În urmă cu 16 ani i-a donat fiicei o porţiune din ficat, iar acum a primit un rinichi. Record de transplanturi la Spitalul „Parhon”: 54 într-un an

luni, 09 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN

Cele două transplanturi de rinichi care au fost făcute în ultima zi a anului 2022 au salvat vieţile a doi bărbaţi din Vaslui şi Iaşi (foto). Recoltarea de organe a avut loc la Bucureşti, iar intervenţiile de transplant au fost realizate chiar în seara de 31 decembrie la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.

Unul dintre bărbaţii care a primit şansa la o viaţă normală este Liviu Niţicoi, în vârstă de 47 de ani, care în urmă cu 16 ani a fost donator pentru fiica sa. I-a donat fiicei sale o bucată din ficat, iar acum a fost salvat la rândul său.

„Când avea un an de zile a făcut transplantul, de când s-a născut nu funcţiona bine ficatul. Eu i-am donat fetiţei, dar nu m-am gândit niciodată că voi avea şi eu nevoie de transplant”, a povestit Liviu Niţicoi.

Bărbatul spune că are doi copii minori şi că şi-a dorit să facă transplant pentru că nu putea să plece nicăieri mai mult de câteva zile pentru că trebuia să ajungă la şedinţele de dializă. A încercat să găsească şi alte persoane care să îi poată dona un rinichi, rude apropiate, însă niciuna nu a fost compatibilă.

„Dializa este foarte grea, tot timpul eşti cu gândul că trebuie să mergi la dializă. Voiam să mergem în concediu şi nu puteam. A fost prima dată când am fost chemat, nu mă aşteptam, am avut mari emoţii, nu m-am gândit că voi fi cel transplantat”, a mai spus pacientul.

Au fost chemaţi şapte pacienţi pentru verificarea compatibilităţii

Cel de-al doilea bărbat care a primit un rinichi are 44 de ani şi este din Huşi, judeţul Vaslui, şi făcea dializă din iulie 2022. Mircea Vieru spune că viaţa sa a fost schimbată total după ce a fost diagnosticat cu boală polichistică de rinichi, în 2015. De atunci şi până în 2022 a reuşit să ţină boala sub control.

„Viaţa mea s-a dat peste cap, am avut noroc că familia mă iubeşte şi a avut răbdare. Nu am mai fost chemat până acum la potrivire pentru transplant, de aceea a fost ca un miracol pentru mine. Nu îmi venea să cred când a sunat seara telefonul”, a precizat Mircea Vieru.

Bărbatul spune că mai are şi alte rude diagnosticate cu aceeaşi boală, de aceea nu a găsit pe nimeni compatibil în familie care să îi poată dona.

„Am fost chemaţi vreo şapte pacienţi şi între ei erau şi alţii cu mai mult timp de când fac dializă, nu mă aşteptam să fiu ales eu. A fost ca un miracol pentru mine”, a mai completat bărbatul. Cu aceste două intervenţii, numărul de transplanturi de rinichi realizate în centrul din Iaşi a ajuns la un nou record: în 2022 au fost realizate 54 de astfel de intervenţii. 

Comentarii