Începe proiectarea Spitalului Regional pentru suma de 8 milioane de euro

joi, 03 februarie 2022, 02:56
3 MIN
 Începe proiectarea Spitalului Regional pentru suma de 8 milioane de euro

În decembrie ar trebui să fie gata, iar anul viitor să fie lansată licitaţia de execuţie. Câştigătorul contractului de proiectare este cel anunţat de anul trecut de ziarul nostru: o asociere de firme condusă de compania italiană Studio Altieri

 

Italienii care vor proiecta lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă (SRU) vor încasa aproape 40 milioane lei. Suma nu cuprinde TVA şi reprezintă valoarea contractului semnat de către Ministerul Sănătăţii (MS) la sfârşitul anului trecut. Licitaţia a fost atribuită de autoritatea centrală la doi ani de la lansarea procedurii. Potrivit anunţului publicat zilele trecute în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), contractul a fost semnat cu o asociere de firme condusă de Studio Altieri (Italia), aşa cum „Ziarul de Iaşi” a anunţat în decembrie 2021. Din asociere mai fac parte Italconsult, Steam, Project Consulting, K-Box Construction Design şi Rheinbrucke. Proiectarea lucrărilor la SRU ar urma să fie finalizată cel târziu în decembrie 2022, fiind create, astfel, premisele pentru lansarea licitaţiei de execuţie la începutul anului 2023. Finanţarea lucrărilor este asigurată de Comisia Europeană şi Guvern. Valoarea contractului de proiectare este de 38,7 milioane lei, în condiţiile în care, iniţial, estimarea MS era de circa 64 milioane lei.

MS – exemplu de lipsă crasă de transparenţă

Pe tot parcursul licitaţiei organizate de MS, autoritatea centrală a dat dovadă de lipsă de transparenţă: în ciuda numeroaselor solicitări ale „Ziarului de Iaşi”, MS a refuzat să pună la dispoziţie informaţii de interes public şi a păstrat o secretomanie în jurul licitaţiei pentru proiectarea SRU. Procedura de selecţie a unui câştigător a fost prin licitaţie restrânsă: iniţial, companiile au depus candidaturi (februarie 2020), iar, ulterior, MS a selectat maximum 5 firme pe care le-a invitat să depună oferte (martie 2021). Autoritatea centrală a comunicat numele firmelor-candidat la un an de la momentul depunerii dosarelor (ianuarie 2021). Ulterior, MS a refuzat să spună public cine sunt firmele care s-au calificat în „finala” licitaţiei. La începutul lunii decembrie 2021, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declara, în şedinţă de guvern, că a fost semnat contractul de proiectare pentru SRU Iaşi, ceea ce era o informaţie falsă, aşa cum „Ziarul de Iaşi” a subliniat la acel moment. În fapt, era vorba despre retragerea unei contestaţii la licitaţie ceea ce a deschis drumul pentru semnarea contractului. Conform informaţiilor publicate în SEAP, contractul de proiectare a fost semnat pe 28 decembrie – zi în care Alexandru Rafila a refuzat să confirme semnarea contractului în urma unei solicitări a „Ziarului de Iaşi”.

Ce lucrări au mai făcut firmele câştigătoare

Asocierea de firme care a câştigat licitaţia cuprinde şase firme: trei din Italia şi celelalte trei din România. Liderul de asociere este Studio Altieri, o firmă cu experienţă majoră în proiectarea unor lucrări de amploare. În portofoliul de pe site-ul companiei sunt nominalizate proiecte similare în ţări precum Turcia, Egipt, Rusia, Serbia, Arabia Saudită, Kuwait, Libia, Oman, Emiratele Arabe Unite sau Italia. De exemplu, în Turcia, firma este implicată în proiectul privind construirea unui campus medical în Etlik (provincia Ankara): o investiţie de amploare, realizată în parteneriat public-privat, care vizează amenajarea mai multor spitale care însumează peste 3.500 de paturi. Proiectul a început în 2012 şi are ca termen de execuţie 25 de ani. Alte proiecte de unităţi spitaliceşti în care a fost/este implicată compania sunt implementate în Sankt Petersburg (580 paturi), Shuwaikh (780 paturi, Kuwait), Suwaiq (300 paturi, Oman), dar mai ales în Italia: Milan (550 paturi), Bassano del Grappa (837 paturi) sau în regiunea Toscana (patru unităţi care însumează peste 1.700 paturi). Partenerii italieni ai Studio Altieri sunt Steam şi Italconsult, ambele firme având, de asemenea, o experienţă bogată în proiecte mari de infrastructură. Din România, parte din asociere sunt Proiect Consulting (Bucureşti), Rheinbrucke (Timişoara) şi K-Box Construction Design (Bucureşti).

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii