Istoricul Caproşu, înmormântat azi. Va fi vecin etern cu Simirad

luni, 12 aprilie 2021, 01:57
2 MIN
 Istoricul Caproşu, înmormântat azi. Va fi vecin etern cu Simirad

Regretatul academicianul a murit vineri, într-un centru de îngrijiri din Bacău

Renumitul profesor universitar Ioan Caproşu, membru de onoare al Academiei Române, va fi înmormântat astăzi, la ora 11, la Cimitirul „Eternitatea”. Regretatul istoric s-a stins din viaţă în cursul zilei de vineri, la vârsta de 86 de ani. Cadrul didactic, membru al corpului academic de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost unul dintre cei mai reputaţi istorici din cadrul Facultăţii de Istorie, specialist al perioadei medievale şi premoderne româneşti, important editor de documente slave şi româneşti privitoare la istoria Iaşului şi a Moldovei.

CItește și: Mihai Răzvan Ungureanu, la moartea profesorului Caproșu: Acea familie de spirit, careia ii apartin atatea minti luminate, se stinge incet-incet.

Trupul neînsufleţit al profesorului Caproşu a fost depus la capela Cimitirului „Eternitatea”, acolo unde avea deja pregătit încă din timpul vieţii mormântul. Colectivul Facultăţii de Istorie de la Universitate şi-a manifestat durerea pentru „trecerea la cele veşnice” a renumitului cadru didactic, menţionând faptul că „Ştiinţa istorică românească şi Facultatea de Istorie pierd unul dintre cei mai mari dascăli şi cercetători ai trecutului ţinuturilor noastre”.

 Potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, prof.dr. Ioan Caproşu era internat la un centru pentru îngrijire a persoanelor în vârstă în Bacău, după ce la începutul acestui an ar fi căzut la universitate şi a stat internat timp de o lună de zile în spital. Trupul său neînsufleţit va fi înmormântat chiar lângă fostul primar Constantin Simirad, care a murit la finalul lunii martie.

Istoricul Ioan Caproşu s-a născut pe 26 august 1934, în comuna Mitoc din fostul judeţ Dorohoi. A absolvit cursurile Facultăţii de Istorie de la Iaşi, ulterior rămânând cercetător la Institutul „Xenopol” din Iaşi. A devenit apoi cadru didactic univesitar, în anul 1979 obţinând titlul ştiinţific de doctor în istorie cu teza „Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea”. A primit numeroase distincţii pentru activitatea sa academică, participând totodată la importante cercetări, fiind autor al unor lucrări valoroase pentru studierea istoriei.

Comentarii