispecerat unic care va cuprinde toate sistemele video publice din oraş.

Containere cu cartelă de acces

Nu în ultimul rând, cel de-al treilea contract semnat de Salubris vizează livrarea a 210 de platforme supraterane (cu 3 – 6 containere/module) şi a 15 containere pentru haine. În acest caz, furnizorul va fi Lavitex Prod pentru suma totală de 4,09 milioane lei (fără TVA). Faţă de actualii recipienţi existenţi la Iaşi, noile containere sunt dotate cu un sistem care permite accesul doar pe bază de cartelă. În prezent, în Iaşi există 600 de puncte gospodăreşti: 315 dintre acestea sunt moderne, iar restul au pubele vechi. Sistemul pe bază de cartelă este o premieră pentru Iaşi. Cartelele vor fi distribuite asociaţiilor de proprietari, care, la rândul lor, le vor pune la dispoziţia locatarilor (o cartelă/apartament). Containerele sunt destinate deşeurilor reciclabile: module galbene (deşeuri de tip PET) şi module albastre (hârtie şi carton). Potrivit directorului Salubris, noii recipienţi vor înlocui pubele din puncte unde nu s-au făcut modernizări în ultimii ani. „Noi am lansat cele trei licitaţii înainte de criza provocată de pandemia Covid-19. Veniturile Salubris au fost afectate în această perioadă, sunt scăderi considerabile. Din acest motiv, vom invoca forţa majoră la toate contractele încheiate astfel încât livrarea echipamentelor să fie făcută în mai multe tranşe, până la sfârşitul acestui an“, a mai spus ieri Cătălin Neculau. Directorul Salubris a adăugat că, dacă toate echipamentele ar veni în 30 de zile, societatea ar face un efort bugetar semnificativ în achitarea lor, din acest motiv fiind aleasă soluţia livrării în tranşe.

Comentarii