Mugurel Amariţei aşteaptă de trei ani operaţia salvatoare. „Am ajuns bătaia de joc a decidenţilor“

marți, 27 martie 2018, 01:49
3 MIN
 Mugurel Amariţei aşteaptă de trei ani operaţia salvatoare. „Am ajuns bătaia de joc a decidenţilor“

Ieşeanul de 36 de ani este acum cu moralul la pământ, după ce singurul român transplantat la AKH din Viena a murit, din cauză că România nu a avut capacitatea medicală de a-i urmări evoluţia postoperatorie.

Ieşeanul de 36 de ani căruia i s-a recomandat un transplant de plămâni pentru a supravieţui nu are nici cea mai vagă idee despre când şi unde va face operaţia. Mugurel Amariţei aşteaptă de aproape trei ani un răspuns de la Ministerul Sănătăţii, prin autorităţile sanitare, care să ateste că va primi o pereche de plămâni sănătoşi.

Răs­punsul ferm întârzie să apară, deşi plămânii ieşeanului mai funcţionează doar la 14% din capacitatea normală. Din acest motiv, Mugurel Amariţei se declară scârbit de comportamentul şi promisiunile celor care le-au dat speranţe deşarte românilor aflaţi pe lista de transplant pulmonar.

După moartea singurului român transplantat în Spitalul AKH din Viena în 2016 – Adrian Lupu, în vârstă de 38 de ani – din cauză că România nu are infrastructura necesară urmăririi unui bolnav transplantat, Amariţei spune că pacienţii au ajuns acum „bătaia de joc“ a decidenţilor. „Aţi văzut? Acum şi dacă faci transplant în străinătate, în România nu poţi să trăieşti. Cu transplantul deja făcut, ei nu au unde să te trateze. O mare ruşine pentru toată România asta. Băiatul ăla avea toată viaţa înainte, şi uitaţi ce i s-a întâmplat“, ne declară ie­şeanul.

În ceea ce îl priveşte, de câteva luni Mugurel nu a mai primit nicio veste despre transplantul pe care trebuie să-l facă. De la Ministerul Sănătăţii şi de la medicii bu­cureşteni care l-au văzut şi evaluat i s-a spus să aştepte. De la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi nu i s-a mai comunicat nimic după ce Spitalul AKH a anunţat că deja are patru români pe lista de aşteptare pentru transplant pulmonar.

„Mi-au spus să aştept, şi aştept. Îndată fac trei ani de aşteptare, analizele sunt bune toate, în afară de plă­mâni care funcţionează 13-14%. Am fost şi am făcut recuperare la Spitalul Colentina, iar înainte am fost la alte spitale din Bucureşti pentru analize. În străinătate sigur nu sunt pe nicio listă. În România mi-au dat o listă să o completez că sunt de acord să fac tranplantul la Sfânta Maria, când o fi să fie. Acum nu am nicio certitudine“, mai spune ieşeanul.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, instituţia nu a mai continuat demersurile pentru transplantul lui Mugurel Amariţei în afara ţării întrucât, teoretic, operaţia se poate face şi în Ro­mânia.

„DSP a trimis dosarul medical al pacientului la trei clinici din străinătate. Spitalul AKH a răspuns că are deja pe lista de aşteptare patru români şi că nu poate prelua şi cazul ieşeanului. Celelalte două clinici nu ne-au oferit niciun răspuns. Ulterior, am fost anunţaţi că transplantul pulmonar se face şi în ţară. De aici, pacientul trebuie să continue demersurile prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate“, explică Marius Voicescu, pur­tător de cuvânt al DSP Iaşi.

Potrivit documentelor medicale, ieşeanul are mai multe diagnostice: emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreaptă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă. Mugurel Amariţei, diagnosticat încă din 2011 cu insuficienţă respiratorie cronică, este dependent de oxigen şi medicamente specifice.

Comentarii