Lecţiile pandemiei: din toamnă, universităţile din Iaşi vor face o parte din ore tot online. Cele mai mari surprize, la „Cuza”

joi, 15 septembrie 2022, 01:50
5 MIN
 Lecţiile pandemiei: din toamnă, universităţile din Iaşi vor face o parte din ore tot online. Cele mai mari surprize, la „Cuza”

Universităţile din Iaşi decid în această perioadă cum îşi vor derula activităţile didactice în anul care urmează, în contextul în care Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a decis că o parte dintre ore pot fi susţinute online. 

Decizia ARACIS vine pe fondul unor scandaluri mari la Iaşi în anul trecut universitar, când studenţii au fost anunţaţi cu două săptămâni înainte de trebuie să se reîntoarcă fizic la ore, la ieşirea din starea de alertă. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au fost şi proteste în rândul tinerilor de la Facultatea de Economia şi Administrarea Afacerilor, iar un student a venit cu un cort pe care l-a amplasat în faţa universităţii, reclamând că nu putea să îşi găsească cazare în doar 2 săptămâni. Acum, majoritatea instituţiilor de învăţământ superior din Iaşi par să încline către revenirea la predarea faţă în faţă aproape integral, mai ales la ciclul de licenţă, dar se anunţă însă şi unele surprize.

 

La Politehnică, unele ore online doar la masterat şi doctorat

 

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iaşi activităţile didactice la ciclul de licenţă se vor desfăşura integral faţă în faţă. Doar la masterat şi doctorat va fi posibilă desfăşurarea anumitor activităţi şi în format online, în funcţie de necesităţi. „Coroborând standardele ARACIS cu specificul universităţii noastre, care este tehnică, am propus Senatului ca activităţile didactice incluse în ciclul de licenţă să se desfăşoare integral în sistem faţă în faţă. Pentru ciclurile de masterat şi de doctorat vor putea exista activităţi online, în limitele stabilite de ARACIS”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI. În mod concret, la masterat, minimum 40% dintre activităţile de predare se vor derula cu prezenţa studenţilor şi a cadrelor didactice la sediul universităţii, în timp ce minimum 65% dintre activităţile aplicative şi de cercetare vor fi efectuate în acelaşi format. În cazul doctoratului, procentele sunt de 35% şi, respectiv, 65%. Excepţiile în care este permisă desfăşurarea orelor online al licenţă sunt următoarele: profesorii din străinătate sau din ţară vor putea ţine cursuri online pentru diferite grupuri de studenţi, în cadrul activităţii didactice, sau cadrele didactice care sunt în concediu medical, nu se pot deplasa la universitate, dar vor şi pot să îşi susţină cursurile online. Indiferent de ciclul de studiu, activităţile de laborator care includ utilizarea de echipamente experimentale se va realiza doar faţă în faţă, în timp ce profesorii pot oferi consultanţe în sistem online. Conform metodologiei aprobate de Senatul TUIASI, activităţile de evaluare de tip examen scris se vor realiza exclusiv faţă în faţă.

 

Agronomia şi Medicina merg integral pe „faţă în faţă”

 

Prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USV) a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că politica universităţii a fost mereu să încerce să realizeze toate activităţile cu 100% prezenţă fizică. De aceea vor începe anul acum, de pe 19 septembrie, pe acelaşi format, atât cât va fi posibil. „Vom începe cu 100% faţă în faţă, doar la anumite discipline unde predau profesori din străinătate sau alţi specialişti care sunt în ţară pe diferite domenii şi au programe de master cu specializare strictă, cu utilizarea dronelor în agricultură, fertilizare şi aşa mai departe să se poată desfăşura şi online. Dar în rest toate vor începe faţă în faţă”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu. Aceeaşi decizia a luat-o şi conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi: activitate integral faţă în faţă, cu o singură excepţie. „Studenţii, în anul al II-lea, au de ales un curs opţional care are două credite: la fiecare disciplină se propune un astfel de curs. Eu, spre exemplu, am Managementul cancerului tubului digestiv. Sunt discuţii în momentul de faţă, dar nu am luat încă o decizie, ca aceste cursuri să le facem online. În rest vom merge complet, 100%, fizic”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

 

La „Cuza”, unele facultăţi vor vrea 50% dintre ore online chiar şi la licenţă

 

Lucrurile vor sta diferit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, unde în Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie s-a luat decizia de a lăsa la nivelul fiecărei facultăţi hotărârea cu privire la procentul dintre cursuri care se vor face online. Sursele „Ziarului de Iaşi” spun că vor fi surprize: facultăţile mici, în special cele de ştiinţe exacte, vor cere ca toată activitatea să se desfăşoare faţă în faţă, în timp ce facultăţile cu mulţi studenţi vor împinge până la maximum procentul orelor care se pot face online, inclusiv la licenţă, adică 50%. O astfel de facultate, spun sursele noastre, ar fi cea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Decizia trebuie luată de către facultăţi până vineri şi validată săptămâna viitoare în şedinţe ale Consiliului de Administraţie şi ale Senatului universităţii. „Am decis să păstrăm decizia la nivelul fiecărei facultăţi în parte şi până vineri trebuie să ne comunice coeficientul de ore pe care-l vor desfăşura online, respectând parametrii ARACIS. Vom respecta ce spun facultăţile, părerea mea personală este că ar fi bun să aprobăm un minimum de ore în online, 10-20%, pentru a fi permanent pregătiţi în cazul unei urgenţe sanitare, a unui nou val al pandemiei, să avem platformele active, studenţii să fie pregătiţi şi alternativa să fie în online. Însă vom respecta decizia fiecărei facultăţi”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader pentru „Ziarul de Iaşi”. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii