Ministrul Sănătăţii a cerut ieri demisii la Iaşi. Pe cine a luat în vizor Nelu Tătaru?

El s-a aflat la spitalul mobil de la Leţcani, unde a găsit mai multe probleme. Nemulţumit, i-ar fi spus şefului DSP Iaşi că îi aşteaptă demisia.

luni, 09 noiembrie 2020, 02:50
4 MIN
 Ministrul Sănătăţii a cerut ieri demisii la Iaşi. Pe cine a luat în vizor Nelu Tătaru?

Spitalul mobil rămâne o problemă complicată şi pentru noua administraţie a judeţului. Ieri, un nou raport al autorităţilor a fost dat peste cap de venirea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean la TransAgropolis, acolo unde este amplasată unitatea medicală modulară şi unde ieri era programată o conferinţă de presă a preşedintelui ales al CJ, a ministrului Sănătăţii şi a managerului Spitalului de Boli Infecţioase. 

Maricel Popa a declarat presei că a venit ca să le spună succesorului său la preşedinţia CJ şi ministrului Sănătăţii că mint în privinţa spitalului mobil. „Aţi blocat din iunie, îl blocaţi în continuare”, a mai apucat el să strige, în timp ce era evacuat din incinta complexului. Între timp, jurnaliştilor le erau arătate conductele de apă şi instalaţia de canalizare care nu ar fi izolate complet în perspectiva temperaturilor externe negative şi aproximativ jumătate din efectivul de 256 de paturi din dotarea spitalului care sunt depozitate în două încăperi din clădirea TransAgropolis.

„Cred că aceste paturi trebuie distribuite sau redirecţionate către unităţile spitaliceşti care au nevoie, în cadrul extinderii capacităţii de terapie intensivă”, a spus ministrul Sănătăţii. El a adăugat că, dacă în iunie erau 740 de locuri la terapie intensivă Covid-19 în toată ţara, acum sunt 1.300, şi ar urma să ajungă la 1.500-1.600 luna aceasta. „Dar personalul rămâne acelaşi”, a avertizat ministrul Sănătăţii.

„Suntem aici ca să vedem ce trebuie făcut ca să facem complexul funcţional, indiferent de cât de scăzută este temperatura exterioară. Avem nevoie de paturi. Nu putem să-l închidem, pentru că avem deja pacienţi internaţi”, a declarat Carmen Dorobăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase. Surse liberale afirmă că, nemulţumit de cum e pregătit spitalul, ministrul Tătaru i-ar fi cerut demisia şefului DSP Iaşi, Vasile Cepoi, acuzându-l că a greşit în acest caz şi că, în plus, a vrut să-l acopere pe fostul şef al CJ Maricel Popa. Aceleaşi surse au precizat că Vasile Cepoi ar fi spus că nu consideră că ar fi greşit, moment în care ministrul i-a replicat că aşteaptă să demisioneze, discuţia încheindu-se aici. Vasile Cepoi nu a mai putut fi contactat în cursul serii.

Descinderea unor protestatari în curtea spitalului, care au contestat zgomotos de la portul măştilor de protecţie până la însăşi existenţa spitalului mobil, a făcut ca întâlnirea autorităţilor cu mass-media să se mute la Casa Pătrată. „Am văzut asemenea manifestări pe parcursul întregii pandemii. Organele în drept trebuie să-şi facă datoria. Sper ca, în urma acestui eveniment, să vedem şi nişte repercusiuni”, a declarat ulterior Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Costel Alexe a prezentat o adresă primită de asociaţia Euronest, proprietarul spitalului, şi de Spitalul de Boli Infecţioase, administratorul complexului de la Leţcani, de la Direcţia de Sănătate Publică, prin care, sub avertizarea întreruperii activităţii medicale, se solicită remedierea mai multor aspecte. Printre acestea: deblocarea procesului de predare-primire, limitat la preluarea pe inventar a unei părţi din aparatura medicală, lipsa documentaţiei tehnice pentru instalaţiile şi bunurile din dotarea spitalului, lipsa contractelor de mentenanţă pentru servicii de alimentare cu apă, oxigen, energie electrică etc., colectarea apelor pluviale are pot să inunde curtea, asigurarea funcţionării instalaţiei de încălzire (pe bază de aer condiţionat) la temperaturi scăzute.

Vezi aici adresa de la DSP

O echipă de experţi ar urma „să facă o evaluare minuţioasă a tot ceea ce înseamnă deficienţe azi la Leţcani şi să vedem ce trebuie să facem ca să pregătim spitalul mobil pentru perioada rece, dar şi pentru eventualitatea în care ar apărea mai multe cazuri care trebuie tratate aici”, a precizat preşedintele Alexe. Mai mult, el a promis „să pregătim acest spital cu investiţii majore din partea CJ, la fel şi celelalte spitale, ca să fim pregătiţi să trecem cu bine perioada de iarnă. 2021 va fi anul în care vom investi cel mai mult în spitalele judeţene”. În acest moment, la Leţcani sunt 6 paturi de Terapie Intensivă complet echipate, numărul lor urmând să fie dublat în zilele următoare, a spus ministrul Sănătăţii. Patru dintre ele sunt ocupate, inclusiv cu pacienţi transferaţi din Giurgiu, pentru care nu s-a mai găsit loc în spitalele din zonă.

Comentarii