Iodura nu a trezit interesul ieşenilor decât pentru „băşcălie”. Doar 36 de persoane au cerut reţete. Ce spun medicii?
„Raportarea se face doar o data pe luna, conform cerintelor Ministerului Sanatatii. Astf (...)
citeste totmiercuri, 17.08.2022
La Spitalul "Parhon" sunt secţii în care doar un sfert dontre asistente şi infirmiere s-au imunizat. Acest lucru poate duce la răspândirea infecţiei cu coronavirus. ”O persoană nevaccinată ajunge să trateze un pacient vulnerabil, transplantat, cu diabet zaharat, imunosupresie etc. şi există riscul de răspândire al infecţiei”, arată conf.dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al spitalului. Din 900 de angajaţi, s-au imunizat doar 500, adică în jur de 55%. Pentru că vaccinarea nu este obligatorie, o variantă ar fi testarea constantă a personalului medical numai că nu sunt bani. "Dacă ar fi să testezi săptămânal 400 de persoane, iar un test costă măcar 200 de lei, ar fi nevoie în fiecare săptămână de 80.000 de lei din bugetul propriu. Este o sumă foarte mare care ar trebui tăiată din altă parte”, arată dr. Nistor. La Spitalul de Neurochirurgie, rata de vaccinare a cadrelor medicale este de numai 60%
Deşi personalul din spitale a putut să se vaccineze prioritar, încă de la începutul campaniei de imunizare care a debutat în România din data de 27 decembrie 2020, există încă unităţi medicale în care angajaţii nu s-au vaccinat şi nici nu vor să facă pe viitor acest lucru. În majoritatea spitalelor ieşene există un procent important al personalului medical care nu s-a imunizat, fiind vorba în special de asistenţi medicali, infirmiere şi îngrijitori. Astfel, au fost identificate trei categorii: cei care nu cred în existenţa virusului şi nici în eficienţa vaccinului şi care nu pot fi convinşi, cei care pot fi convinşi cu argumente valide şi care înţeleg în cele din urmă importanţa imunizării, precum şi cei care invocă probleme medicale care nu le-ar permite să se imunizeze. Din această cauză, rămâne de înţeles teama pacienţilor de a merge în spitale pentru a nu se infecta cu SARS-CoV-2, având în vedere că o parte din personalul care ar trebui să îi îngrijească le-ar putea transmite infecţia. Chiar şi acum, în momentul în care personalul medical ar fi trebuit să aibă schema de vaccinare completă, observăm că încă există focare şi o rată mare de transmitere a cazurilor în unităţi medicale.
Dacă vrea, personalul medical are în continuare prioritate
La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, procentul de vaccinare în rândul întregului personal este de 55%, din 900 de angajaţi fiind vaccinaţi 500. Deşi procentul medicilor care s-au vaccinat este de 80-90%, există secţii în care procentul asistentelor medicale şi a infirmierelor imunizate este de doar 20-30%. Pentru a creşte numărul persoanelor vaccinate, la nivelul spitalului au fost iniţiate mai multe discuţii, iar zilele acestea au mai fost programate 50 de persoane pentru vaccinare. „Aceasta este una dintre soluţiile pe care le aplicăm în spital – discutarea particularităţilor problemelor de sănătate cu fiecare angajat care nu s-a vaccinat, fie faţă în faţă, fie în şedinţe comune împreună cu medicul epidemiolog, şeful de secţie, medicul de medicina muncii. Încercăm să răspundem la întrebările fiecărui angajat şi să îi convingem să se vaccineze, ei având în continuare prioritate”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”.
Citeșe și: Incidenţa Covid pe municipiu creşte la 3,43. Aproape 60% dintre cazurile din judeţ sunt în oraşul Iaşi
Alte variante care ar ajuta la împiedicarea răspândirii infecţiei ar fi testarea periodică a personalului care intră în contact cu pacienţii vulnerabili, însă ar acest lucru ar reprezenta o presiune mare pe bugetul spitalului sau decontarea acestor teste din bugetul Ministerului Sănătăţii. „Vaccinarea nu este obligatorie şi nici nu ar fi normal să fie, până la urmă este o decizie informată pe care cineva o ia legat de sănătatea lui, este o opţiune personală. Însă în acelaşi timp, o persoană nevaccinată ajunge să trateze un pacient vulnerabil, transplantat, cu diabet zaharat, imunosupresie etc. şi există riscul de răspândire al infecţiei”, a completat conf.dr. Ionuţ Nistor.
Acesta a explicat că o variantă care poate fi luată în calcul este testarea extinsă şi periodică a personalului, care în prezent este obligatorie doar pentru echipa de prelevare şi echipa care este implicată strict în operaţia de transplant. Aceasta însă ar fi o soluţie care ar necesita zeci de mii de euro cheltuiţi de spital în fiecare lună. „Există totuşi o prevedere care spune că managerii de spitale pot decide această testare periodică din fonduri proprii. Însă spitalele nu stau foarte bine cu fondurile, dacă ar fi să testezi săptămânal 400 de persoane, iar un test costă măcar 200 de lei, ar fi nevoie în fiecare săptămână de 80.000 de lei din bugetul propriu. Este o sumă foarte mare care ar trebui tăiată din altă parte”, a mai spus medicul.
Teoriile conspiraţiei prind şi la personalul medical
Un procent asemănător este şi la Spitalul de Neurochirurgie, unde s-a vaccinat 60% din personalul medical, în total. „La noi s-a vaccinat peste jumătate din personalul medical, o proporţie de aproximativ 60%, aici fiind cuprinse toate categoriile, adică medici, asistenţi, infirmiere, îngrijitoare”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
Citește și: Unde se pot face vaccinuri repede în județ. Situația în întreaga Moldova
Şi la Spitalul de Boli Infecţioase procentul de vaccinare în rândul medicilor este de aproximativ 80%, iar la asistente şi infirmiere este mai mic, de 70%. Reprezentanţii Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Iaşi spun că într-adevăr există o reticenţă în rândul asistenţilor medicali, cauzată cel mai probabil de dezinformare. „Cei care nu s-au vaccinat au vrut să mai aştepte să vadă ce se întâmplă, văd foarte multe lucruri neadevărate pe Internet. Aud că la un spital de prin ţară a murit o asistentă după ce s-a vaccinat şi probabil că de aici apare un semn de întrebare. Pe de altă parte, foarte mulţi au avut deja COVID şi aşteaptă să se poată vaccina. Chiar au venit să ne întrebe, am discutat cu ei, m-au întrebat chiar şi pe mine dacă m-am vaccinat şi le-am spus că da. Însă problema generală este dezinfomarea”, a explicat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Accident cu trei mașini, surprins în direct de echipa TVR
Şofer beat prins gonind prin oraş cu 83 km/h. Riscă închisoare după ce a refuzat să meargă la spital
Sechestru pe o parte din averea rusofilului Igor Dodon. Avea milioane de lei în casă
În sfârșit! “Vitezomanii” de pe trotinete sau biciclete, în vizorul Poliţiei Rutiere Iaşi
O pisică a salvat viața unei femei care dormea. Ce s-a întâmplat
Răniţi din accidente rutiere unul după altul, la Urgenţe la Iaşi. Primele ajunse: două pensionare
Mâine vor suna sirenele de alarmă în Iași. Exercițiu la CET Holboca
Burse în Italia pentru profesorii, cercetătorii şi masteranzii ieşeni
Doar puţin peste 500 de tineri au dat la Iaşi proba a doua a „bac”-ului de toamnă
Un om de afaceri anti-Putin, găsit mort în condiții suspecte, în SUA
VIDEO. Ucraina anunţă că a distrus cartierul general al trupelor ruse din Lisiceansk
Blue Air planifică 14 rute noi din Iași pentru vara anului 2023. Care sunt destinațiile
Ucraina ameninţă cu distrugerea podului lui Putin Pe aici fug rușii din Crimeea
Urmează 4 zile de caniculă, apoi revin ploile și scad temperaturile
Bebeluș salvat de la moarte de doi pompieri care se aflau în avion
VIDEO Accident ”spumos” la Constanța. Un TIR a pierdut mii de beri pe șosea
Un pui de leu i-a adus unui rădăuțean o amendă de 25.000 de lei
FOTO O recunoașteți? O vedetă de la noi a ajuns piele și os și este bănuită de anorexie
Un membru al Gărzii Elveţiene leşină sub privile Papei Francisc, în timpul audienţei generale
(FOTO) Două autoturisme s-au ciocnit violent pe drumul morţii: cinci persoane au fost rănite
Armata chineză trimite trupe în Rusia pentru un exerciţiu militar comun
Fost membru al Comitetului de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, arestat pentru corupţie
Haaretz: Asemănări tulburătoare între Viktor Orban şi Nicolae Ceauşescu
Peste 1.000 de genţi şi accesorii în tendinţele verii, la Bag Expo, în Palas
Expert militar apropiat Kremlinului: armata rusă foloseşte tactici din primul război mondial
Câștigătorii Campionatului Național de Volei pe Plajă Brizo 2022
Marian Godină despre Poliţia Română: ministrul Bode, „pupat în cwr” pe pagina oficială de Facebook
Cristiano Ronaldo promite că va spune în curând "adevărul" despre situaţia sa la Manchester United
Corijenţe anulate în instanţă pe motiv că elevul nu a avut acces online
Ruşii din Crimeea au abandonat casele furate de la ucraineni şi fug înapoi spre Rusia
David Popovici s-a retras din finala probei de 400 metri liber de la CE de Nataţie
Primarul PSD Iulian Preda, mare fan a lui Putin, distribuie fake news-uri care frizează ridicolul
Două persoane au ajuns la spital în urma unui accident petrecut pe Străpungere Silvestru
Microsatelit construit de 9 liceeni români. "Vrabia Spaţială" va fi lansată cu o rachetă Space X
CE de Nataţie: David Popovici, în finala la 400 metri liber, cu al patrulea timp
„Înţeleg că oamenii s-au săturat să citească acele poveşti oribile, dar războiul nu s-a terminat”
Un pic de stres nu-i chiar rău pentru funcționarea creierului
Cum să alegi și să gătești carnea potrivită pentru grătar (P)
Insuficiența mitrală poate trece neobservată dar poate fi și fatală
Netflix a publicat primul vizual pentru serialul regizat de Tim Burton despre Familia Addams
Lucian DÎRDALARivalităţi globale (II) |
Florin CÎNTICProvincialismul trufaş al capitalei |
Radu PĂRPĂUȚĂCaua şi politicaua |
Alex VASILIUValori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.