Mugurel Amariţei aşteaptă de trei ani operaţia salvatoare. „Am ajuns bătaia de joc a decidenţilor“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Mugurel Amariţei aşteaptă de trei ani operaţia salvatoare. „Am ajuns bătaia de joc a decidenţilor“

GALERIE
Mugurel Amaritei transplant plamani1
  • Mugurel Amaritei transplant plamani1
- +

Ieşeanul de 36 de ani este acum cu moralul la pământ, după ce singurul român transplantat la AKH din Viena a murit, din cauză că România nu a avut capacitatea medicală de a-i urmări evoluţia postoperatorie.

Ieşeanul de 36 de ani căruia i s-a recomandat un transplant de plămâni pentru a supravieţui nu are nici cea mai vagă idee despre când şi unde va face operaţia. Mugurel Amariţei aşteaptă de aproape trei ani un răspuns de la Ministerul Sănătăţii, prin autorităţile sanitare, care să ateste că va primi o pereche de plămâni sănătoşi.

Răs­punsul ferm întârzie să apară, deşi plămânii ieşeanului mai funcţionează doar la 14% din capacitatea normală. Din acest motiv, Mugurel Amariţei se declară scârbit de comportamentul şi promisiunile celor care le-au dat speranţe deşarte românilor aflaţi pe lista de transplant pulmonar.

După moartea singurului român transplantat în Spitalul AKH din Viena în 2016 - Adrian Lupu, în vârstă de 38 de ani - din cauză că România nu are infrastructura necesară urmăririi unui bolnav transplantat, Amariţei spune că pacienţii au ajuns acum „bătaia de joc“ a decidenţilor. „Aţi văzut? Acum şi dacă faci transplant în străinătate, în România nu poţi să trăieşti. Cu transplantul deja făcut, ei nu au unde să te trateze. O mare ruşine pentru toată România asta. Băiatul ăla avea toată viaţa înainte, şi uitaţi ce i s-a întâmplat“, ne declară ie­şeanul.

În ceea ce îl priveşte, de câteva luni Mugurel nu a mai primit nicio veste despre transplantul pe care trebuie să-l facă. De la Ministerul Sănătăţii şi de la medicii bu­cureşteni care l-au văzut şi evaluat i s-a spus să aştepte. De la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi nu i s-a mai comunicat nimic după ce Spitalul AKH a anunţat că deja are patru români pe lista de aşteptare pentru transplant pulmonar.

„Mi-au spus să aştept, şi aştept. Îndată fac trei ani de aşteptare, analizele sunt bune toate, în afară de plă­mâni care funcţionează 13-14%. Am fost şi am făcut recuperare la Spitalul Colentina, iar înainte am fost la alte spitale din Bucureşti pentru analize. În străinătate sigur nu sunt pe nicio listă. În România mi-au dat o listă să o completez că sunt de acord să fac tranplantul la Sfânta Maria, când o fi să fie. Acum nu am nicio certitudine“, mai spune ieşeanul.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, instituţia nu a mai continuat demersurile pentru transplantul lui Mugurel Amariţei în afara ţării întrucât, teoretic, operaţia se poate face şi în Ro­mânia.

„DSP a trimis dosarul medical al pacientului la trei clinici din străinătate. Spitalul AKH a răspuns că are deja pe lista de aşteptare patru români şi că nu poate prelua şi cazul ieşeanului. Celelalte două clinici nu ne-au oferit niciun răspuns. Ulterior, am fost anunţaţi că transplantul pulmonar se face şi în ţară. De aici, pacientul trebuie să continue demersurile prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate“, explică Marius Voicescu, pur­tător de cuvânt al DSP Iaşi.

Potrivit documentelor medicale, ieşeanul are mai multe diagnostice: emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreaptă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă. Mugurel Amariţei, diagnosticat încă din 2011 cu insuficienţă respiratorie cronică, este dependent de oxigen şi medicamente specifice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.