LIVE-TEXT. Dragnea, la Iaşi. Părăsit, rămas cu fanfara. “A fugit ca un şobolan”

sâmbătă, 20 aprilie 2019, 12:11
7 MIN

Liderul PSD Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă şi mai mulţi miniştri vor fi prezenţi astăzi la Iaşi. Dar nu pentru a inaugura lucrările la şoseaua de centură sau la noul sediu al Operei, ci pentru a participa la o acţiune politică prin care şeful interimar al PSD Iaşi, Maricel Popa, va fi confirmat în funcţie.

ORA 18.30 A inceput prigoana 🙂 Pesedistii care au plecat pe jos au fost "vanati" de protestatari. Printre aceştia, şi parlamentarul iesean Vasile Citea.

Acesta astepta la trecerea de pietoni de la Hotel Moldova si a fost recunoscut de protestatari. Inclusiv unii soferi s-au oprit pentru a-l huidui.

ORA 18.20 Dragnea a evitat orice apropiere de protestatari. El a fost asteptat de o “dubita” fix la iesirea din teatru, urcand in masina direct de pe trepte. “A fugit ca un sobolan”, a spus un protestatar.

ORA 18.00 A inceput conferinta de presa. Ziaristii au probleme in a auzi ce spune Dragnea din cauza muzicii date foarte tare in exteriorul Teatrului. Unii jurnalisti i-au solicitat liderului PSD sa dea muzica mai incet.

Dragnea despre protestatarii care il asteapta afara: “Ei sunt ciuma rosie pentru ca ei il sustin pe tortionarul Lazar”.

ORA 17.45. Câteva sute de protestatari il asteapta pe Dragnea la iesire. Fanfara de la Cozmesti s-a plasat in apropiere si canta in permanenta pentru ca protestatarii sa nu se faca auziti. Simpatizantii PSD aproape ca au disparut din fata teatrului. Cand se opresc muzicantii, imediat un organizator le face semn sa reia momentul artistic. In spatele lor, protestatarii huiduie puternic.

ORA 17.40 Conferinta judeteana a PSD Iasi s-a incheiat. Liviu Dragnea ar urma sa sustina o conferinta de presa.

ORA 17.30: Maricel Popa, ignorat de "supusi". Liviu Dragnea si-a terminat discursul. Multa lume a interpretat acest lucru ca s-a terminat si conferinta intrucat nimeni nu l-a mai propus la microfon pe Maricel Popa. Dragnea si-a dat seama de situatie si a revenit la microfon pentru a-l felicita pe Popa, ales azi sef la PSD Iasi. Ulterior, Maricel Popa si-a inceput alocutiunea si a multumit pentru votul de incredere dat de colegii sai.

ORA 17.20: Dragnea catre primarul din Ciohorani: "Sa stiti ca nu e sanatos sa nu aveti opozitie. Luati un om sa faca opozitie, sa injure si se vor gasi altii sa-l plateasca sa tina pancarta. Altfel, apare plictiseala".

Despre autostrazi: "tot noi o sa le facem". Seful PSD a invocat ca intarzierile se datoreaza in special la proiectele unde se invoca probleme de mediu. "Dorinta avem, putinta avem. Avem 2 blocaje: la nivel de functionari si aceste companii straine care vin, castiga, intra in insolventa si nu vor sa mai lucreze. Acele companii ii sprijina pe cei care ne injura pentru ca vor sa revina la situatia in care guvernul sta aplecat in fata lor", a comentat Dragnea.

ORA 16.55 Liderul PSD se adreseaza salii. Liviu Dragnea si-a inceput discursul cu invocarea programului de guvernare, cu masuri deja luate sau care urmeaza sa fie luate.

"Tot ce am lucrat noi a facut ca astazi aceasta tara sa-si creasca averea, in doi ani, cu o treime", a spus Dragnea.

"I-am vazut ca sunt foarte nervosi, in frunte cu Iohannis. Ei sunt nervosi ca nu vor ca romanii sa traiasca mai bine, alta explicatie nu am".

In acest timp, in fata teatrului, mai sunt circa 80 de simpatizanti PSD. Ei sunt mai putin interesati de ce vorbeste Dragnea (imaginile sunt proiectate pe un ecran) si mai mult de numarul mare de protestatari care inconjoara esplanada, baricadata de garduri.

ORA 16.35: A venit momentul alegerilor. Maricel Popa a fost desemnat presedinte prin vot deschis. Toata procedura a tinut mai putin de un minut, secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu, conducand "ostilitatile".

Ulterior, au fost alesi vicepresedintii. Mai mult a durat citirea numelor (17 nume de parlamentari si primari), iar votul a fost dat in cateva secunde. Votul in ambele proceduri a fost unanim.

ORA 16.25: Iesenii prezenti la Teatrul Luceafarul asista la un moment mai putin obisnuit. Premierul Viorica Dancila nu-şi citeste discursul de pe o foaie. "Facem toate eforturile ca tot ce a stagnat 30 de ani sa miscam in acest an" , a spus Dancila.

"Mi-am propus sa nu raspund celor care vin cu jigniri. Dar, astazi am vazut un lucru pe care nu pot sa-l accept: un lider care jigneste femeile este un om foarte slab. Intr-o lupta cu femeile social-democrate sunt singura ca noi vom castiga si el va pierde", a mai spus Dancila.

"Imi propun sa dam o ordonanta prin care sa dam lecitina la PNL si USR, ca uita repede", a mai spus Dancila in contextul in care a sustinut ca PSD a adus bunastare si nu fostii guvernanti.

Intre timp, in fata teatrului:

ORA 16.10 "La mine in comuna toata suflarea este pesedista. Nu exista alte organizatii. Aud ca mai sunt cateva animalute de la USR", spune Ticu Simion, primar cu patru mandate la Ciohorani. De remarcat ca atacurile la PNL lipsesc, vorbitorii de pana acum facand referire doar la USR-PLUS. Simion a avut pana acum cel mai animat discurs: "Primarii sunt vocea Romaniei, parlamentarii sunt la Romanii au talent".

ORA 15.50. In faţa teatrului mai sunt circa 200 de simpatizanti PSD şi un numar ceva mai mic de protestatari. Potrivit reporterilor “Ziarul de Iasi”, raportul de forte este pe cale sa se modifice, in conditiile in care turistii adusi de social-democratii parasesc esplanada. Nu toti pleacă la casele lor. Unul dintre “fanii” PSD a fost preluat de o Salvare, fiind mult prea beat pentru a se mai tine pe picioare. "Iesi afara, javra ordinara" striga protestatarii.

ORA 15:40 "Raman uimit de tupeul acestor oameni de la USR. Tupeul, minciuna si demagogia este (sic!) fantastica", a spus ministrul Transporturilor Razvan Cuc, facand referire la faptul ca mai multi simpatizanti ai USR protesteaza in fata teatrului Luceafarul.

Cuc a sustinut ca pana pe 30 iunie se va lansa licitatia de proiectare si executie pentru tronsonul Iasi – Ungheni, inclusiv podul de peste Prut.

Cuc a vorbit si despre centura Iasului si a avut un mesaj pentru primarul Iasului: "nu mai dati autorizatii in aliniamentul centurii, avem alocati bani pt aceasta sosea si vom lansa licitatie de proiectare si executie".

La sfarsitului discursului, Dragnea a intervenit si i-a cerut ministrului sa spuna din nou termenele. Cuc s-a conformat: 15 mai pentru tronsoanele de autostrada de pe Targu Neamţ – Targu Mures si lansare licitatie pentru Iasi – Targu Neamt, iar pana pe 30 iunie lansare licitatie pentru Iasi – Ungheni.

ORA 15.30 Primar din Iaşi, “mândru” că seamănă cu Dragnea: Două dosare am avut şi eu

"Doua dosare penale am avut si eu, ca domnul presedinte, din punctul asta de vedere suntel la fel. Sunt momente cumplite", a spus Dumitru Pantazi, primar al Pascaniului.

In alta ordine de idei, el a propus un referendum pentru a asigura "stabilitatea tarii".  "Dupa 20 de ani de activitate in PSD, parerea si propunerea mea este sa facem un referendum privind migratia parlamentara", a spus Pantazi.

ORA 15.20 Puzderie de turiști la Iași. Mai multe autocare și microbuze sunt parcate pe strada Anastasie Panu, deși oprirea e interzisă. Polițiștii le păzesc însă, în loc să împartă amenzi.

ORA 15.10 La conferinta de alegeri participa 187 de delegati dintre cei 190 convocati. Primul care a luat cuvantul a fost Marius Ostaficiuc, sef al organizatiei municipale a PSD Iasi.

"Noi nu suntem anti-europeni. Nu ne-am opus la nicio valoare europeana. Vrem tratament egal, nu credem in dublu standard", a spus Ostaficiuc.

ORA 14.50 A inceput conferinta PSD. Maricel Popa este singurul candidat la sefia organizatiei judetene.

LIVE-VIDEO. Sursa: Reset

ORA 14.40 Liviu Dragnea a ajuns la miting. Liderul PSD şi-a făcut loc cu greu în arealul destinat manifestării.

Dragnea nu a tinut niciun discurs si s-a indreptat spre intrarea in Teatrul Luceafarul.

ORA 14.30 Incidente: Cativa protestari au incercat sa intre cu pancarte. A avut loc si un scurt moment de lovituri intre un protestatar si o alta persoana. A intervenit jandarmeria. Incidentul a avut loc la punctul de intrare unde este asteptat Dragnea.

ORA 14:20 Mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor civice care militează pentru autostrăzi în regiunea Moldovei au început să se certe cu jandarmii. Aceştia vor să prindă un banner de un gard împrejmuitor, dar nu sunt lăsaţi.

ORA 13.45  Un grup de protestatari si-a facut aparitia in stanga Teatrului Luceafarul. Ei striga lozinci anti PSD dupa zona imprejmuita. "Bine ai venit nimicule", sta scris pe o pancarta.

ORA 13.40 Oamenii care ajung pe esplanada trec prin mai multe filtre care incep inca din spatele Judecatoriei Iasi. Unii dintre organizatori atrag atentia jandarmilor daca observa persoane care nu fac parte din delegatii.

ORA 13.25 Numarul participantilor a crescut pe esplanada, sunt in special oameni veniti din judet, mobilizati de sefii de organizatii locale. In prezent, sunt cateva sute de oameni. Dar, in permanenta, prin cele doua mari puncte de acces (dinspre Palat si in zona Ramada) intra grupuri de membri si simpatizanti ai PSD.

ORA 13.20 Îi este ruşine lui Maricel Popa să se afişeze lângă Liviu Dragnea?

PSD Iași nu a anunțat în niciun fel evenimentul de astăzi, o premieră în ultimii ani, mai ales că la Iași sunt prezenți cei mai importanți lideri ai partidului. Ziariștii au aflat pe surse despre intențiile PSD în ceea ce privește programul manifestărilor.

ORA 13.00 Social-democratii ieseni au inceput sa se adune pe esplanada din fata Teatrului Luceafarul. Autoritatile au luat masuri speciale de securitate: au pus garduri in jurul esplanadei si permit accesul doar prin anumite puncte. PSD nu a amenajat vreo scena, iar discursurile vor fi tinute pe treptele Teatrului.

Unii dintre organizatori merg printre oamenii care stau pe banci amplasate pe esplanada si intreaba daca au "invitatii" la eveniment. Toate masurile luate arata ca PSD vrea sa previna eventuale "ciocniri" cu protestatari. Liviu Dragnea si sefii PSD ajung la ora 14.00.

PSD a notificat Primaria cu privire la adunarea publica.

Comentarii