Interviu

Iulian Antonovici – Delivery Unit Manager, Endava Iași: ”Ingineria software e modul nostru de a face lumea puțin mai bună”

vineri, 31 ianuarie 2020, 08:00
9 MIN
 Iulian Antonovici – Delivery Unit Manager, Endava Iași: ”Ingineria software e modul nostru de a face lumea puțin mai bună”

Endava este una dintre companiile de servicii IT cu creștere accelerată din Europa și unul dintre cei mai mari angajatori din tehnologie prezenți pe piața din România, cu peste 2.700 de specialiști IT în cele șapte centre de livrare pe plan local.

Firma și-a deschis biroul în Iași în urma cu 12 ani și s-a poziționat încă de la început ca lider în piața ieșeană de IT. Am discutat cu Iulian Antonovici, Delivery Unit Manager al Endava Iași, care conduce o echipă de peste 600 specialiști IT, despre impactul pe care îl au oamenii din IT prin munca lor în dezvoltarea comunității locale și cum vede Iulian viitorul sectorului IT în Iași.

 

– Care este cea mai interesantă lucrare/proiect făcută de echipa de la Iași? Vă rugăm să o descrieți în termeni ușor accesibili.

– De-a lungul timpului, am livrat sute de proiecte pentru clienții noștri. Să îl numesc pe cel mai interesant nu e un exercițiu ușor pentru că fiecare proiect are ceva special, din care am învățat lucruri noi. Orice proiect oferă oportunități de a inova, de a lăsa lucrurile mai bune decât erau la început.  În felul acesta toți cei care au lucrat la un proiect pun o parte din ei, din mintea și chiar sufletul lor între liniile de cod. Fie pentru că sunt pasionați de tehnologiile și disciplinele în care lucrează – Java, .NET, Automation Testing, Mobile, Data Science, UX & UI Design, Data – fie pentru că au o relație apropiată cu clienții și ajung să înțeleagă foarte bine business-ul acestora, aceștia aduc inovație în ceea ce fac și schimbă, puțin câte puțin, lumea.

Ingineria software e modul nostru de a contribui la misiunea clienților noștri de a face lumea puțin mai bună: prin simplificarea sistemelor de plăti în Europa și Statele Unite sau prin digitalizarea și eficientizarea operațiunilor de distribuire a 20% din bunurile lumii, sau prin contribuția la îmbunătățirea sănătății și igienei pentru mai mult de 1.2 miliarde de oameni.

Clienții noștri sunt din industrii și zone geografice diferite, iar proiectele se încadrează pe un spectru larg al tehnologiei, cu oportunități de inovare, provocări tehnice diferite și impact diferit, astfel că e aproape imposibil să spun care e cea mai interesantă lucrare.

– Ce i-ați spune unui tânăr absolvent de IT ca să rămână în oraș?

– I-aș spune că Iașul e orașul cu cea mai mare rată de creștere a populației din România în ultimii 10 ani și în același timp suntem pe locul doi în Europa la ritmul de creștere a comunității IT. De ce e importantă creșterea: pentru că oferă noi oportunități. Companiile existente vor continua să crească și vor veni altele noi. În mod firesc vom dezvolta proiecte sau produse noi, va fi nevoie de mai multe echipe, de noi platforme tehnice, va fi nevoie de mai mulți leaderi, de experți în diferite domenii de business, în general de oameni care să le ofere clienților un avantaj competitiv pe piețele lor și să le aducă plus valoare. Lumea se mișcă din ce în ce mai repede, propulsată de tehnologie. Acum livrarea în producție a proiectelor se face în mod continuu, oferim și primim feedback cât mai des pentru a ne putea adapta rapid la noua realitate. În această desfășurare rapidă mă bucură să spun că Iașul, împreună cu comunitatea de IT, ține pasul cu întreaga lume.

– Este specializarea în IT obligatorie pentru angajații Endava? Aveți și alte job-uri?

– Îmi amintesc cu drag când am început împreună cu 5 colegi într-un apartament în Copou. În acel moment conta foarte mult să știi să programezi sau să testezi produsele pe care le dezvoltăm. Acum suntem peste 600 de profesioniști în Endava Iași și oferim clienților expertiza noastră începând cu prima fază, cea a creionării ideii unui nou produs, până la livrarea în producție și menținerea aplicației pe toată durata vieții ei. Deci nu e obligatoriu ca toți să aibă specializarea în IT. Pe lângă cei cu competențe de programare avem colegi care sunt Visual Designers sau sunt specializați în experiența utilizatorului când interacționează cu un produs. Alți colegi definesc împreună cu reprezentanții clienților strategii de dezvoltare a produselor și de poziționare în piață. Lucrând de mai mult de 10 ani în lumea financiar-bancară am ajuns să cunoaștem foarte bine acest domeniu și oferim mai departe înțelegerea noastră noilor clienți în special prin colegii noștri care oferă analiză de business. Sunt foarte multe roluri noi care nu existau acum 10 ani. Toate aceste roluri au nevoie de o înțelegere a lumii IT, dar ea este diferită de caz la caz.  


Avem și alte echipe specializate care să ne ajute să creăm o experiență pozitivă angajaților, care să coordoneze eforturile noastre de recrutare și dezvoltare profesională. Deci avem și roluri din domeniul resurselor umane, din recrutare, dezvoltare și training, employee engagement, comunicare, facilities.

– Cum investește Endava în comunitatea locală din Iași?

– Obiectivul nostru pe termen lung este să avem o creștere sustenabilă aici, și de aceea investițiile noastre merg în două direcții majore: creșterea abilităților tehnice ale oamenilor noștri și dezvoltarea comunității locale. Astfel că în fiecare an avem inițiative și campanii prin care investim în dezvoltarea comunității locale, cu focus pe educație și copii, pentru că știm cât de important e pentru generațiile viitoare să aibă șansa de a-și atinge potențialul.

În vara 2019, împreună cu Asociația Ama, am ajutat la renovarea unor saloane de la Spitalul de Pediatrie “Sfânta Maria” din Iași, am achiziționat un aparat de diagnosticare foarte costisitor pentru secția de Oncologie și, cu contribuția colegilor noștri, le-am organizat petrecerea de 1 iunie copiilor de la Oncologie.
Tot în vara 2019 am avut o nouă ediție de internship pentru studenții de la specializările tehnice. 44 dintre ei au petrecut 3 luni la noi în companie, unde au avut parte de traininguri intense, au lucrat la un proiect practic, iar mai mult de jumătate din ei sunt acum colegii noștri. Pentru noi e în fiecare an o bucurie și o provocare să îi ghidăm pe tineri la începutul carierei lor și să-i ajutăm să-și dezvolte abilitățile tehnice de care au nevoie pentru a livra proiecte comerciale și pentru a crește profesional.
În cea mai recentă campanie pentru comunitate, din iarna aceasta, am susținut o cauză în care credem foarte mult: educația copiilor. Am desfășurat, împreună cu World Vision România, o campanie de Crăciun pentru copiii din 3 comunități rurale din Vaslui: Pădureni, Cioatele, Valea Mare. Copiii au scris scrisori Moșului, iar colegii noștri le-au cumpărat cadourile, au organizat un târg intern prin care s-au strâns fonduri pentru biblioteca din Pădureni, și un eveniment pentru întreaga comunitate – Pass It On Marathon, în cadrul căruia Endava a donat pentru fiecare participant, banii fiind direcționați către echiparea bibliotecii școlii generale din Pădureni și petrecerea de Crăciun a copiilor.

Cum spuneam, pentru noi e importantă creșterea angajaților, dar și a comunității, iar astfel de inițiative ne dau ocazia să investim în viitorul copiilor și să vedem dedicarea și pasiunea colegilor noștri care se implică.  A fost una dintre cele mai frumoase campanii ale noastre, mai ales că i-am și adus pe cei 113 copii în Iași, unde le-am organizat o petrecere de Crăciun și am putut vedea bucuria lor la vederea surprizelor pregătite și cadourilor.

– Ce alte stimulente în afară de salarii peste medie din economie și premii financiare primesc salariații din Endava? Oferiți câteva detalii.

– Primesc timp și grijă pentru carieră lor. Pachetul nostru de beneficii este și va fi unul competitiv raportat la piață din Iași. Ce simțim că oferim în plus este un sistem perfectat de-a lungul anilor de a crește oamenii noștri și de a-i acompania în atingerea potențialului.
Din prima zi în companie cei noi veniți primesc câte un “career coach” care îi introduce în lumea Endava și care va continuă să fie alături de ei de-a lungul dezvoltării lor. Împreună vor defini direcția în care vor să crească, tehnologiile pe care vor să le învețe sau cum pot ajunge în rolurile pe care le doresc. Alături de cei peste 50 de career coaches avem un department întreg care oferă suport pentru “learning and development”, pregătesc traininguri potrivite pentru oamenii noștri, participări la conferințe, certificări, workshopuri și multe alte instrumente care contribuie la dezvoltarea lor.

– Angajații companiei își pot stabili propriul program? Pot lucra de acasă și în ce condiții?

– Programul nostru oferă un grad de flexibilitate, gândit pentru a rămâne aproape de clienții noștri, în special din Europa. Echipele nostre sunt mixte și au în componență membri ai clienților alături de care avem o serie de evenimente commune. Din acest motiv e nevoie să avem intervale de timp în care ne interesectăm și în care lucrăm împreună. Dacă nu există cerințe speciale de lucru dintr-un spațiu securizat (valid pentru anumite proiecte financiare), membrii echipelor pot lucra de acasă după ce se consulta cu coordonatorii de proiect.

– Cât de inovativă este comunitatea IT din Iași? Se bazează mai mult de proiecte primite sau creează propriile produse și în ce măsură?

– Personal am văzut evoluția din anii 2000 și până acum. Oferim mult mai mult pentru un client decât să scriem și să testăm cod. Companiile de servicii ajung să dezvolte produse “end to end” împreună cu clienții lor, să aducă multă inovație și în acest timp să acumuleze expertiză de business, devenind subject matter experts. La rândul lor transmit mai departe cunoștințele către alți clienți și noi produse și în felul ăsta oferă plus valoare și aduc mai mult business în Iași.

Există o percepție în lumea IT că e un mindset diferit într-o companie de produs față de una de servicii și viceversa. Eu am întâlnit multe persoane care au făcut această trecere și nu a fost nevoie de mai mult de câteva săptămâni să performeze în oricare dintre cele două medii, ambele la fel de valoroase pentru experiența unui profesionist și mediul IT din Iași.

– Puteți face un profil al IT-istului din Endava? Pasiuni, distracții, muzică, filme, cărți?

– Nu pot face un profil unic al IT-istului, pentru că ne caracterizează diversitatea. Oamenii noștri sunt foarte pasionați de ceea ce fac. Le place să învețe mereu, să se confrunte cu noi provocări tehnice. Sunt pasionați de noile tehnologii, inovație, de gaming, de sport și muzică – unii dintre ei chiar cânta la instrumente muzicale, sunt foarte implicăți în comunitate și le pasă de oamenii cu care lucrează.

Avem grupuri interne de pasiuni, mai mult sau mai puțin oficiale, de la echipa de fotbal, la pasionați de ciclism și alergare, la înotători sau cititori avizi. În același timp, avem părinți dedicați, pasionați de educația copiilor, dar și oameni care își iau satisfacția din a formă noi profesioniști. O parte dintre ei se implică în timpul liber în comunități locale, sunt mentori în școlile de reconversie către IT din Iași, speakeri la evenimente sau au bloguri de tehnologie.

– Ce i-ar trebui Iașului ca să poată da naștere unei companii de suces de genul celor din Silicon Valley?

– Eu cred că oamenii sunt deja aici. Mai mult ca oricând înțeleg impactul și contribuția lor în ceea ce fac. Eu îl văd că pe un proces natural, emergent. Cei care vor crede în ei și în viziunea lor vor reuși să creeze o companie de succes, exact în modul în care își vor defini ei succesul.

Comentarii