Istoricul Caproşu, înmormântat azi. Va fi vecin etern cu Simirad
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Istoricul Caproşu, înmormântat azi. Va fi vecin etern cu Simirad

GALERIE
ioan caprosu, profesor academician
  • ioan caprosu, profesor academician
- +

Regretatul academicianul a murit vineri, într-un centru de îngrijiri din Bacău

Renumitul profesor universitar Ioan Caproşu, membru de onoare al Academiei Române, va fi înmormântat astăzi, la ora 11, la Cimitirul „Eternitatea”. Regretatul istoric s-a stins din viaţă în cursul zilei de vineri, la vârsta de 86 de ani. Cadrul didactic, membru al corpului academic de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost unul dintre cei mai reputaţi istorici din cadrul Facultăţii de Istorie, specialist al perioadei medievale şi premoderne româneşti, important editor de documente slave şi româneşti privitoare la istoria Iaşului şi a Moldovei.

CItește și: Mihai Răzvan Ungureanu, la moartea profesorului Caproșu: Acea familie de spirit, careia ii apartin atatea minti luminate, se stinge incet-incet.

Trupul neînsufleţit al profesorului Caproşu a fost depus la capela Cimitirului „Eternitatea”, acolo unde avea deja pregătit încă din timpul vieţii mormântul. Colectivul Facultăţii de Istorie de la Universitate şi-a manifestat durerea pentru „trecerea la cele veşnice” a renumitului cadru didactic, menţionând faptul că „Ştiinţa istorică românească şi Facultatea de Istorie pierd unul dintre cei mai mari dascăli şi cercetători ai trecutului ţinuturilor noastre”.

 Potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, prof.dr. Ioan Caproşu era internat la un centru pentru îngrijire a persoanelor în vârstă în Bacău, după ce la începutul acestui an ar fi căzut la universitate şi a stat internat timp de o lună de zile în spital. Trupul său neînsufleţit va fi înmormântat chiar lângă fostul primar Constantin Simirad, care a murit la finalul lunii martie.

Istoricul Ioan Caproşu s-a născut pe 26 august 1934, în comuna Mitoc din fostul judeţ Dorohoi. A absolvit cursurile Facultăţii de Istorie de la Iaşi, ulterior rămânând cercetător la Institutul „Xenopol” din Iaşi. A devenit apoi cadru didactic univesitar, în anul 1979 obţinând titlul ştiinţific de doctor în istorie cu teza „Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea”. A primit numeroase distincţii pentru activitatea sa academică, participând totodată la importante cercetări, fiind autor al unor lucrări valoroase pentru studierea istoriei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.