Iaşul ar putea face 800 de teste zilnic, dar momentan nu este cerere
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Iaşul ar putea face 800 de teste zilnic, dar momentan nu este cerere

GALERIE
covid iasi
  • covid iasi
- +

Declaraţiile managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, făcute la inaugurarea laboratorului de testare COVID-19 de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi, ridică o serie de întrebări cu privire la strategia de testare din ţară.

Practic, la evenimentul la care UMF anunţa că deschide laboratorul ce poate face până la 400 de teste pe zi, şi în ziua în care România a înregistrat cele mai multe confirmări într-o singură zi, managerul a anunţat că toate testele pe Moldova în ultimele zile au putut fi făcute la Spitalul de Boli Infecţioase.

Acolo este o capacitate maximă de 140 de teste pe zi, iar dr. Carmen Dorobăţ a precizat că nu mai există niciun test aflat în aşteptare la Iaşi.

„În momentul de faţă am testat totul la Infecţioase, nu am trimis la IRO astăzi (n.r. - vineri). Punctul cel mai de vârf aş putea spune că era când primeam de la Suceava sutele de teste, pe lângă celelalte din Moldova, aveam în prelucrare 400-500 pe zi, nu se puteau lucra atâtea, şi de aceea a fost şi perioada de aşteptare. Dar să ştiţi că se creează o rutină în ceea ce priveşte proba, lucratul, transmiterea informaţiei - în tot ceea ce însemnă aceste componente de management al unei astfel de infecţii atât de complexe cum este tratarea acestei infecţii cu SARS-COV2. Vârful până în acest moment a fost de circa 500 de probe“, a spus dr. Carmen Dorobăţ.

Aceasta a făcut şi inventarul capacităţii de testare - dacă la Infecţioase a crescut de la circa 50 la peste 120, maximum 140, la Institutul Regional de Oncologie s-au făcut în ultima perioadă şi 200 de teste pe zi, fiind neclar care este capacitatea maximă, dar fiind limpede că pot fi făcute şi mai multe.

Astfel, cu cele maximum 400 de la UMF, în condiţii de forţă majoră s-ar putea face până la 800 de teste la Iaşi, iar în condiţii de lucru normal se pot face, fără eforturi din partea cercetătorilor, 500 de teste.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.