Încă o companie de IT „adoptă” o clasă de la Liceul de Informatică

miercuri, 25 mai 2022, 23:08
3 MIN
 Încă o companie de IT „adoptă” o clasă de la Liceul de Informatică

"Adoptă o clasă pentru Iaşi", un proiect inovativ organizat la Liceul Teoretic de Informatică "Grigore Moisil" din Iaşi. Iniţiată de conducerea şi reprezentanţii liceului, acţiunea doreşte să aducă alături companii ieşene din sectorul IT. De această dată, s-a alăturat proiectului compania Heaven Solutions. Cu şi despre elevii Liceului de Informatică, proiectul de "adopţie" a unei săli de clasă cuprinde atât amenajarea şi dotarea acesteia cu cele mai noi sisteme digitale, cât şi sesiuni de mentorat, dezvoltare personală şi discuţii cu reprezentanţi din domeniul IT. Toată dotarea cu mobilier şi amenajarea clasei este finanţată de cei din compania ieşeană.

Cea de-a doua acţiune din cadrul proiectului a venit cu sprijinul şi dorinţa lui Cristi Micliuc, absolvent al Liceului de Informatică. Acesta spune că pe lângă amenajarea unui spaţiu de învăţare, cel mai important este mentoratul elevilor şi comunicarea directă cu aceştia. "Ei au nevoie de modele, oameni care au reuşit şi care îi pot îndruma. Cu siguranţă avem ce să îi învăţăm şi cum să îi pregătim pentru viitor. Chiar acum ne gândeam, noi avem în jur de 80 de oameni în companie şi doar 5% au absolvit Liceul de Informatică. Avem colegi din foarte multe oraşe, iar bineînţeles că generaţiile se schimbă într-un ritm cu adevărat accelarat tocmai pentru că sunt expuşi la informaţie. Această situaţie nu este neapărat favorabilă pentru că sunt expuşi la foarte multă informaţie şi aceasta trebuie triată. Ei sunt foarte interesaţi cum se aplică informaţia pe care o învaţă, iar noi suntem aici pentru a-i ajuta şi îndruma.", a explicat Cristi Micliuc.

Clasa a X-a A va beneficia de această sală nou amenajată, dirigintele fiind Mirela Ţibu, profesor de informatică. Aceasta a explicat că dorinţa cadrelor didactice este ca elevii să se obişnuiască cu acest tip de întâlniri încă din băncile liceului, pentru a le facilita interacţiunea mai târziu. "Dacă începem mai devreme ştim că lucrurile s-ar desfăşura mai normal. Aceştia pot înţelege modul de organizare a unei companii care nu seamănă cu nimic din ceea ce facem noi la şcoală în mod uzual. Este foarte important să începem, de exemplu, din clasa a IX-a deoarece elevii noştri cresc odată cu ideile lor şi se gândesc la modul prin care le pot pune în practică. Este un exerciţiu foarte bun şi eu personal îl percep ca pe un premiu. În momentul în care Cristi a sunat şi a spus că ar fi interesat să ni se alăture, i-am prezentat ce ne dorim să facem, iar el a rămas impresionat şi ne-a întrebat ce ne dorim. Nici nu ştiam la momentul respectiv ce să cerem şi apoi, ne-am dat seama exact ce am dori şi de unde am vrea să începem.", a afirmat Mirela Ţibu. Aceasta a mai explicat că finanţarea nu este doar despre a cumpăra cele necesare, ci despre a oferi în schimb rezultate, din partea elevilor, pentru companiile partenere.

Directorul Liceului de Informatică "Grigore Moisil" din Iaşi spune că aceste întâlniri au devenit cu adevărat stimulatoare pentru elevi deoarece au şansa să cunoască şi persoane care au absolvit acelaşi liceu ca ei şi care le devin cu timpul modele pozitive de urmat. "Adoptă o clasă pentru Iaşi înseamnă să oferi elevilor tăi un mediu inovativ şi creativ în sala de clasă pentru că acestea nu mai pot arăta ca acum 20 de ani. Noi trebuie să regândim modul cum dispunem mobilierul din ea, cum amenajăm aceste săli, tocmai pentru că elevii să se simtă confortabili să ne spună ce idei are, să greşeasă, să comunice cu noi profesorii. De aici a venit această ideea de a începe aceste parteneriate cu companiile IT şi de a ne susţine demersul nostru de a schimba de fapt conceptul de sală de clasă în România. Proiectul este foarte complex, deoarece noi iubim foarte mult Iaşul şi considerăm că dezvoltarea acestuia în domeniul industriilor creative, în zona învăţământului informativ preuniversitar şi universitar este o direcţie în care întotdeauna trebuie să meargă acest oraş.", a declarat Adina Romanescu, directorul Liceului de Informatică "Grigore Moisil" din Iaşi.

De mâine, elevii clasa a XI-a A îşi vor desfăşura orele de curs în sala amenajată. 

Comentarii