Interviu cu Lucian Rusu, Ministru Secretar de Stat în Secretariatul General al Guvernului : “Îndemn autoritățile locale să depună rapid proiecte pentru conectarea la rețeaua de gaz!” (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de Presă

Interviu cu Lucian Rusu, Ministru Secretar de Stat în Secretariatul General al Guvernului : “Îndemn autoritățile locale să depună rapid proiecte pentru conectarea la rețeaua de gaz!” (P)

GALERIE
Lucian Rusu
  • Lucian Rusu
- +

Domnule Ministru, ați lansat un apel autorităților locale pentru înscrierea în programul guvernamental pentru extinderea rețelei de gaze naturale. Acest apel a avut un ecou semnificativ în mediul politico-administrativ ieșean. Vă rugăm să ne spuneți mai multe!

Partidul Național Liberal este preocupat de tema valorificării resurselor de gaze naturale identificate pe teritoriul țării noastre și are un obiectiv clar: gazul românesc să ajungă în casele românilor.
Drept urmare, Guvernul PNL a demarat programul “Gaz în casele românilor”, măsură inclusă în Planul Național de Investiții și Relansare Economică, lansat de Prim-ministrul Ludovic Orban, prin care ne propunem să dublăm procentul gospodăriilor din România racordate la gaze naturale.

În anunțul dumneavoastră solicitați o accelerare a demersurilor din partea autorităților locale. Este o urgență, în acest sens?

În cadrul acestui program, am lansat, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, apelul de proiecte astfel încât autoritățile publice locale din comunitățile în care gospodăriile nu sunt conectate încă la rețeaua de gaz pot depune documentații la Ministerul Fondurilor Europene. Data limită până la care pot fi depuse proiectele este 17 decembrie.
Recent, Parlamentul a aprobat această Ordonanță, astfel încât nu mai există niciun risc în derularea acestui program. De aceea am simțit nevoia să fac această solicitare către Autoritățile Publice Locale, prin care le îndemn să inițieze cât mai repede demersuri în acest sens.

Toate Autoritățile Locale pot depune proiecte pentru finanțare?

Sunt eligibile pentru finanțare Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară, acele asocieri care reunesc mai multe primării, care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației. De aceea, încurajez primăriile să se asocieze în astfel de structuri pentru a-și maximiza șansele de a primi finanțare.
De asemenea, sunt eligibile și Autoritățile publice locale din regiunile mai puțin dezvoltate ale României, individual, sau în parteneriat cu alte autorități. Această prevedere crește șansele comunităților din Județul Iași deoarece, după cum se știe, Regiunea de Nord-Est, din care facem parte, este încadrată în categoria regiunilor mai puțin dezvoltate.

Ce condiții trebuie să îndeplinească autoritățile pentru a primi această finanțare?

În primul rând, proiectele depuse trebuie să își propună să racordeze cel puțin 1.000 de noi gospodării. De aceea, reprezentanții autorităților publice, în special primarii și consilierii locali, trebuie să facă demersuri de informare a cetățenilor pentru a obține acorduri prealabile privind intenția de a beneficia de racordare la rețea.
Este o condiție foarte importantă, care vine să asigure funcționarea în mod eficient a serviciului de alimentare cu gaze naturale.
În plus, este o condiție prin care se încurajează asocierea mai multor unități administrativ-teritoriale. Dacă, de exemplu, într-o comună mai mică nu se identifică cel puțin 1.000 de familii care să își dorească să aibă gazul în casă, autoritățile locale din comuna respectivă pot iniția demersuri de asociere cu alte primării din zonă în vederea depunerii unui proiect comun. Asocierea poate fi făcută în cadrul unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară.
O altă condiție importantă este ca proiectele să fie implementate până în decembrie 2023, neputând fi fazate în viitoarea perioadă de programare. Această condiție este pusă pentru a ne asigura de o viteză sporită a implementării. Vrem să ne mișcăm repede, nu vrem să stăm ani de zile cu șantiere în lucru, în așteptarea gazului.

Mai exact, pentru ce primesc bani cei care vor beneficia de acest program?

Țara noastră are la dispoziție un miliard de euro, bani europeni, pentru derularea acestui program de extindere a rețelei de gaz în localităţile care nu dispun de aceste utilităţi. Fiecare proiect depus va putea avea o valoare maximă de 25 milioane de euro.
Sunt eligibile pentru finanțare construirea conductelor de distribuție a gazelor naturale, inclusiv instalațiile, echipamentele și dotările aferente funcționalităților inteligente. Aceste funcționalități sunt denumite inteligente deoarece vor asigura un înalt grad de automatizare și digitalizare a serviciului de distribuție a gazului în casele oamenilor. Vor permite inclusiv gestionarea prin internet a reţelei, de exemplu pentru contorizare.
De asemenea, vor fi acoperite cheltuielile pentru construirea stațiilor de reglare, măsurare – predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent, exclusiv în scopul alimentării unei rețele inteligente de distribuție propusă printr-un proiect.

În comparație cu ce se întâmpla până acum, acest program vine cu noutăți?

Sunt câteva noutăți.
Prima este reprezentată de construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice. Este asigurată inclusiv instalarea contorizării. Astfel, singurele cheltuieli rămase în sarcina celor care doresc să beneficieze de gaz în gospodării sunt cele pentru conductele de la contor la punctul de consum. 
În acest fel venim în ajutorul celor cu posibilități financiare mai reduse, dar care au mare nevoie de gaz în casă.
O altă noutate este faptul că ne propunem construirea rețelelor interioare de distribuție pentru clădirile administrative publice care urmează a fi branșate la rețea (clădirea primăriei, centre sociale, școli, etc).
Sunt vizate acele clădiri în cadrul cărora se desfășoară activități non – economice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spiritul critic se află în moarte clinică

Alexandru LĂZESCU

Spiritul critic se află în moarte clinică

Scepticismul, spiritul critic sunt în pragul extincţiei într-un peisaj în care conformismul, alinierea cuminte la abordările predominante ale momentului sunt în ascensiune rapidă.

Filmuletul zilei

opinii

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Nichita DANILOV

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Având o astfel de istorie în spate, cartea-album este document îmbibat cu dragoste faţă de Iaşi şi România, un imn închinat istorie dulcelui Târg, menit să echilibreze, prin atmosfera şi sentimentele pe care le degajă, acele atitudini şi acele cărţi ce privesc istoria noastră dintr-un unghi din ce în ce mai derizoriu.

Efecte şi reacţii

Dana ȚABREA

Efecte şi reacţii

Nu numai că „Jocul de-a măcelul” de Eugen Ionescu pare să anticipe reacţiile oamenilor pe timp de pandemie, dar cei de la Teatrul Studenţesc Thespis au avut inspirata idee de a realiza un spectacol. Până la urmă, e spectacolul vieţilor noastre de aproape un an de zile. Cine şi-ar fi imaginat că o viaţă comună, normală, aşa cum am avut până la izbucnirea pandemiei de Covid ar putea fi dezideratul vremurilor pe care le traversăm?

2+2=4 pastile media

Michael ASTNER

2+2=4 pastile media

Orice şedere a mea la ţară înseamnă şi un fel de cură mediatică de detelevizare, în sensul că timp de două-trei săptămâni ori chiar timp de două luni nu mă uit la televizor. Desigur, mă mai „dau” pe net, da. Dar în principiu legătura mea cu ţara se face prin intermediul radioului. Care radio merge non-stop cât îs în casă (inclusiv noaptea, când dorm), iar asta invariabil pe RRA. În principiu, pot s-o spun, sunt mulţumit de mixul oferit dintre ştiri şi muzică etc.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.