Imn compus special pentu întâlnirea cu Papa Francisc, cântat de 200 de persoane

sâmbătă, 01 iunie 2019, 01:56
6 MIN
 Imn compus special pentu întâlnirea cu Papa Francisc, cântat de 200 de persoane

Unul dintre cele mai de suflet proiecte ale comunităţii locale în pregătirea vizitei lui Papa Francisc a fost pregătirea unui imn, realizat integral de comunitatea locală, care va fi cântat de şase coruri reunite, aproape 200 de persoane, care au şi exersat deja partitura integral sâmbătă, 25 mai. 

„Pe lângă pregătirea spirituală, logistică şi tehnică a întâlnirii cu Papa Francisc, şi cântarea are un loc special în crearea atmosferei de sărbătoare la acest eveniment. Aproximativ 200 de persoane din întreaga Dieceză de Iaşi sunt implicate în pregătirea corului şi a cântărilor pentru întâlnirea cu papa Francisc de la Iaşi – 1 iunie 2019. Se obişnuieşte ca în diferitele locuri pe care le vizitează papa Francisc să se realizeze un imn special pentru întâlnirea cu Sanctitatea Sa. Şi pentru ocazia sărbătorii întâlnirii cu papa Francisc de la Iaşi, din ziua de 1 iunie 2019, s-a elaborat un imn care să marcheze acest eveniment istoric pe care îl vor trăi credincioşii din Dieceza Romano-Catolică de Iaşi şi toţi oamenii de bunăvoinţă care se vor întâlni cu Papa Francisc la Iaşi”, au precizat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Titlul imnului este „Să mergem împreună!”, care este şi motoul vizitei apostolice pe care o va efectua Papa Francisc în România, în perioada 31 mai – 2 iunie. Textul imnului a fost realizat de pr. Cristian Diac, iar melodia a fost compusă de pr. Marcel Balint, şi a fost deja trimis în întreaga Dieceză de Iaşi pentru ca oamenii să îl poată repeta şi să cânte refrenul imnului cu zecile de mii, în faţa scenei, de faţă cu Papa Francisc. Ataşat textului imnului a fost şi un fişier audio înregistrat la pian în Episcopia Romano-Catolică din Iaşi.

Imnul va fi interpretat la 1 iunie în cadrul programului mai amplu realizat de cele şase coruri reunite: Corul Mare şi Corul „Juvenes Ecclesiae” ale Catedralei Romano-Catolice din Iaşi; Corul Mare şi Corul de tineri ale Parohiei Romano-Catolice „Sfântul Nicolae” din Bacău; Corul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi şi Corul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Soliştii de la acest eveniment vor fi: Ana-Maria Lazăr; Ana-Veronica Mihoc; Daria-Luisa Giurgilă; Costea Alin; Marius-Mădălin Munteanu; Paul Vârgă. Nouă instrumentişti/suflători vor susţine cântarea, iar la orgă va fi Octavian Bişoc. Orchestraţia este realizată de pr. Marcel Balint. Dirijorul corului va fi pr. Ciprian Antălucă, iar dirijorul poporului va fi pr. Eduard Soare.

Versurile imnului transmit un îndemn la unitate, exact precum mottoul vizitei Papei Francisc în România, atât unitate în rugăciune şi în faţa lui Dumnezeu, cât şi unitate a românilor, indiferent de vârstă şi de statut social.

Acesta nu este singurul imn dedicat celei de-a 30-a călătorii apostolice a Suveranului Pontif în România. Cântări similare au fost şi în Bucureşti, Şumuleu Ciuc şi Blaj.

Conform Vatican News, imnul de la Bucureşti a fost cântat pe 31 mai, când papa s-a îndreptat către catedrala Sfântul Iosif, unde a fost aşteptat să prezideze Sfânta Liturghie şi să le vorbească credincioşilor. Imnul a fost compus de preotul romano-catolic Ieronim Ambăruşi. A fost interpretat de 17 solişti şi de 50 de corişti care s-au strâns laolaltă din diverse parohii catolice bucureştene, ei fiind conduşi de dirijoarea Erica Dămoc.

„Înregistrările au avut loc în studioul audio al Centrului diecezan pentru Comunicaţii Sociale, „Angelus Communicationis” al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB) în regia muzicală a lui Liviu Elekes. Producţia a fost asigurată de Signis România pentru ARCB. Regia şi montajul sunt semnate de Roxana Elekes; imagine: Dragoş Lăpădatu, Valentin Elekes; producător: Adriana Răcăşan”, se precizează pe siteul Vatican News.

În ceea ce priveşte imnul de la Şumuleu Ciuc, compus de tinerii din Arhidieceza romano-catolică de Alba, acesta conţine mottoul călătoriei apostolice a papei Francisc în România, „Să mergem împreună”, fiind lansat în mai multe limbi, inclusiv în maghiară şi în italiană. Papa este aşteptat să slujească la Sanctuarul marian din Şumuleu Ciuc sâmbătă, 1 iunie, la ora 11.30, înainte de vizita la Iaşi.

În fine, imnul care va fi cântat la Blaj este închinat punctului culminant al vizitei Suveranului Pontif pe meleaguri româneşti – beatificarea celor şapte episcopi martiri greco-catolici care s-au stins în temniţele comuniste. Imnul va fi cântat de corul Catolica pe Câmpia Libertăţii din Blaj, iar autoarea imnului, Anamaria Carmen Opreanu, a precizat pentru Vatican News că se simte deosebit de onorată şi că speră ca prin acest imn să reuşească să îşi cinstească martirii, atât ea, cât şi întregul popor român.

Să mergem împreună!

În spirit de credinţă, sub cerul scumpei Românii
Privim cu-nsufleţire spre acelaşi Dumnezeu;
Copii, bătrâni şi tineri, ai Preacuratei fii,
Să mergem împreună azi, mâine şi mereu, 
Să mergem împreună, privind la cer mereu
Credinţa ne e calea spre bunul Dumnezeu.
Credinţa ne e calea spre bunul Dumnezeu.
Cu noi e Maica Sfântă cu chipul ei matern; 
Nicicând n-a fost străină pe plaiul românesc: 
Aici e-a sa grădină, flori multe i se-aştern, 
Cântări înmiresmate parfumu-i răspândesc
Să mergem împreună, privind la cer mereu
Credinţa ne e calea spre bunul Dumnezeu.
Credinţa ne e calea spre bunul Dumnezeu.
Trăim un ceas istoric şi binecuvântat: 
Azi îl primim pe papa, vicarul lui Cristos, 
Ne apără credinţa, veghează ne-ncetat, 
Îndreaptă către ceruri al nostru sfânt prinos!
Să mergem împreună, privind la cer mereu
Credinţa ne e calea spre bunul Dumnezeu.
Credinţa ne e calea spre bunul Dumnezeu.
La viaţa de credinţă nu ne-am născut curând, 
De veacuri pe acelaşi Cristos mărturisim. 
În file-nsângerate, străbuni cu Duh vibrând 
Ne-au dat în dar pământul şi crucea s-o păzim.
Să mergem împreună, privind la cer mereu
Credinţa ne e calea spre bunul Dumnezeu.
Credinţa ne e calea spre bunul Dumnezeu.
Strigăm cu-nsufleţire la vrednicul îndemn: 
„Oriunde ne duc paşii, oricât va fi de greu, 
Având-o pe Maria, să facem tot ce-i demn. 
Să mergem împreună, cu noi e Dumnezeu”.
Să mergem împreună, privind la cer mereu
Credinţa ne e calea spre bunul Dumnezeu.
Credinţa ne e calea spre bunul Dumnezeu.

Comentarii