Încă o listă de candidați incompletă: unul dintre cei propuși de AUR pentru Consiliul Local s-a retras

miercuri, 08 mai 2024, 03:40
2 MIN
 Încă o listă de candidați incompletă:  unul dintre cei propuși de AUR pentru Consiliul Local s-a retras

Retragerea unui candidat la Consiliul Local chiar în ajunul rămânerii definitive a listelor pune AUR Iași în defensivă.

Mihai Adrian Codreanu, aflat pe locul 9 (neeligibil, conform sondajelor) pe lista depusă de Alianța pentru Unirea Românilor pentru CL Iași, a depus în Vinerea Mare o declarație de retragere la Biroul electoral de circumscripție nr. 1 Iași. A doua zi, 4 mai, cei de la Biroul electoral au discutat cu el și, cum lista candidaților a rămas definitivă în urma respingerii unei contestații în aceeași zi, AUR mai are acum 33 în loc de 34 de candidați pentru Consiliul Local. Potrivit legii, listă completă înseamnă atâția candidați câte mandate are legislativul local (27, în cazul CL Iași), la care se adaugă încă 25 la sută (așadar, 34 de nume). Ce depășește efectivul extins al listei este respins de Biroul electoral.

Legea 115/2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale nu menționează vreun dezavantaj major pentru partidele sau alianțele care nu au o listă completă de candidați. De exemplu, numărul listelor complete depuse un partid în circumscripțiile dintr-un județ poate să afecteze timpii de antenă care se acordă gratuit la posturile naționale radio-tv.

Am încercat să luăm legătura cu candidatul care s-a retras, dar nu am obținut niciun răspuns. Mihai Adrian Codreanu se află și pe lista de candidați ai AUR la Consiliul Județean, tot pe un loc neeligibil.

Liste complete (34 de candidați) au înregistrate în acest moment pentru Consiliul Local doar PNL, PSD și PSI, iar pentru Consiliul Județean, PSD, PNL și AUR. Candidaturile la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din 9 iunie rămân astăzi definitive.

Comentarii