anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Multe cadre medicale din Iași refuză vaccinarea. Teama și teoriile conspirației fac ravagii

GALERIE
vaccinare, medici,
 • vaccinare, medici,
- +

La Spitalul "Parhon" sunt secţii în care doar un sfert dontre asistente şi infirmiere s-au imunizat. Acest lucru poate duce la răspândirea infecţiei cu coronavirus. ”O persoană nevaccinată ajunge să trateze un pacient vulnerabil, transplantat, cu diabet zaharat, imunosupresie etc. şi există riscul de răspândire al infecţiei”, arată conf.dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al spitalului. Din 900 de angajaţi, s-au imunizat doar 500, adică în jur de 55%. Pentru că vaccinarea nu este obligatorie, o variantă ar fi testarea constantă a personalului medical numai că nu sunt bani. "Dacă ar fi să testezi săptămânal 400 de persoane, iar un test costă măcar 200 de lei, ar fi nevoie în fiecare săptămână de 80.000 de lei din bugetul propriu. Este o sumă foarte mare care ar trebui tăiată din altă parte”, arată dr. Nistor. La Spitalul de Neurochirurgie, rata de vaccinare a cadrelor medicale este de numai 60%

 

Deşi personalul din spitale a putut să se vaccineze prioritar, încă de la începutul campaniei de imunizare care a debutat în România din data de 27 decembrie 2020, există încă unităţi medicale în care angajaţii nu s-au vaccinat şi nici nu vor să facă pe viitor acest lucru. În majoritatea spitalelor ieşene există un procent important al personalului medical care nu s-a imunizat, fiind vorba în special de asistenţi medicali, infirmiere şi îngrijitori. Astfel, au fost identificate trei categorii: cei care nu cred în existenţa virusului şi nici în eficienţa vaccinului şi care nu pot fi convinşi, cei care pot fi convinşi cu argumente valide şi care înţeleg în cele din urmă importanţa imunizării, precum şi cei care invocă probleme medicale care nu le-ar permite să se imunizeze. Din această cauză, rămâne de înţeles teama pacienţilor de a merge în spitale pentru a nu se infecta cu SARS-CoV-2, având în vedere că o parte din personalul care ar trebui să îi îngrijească le-ar putea transmite infecţia. Chiar şi acum, în momentul în care personalul medical ar fi trebuit să aibă schema de vaccinare completă, observăm că încă există focare şi o rată mare de transmitere a cazurilor în unităţi medicale.

Dacă vrea, personalul medical are în continuare prioritate

La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, procentul de vaccinare în rândul întregului personal este de 55%, din 900 de angajaţi fiind vaccinaţi 500. Deşi procentul medicilor care s-au vaccinat este de 80-90%, există secţii în care procentul asistentelor medicale şi a infirmierelor imunizate este de doar 20-30%. Pentru a creşte numărul persoanelor vaccinate, la nivelul spitalului au fost iniţiate mai multe discuţii, iar zilele acestea au mai fost programate 50 de persoane pentru vaccinare. „Aceasta este una dintre soluţiile pe care le aplicăm în spital – discutarea particularităţilor problemelor de sănătate cu fiecare angajat care nu s-a vaccinat, fie faţă în faţă, fie în şedinţe comune împreună cu medicul epidemiolog, şeful de secţie, medicul de medicina muncii. Încercăm să răspundem la întrebările fiecărui angajat şi să îi convingem să se vaccineze, ei având în continuare prioritate”, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

Citeșe și: Incidenţa Covid pe municipiu creşte la 3,43. Aproape 60% dintre cazurile din judeţ sunt în oraşul Iaşi

Alte variante care ar ajuta la împiedicarea răspândirii infecţiei ar fi testarea periodică a personalului care intră în contact cu pacienţii vulnerabili, însă ar acest lucru ar reprezenta o presiune mare pe bugetul spitalului sau decontarea acestor teste din bugetul Ministerului Sănătăţii. „Vaccinarea nu este obligatorie şi nici nu ar fi normal să fie, până la urmă este o decizie informată pe care cineva o ia legat de sănătatea lui, este o opţiune personală. Însă în acelaşi timp, o persoană nevaccinată ajunge să trateze un pacient vulnerabil, transplantat, cu diabet zaharat, imunosupresie etc. şi există riscul de răspândire al infecţiei”, a completat conf.dr. Ionuţ Nistor.

Acesta a explicat că o variantă care poate fi luată în calcul este testarea extinsă şi periodică a personalului, care în prezent este obligatorie doar pentru echipa de prelevare şi echipa care este implicată strict în operaţia de transplant. Aceasta însă ar fi o soluţie care ar necesita zeci de mii de euro cheltuiţi de spital în fiecare lună. „Există totuşi o prevedere care spune că managerii de spitale pot decide această testare periodică din fonduri proprii. Însă spitalele nu stau foarte bine cu fondurile, dacă ar fi să testezi săptămânal 400 de persoane, iar un test costă măcar 200 de lei, ar fi nevoie în fiecare săptămână de 80.000 de lei din bugetul propriu. Este o sumă foarte mare care ar trebui tăiată din altă parte”, a mai spus medicul.

Teoriile conspiraţiei prind şi la personalul medical

Un procent asemănător este şi la Spitalul de Neurochirurgie, unde s-a vaccinat 60% din personalul medical, în total. „La noi s-a vaccinat peste jumătate din personalul medical, o proporţie de aproximativ 60%, aici fiind cuprinse toate categoriile, adică medici, asistenţi, infirmiere, îngrijitoare”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Citește și: Unde se pot face vaccinuri repede în județ. Situația în întreaga Moldova

Şi la Spitalul de Boli Infecţioase procentul de vaccinare în rândul medicilor este de aproximativ 80%, iar la asistente şi infirmiere este mai mic, de 70%. Reprezentanţii Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Iaşi spun că într-adevăr există o reticenţă în rândul asistenţilor medicali, cauzată cel mai probabil de dezinformare. „Cei care nu s-au vaccinat au vrut să mai aştepte să vadă ce se întâmplă, văd foarte multe lucruri neadevărate pe Internet. Aud că la un spital de prin ţară a murit o asistentă după ce s-a vaccinat şi probabil că de aici apare un semn de întrebare. Pe de altă parte, foarte mulţi au avut deja COVID şi aşteaptă să se poată vaccina. Chiar au venit să ne întrebe, am discutat cu ei, m-au întrebat chiar şi pe mine dacă m-am vaccinat şi le-am spus că da. Însă problema generală este dezinfomarea”, a explicat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.