I-drpciv.ro ne spune care au fost modificarile Codului Rutier aprobate in prima jumatate a anului 2019

marți, 27 august 2019, 08:47
4 MIN
 I-drpciv.ro ne spune care au fost modificarile Codului Rutier aprobate in prima jumatate a anului 2019

Codul Rutier s-a modificat si in anul 2019, impunand pedepse mai mari pentru anumite contraventii, dar devenind totodata mai permisiv cu alte categorii de contraventii. O mare parte din modificari sunt considerate pertinente, in timp ce altele pot trece cu usurinta drept prea relaxate si permisive cu soferii care nu respecta conduita in trafic.

Specialistii de la www.i-drpciv.ro enumera cele mai importante modificari ale Codului Rutier si efectele acestora asupra conducatorilor auto.

Codul rutier s-a inasprit in ceea ce priveste condusul sub influenta alcoolului, dar s-a relaxat in privinta vitezei

Conform reglementarilor noului Cod Rutier, in prezent se accepta 0.2% g/l alcool pur in sange. O concentratie care depaseste aceasta valoare si pana la cea de 0.5 g/l este considerata contraventie si sanctionata ca atare. Pana in prezent, limita era de 0.8 g/l, ceea ce inseamna ca a scazut odata cu noile modificari.

Pentru contraventie, soferul va avea permisul suspendat timp de 180 de zile si va primi o amenda cuprinsa intre 21 si pana la 50 de puncte de amenda. In cazul in care concentratia de alcool in sange depaseste 0.5 g/l, soferul primeste amenda penala sau in cel mai rau caz inchisoare intre 1 si 5 ani.

In cazul vitezomanilor legea devine mai permisiva, iar conducatorii auto inclusi in aceasta categorie pot primi permisul inapoi in 30 de zile. Prin abordarea noilor norme, legiuitorul se arata mult mai indulgent. Aceasta noua regula nu se aplica si soferilor incepatori, insa pot beneficia de ea inclusiv persoanele care au mai avut permisul suspendat in ultimii ani.

Noul Cod Rutier stipuleaza si pedepse pentru cazul in care soferul care are o viteza cu 60 km/h mai mare decat limita legala, produce un accident generat de acest motiv, din care rezulta pagube materiale si umane. In aceasta situatie se poate da o amenda cuprinsa intre 4080 lei si 9600 lei si intre 51 si 120 de puncte de amenda.

In cazul in care in urma unui accident rutier provocat rezulta pagube materiale, soferul va avea permisul suspendat pe o perioada de 1 an. Daca in urma accidentului apar vatamari corporale, atunci soferul va avea permisul suspendat timp de 2 ani.

Se mareste perioada de suspendare a permisului pentru anumite situatii

Normele legislative se refera la toate persoanele care conduc autovehicule, masini forestiere, tramvaie sau tractoare. Pana in prezent, daca in 6 luni din momentul primirii permisului inapoi, erau savarsite alte contraventii, perioada de suspendare crestea cu 30 de zile. Dupa ce a intrat noul Cod Rutier in vigoare, aceasta perioada este de 2 luni.

Se modifica procedura in ceea ce priveste procesele verbale pentru constatare sau sanctionare

A fost stabilit un termen de 15 zile din momentul primirii procesului verbal pentru a depune plangere. Plangerea se va depune la judecatoria de pe raza de actiune a politiei care a inregistrat fapta.
Dupa ce plangerea a fost inregistrata, se va suspenda executarea amenzii si a sanctiunilor complementare, care au fost stipulate in procesul verbal redactat si incheiat de agentul rutier.

Noi reguli pentru suspendarea permisului

Pana la abordarea noilor norme legislative, conducatorii auto care au permisul suspendat trebuiau sa il depuna dupa 15 zile de la inmanarea deciziei. Din 2019 soferii pot depune permisul oricand doresc, din momentul in care au primit sanctiunea, cu conditia ca perioada sa nu fie mai lunga de 15 zile. Dupa ce permisul este depus, perioada stabilita pentru suspendare incepe sa curga.

Conform noilor reguli, conducatorii pot folosi dovada care inlocuieste permisul pe o perioada de timp mai scurta, daca vor sa il recupereze mai repede. Metoda cea mai simpla pentru a redobandi permisul este rezolvarea repetitiva a celor aproximativ 400 de intrebari din chestionarele auto pentru redobandire.

Nu se modifica valoarea punctului de amenda

Chiar daca legea spune ca un punct de amenda trebuie sa fie egal cu 10 % din salariul minim brut, in 2019 punctul de amenda a fost inghetat la 145 de lei ramanand nemodificat.

Sunt aplicate amenzi substantiale pentru soferii care isi personalizeaza excesiv masinile

Foarte multi soferi obisnuiesc sa isi puna pe oglinda retrovizoare si pe geamurile laterale sau pe luneta, mai multe elemente care simbolizeaza diverse lucruri, importante din punctul lor de vedere.

Toate acestea pot afecta drastic vizibilitatea. Sunt si conducatori auto care isi agata legitimatii, icoane si postere pe geamurile laterale. Lipirea obiectelor pe parbriz este o practica comuna in prezent, insa pe viitor aceasta va fi sanctionata.

Legiuitorul a propus ca incepand cu 2019, soferii auto sa fie determinati prin metode drastice sa renunte la astfel de practici care pot pune in pericol nu doar viata soferului si a pasagerilor sai, ci si viata celorlalti participanti la trafic. Amenzile pentru persoanele care incalca aceasta norma legislativa pot sa ajunga pana la 2900 de lei, iar sanctiunea consta intre 9 si 20 de puncte de amenda.

Comentarii