anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Mulţi pacienţi care vin cu Salvarea la spital cer maşină şi la externare

GALERIE
ambulanta
 • ambulanta
- +

Principiul lor ar fi: „am venit cu ambulanţa la spital, tot cu ambulanţa plecăm“.

Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ atrage ca un magnet pacienţi care au pretenţia să fie transportaţi acasă cu ambulanţa. În garda trecută, nu mai puţin de 8 bolnavi, bărbaţi şi femei cu vârste peste 40 de ani, s-au „târguit“ cu medicii să obţină o autosanitară care să-i ducă acasă. Doi dintre aşa-zişii bolnavi care solicitau transport de la spital sufereau de o problemă majoră: etilismul acut. „Am­bulanţa nu este taxi. Problema aceasta devine tot mai pregnantă, tot mai mulţi pacienţi ne cer - după ce primesc îngrijiri de specialitate şi sunt îndrumaţi către domiciului - să le punem la dispoziţie ambu­lanţe. Aşa ceva nu este posibil, noi sunăm la poliţia şi primăria din comună aferentă pentru că, de obicei, rudele se responsabilizează altfel când le bate la poartă agentul“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Potrivit medicilor, unul dintre bărbaţii care ieri a cerut o ambulanţă să ajungă acasă avea 45 de ani, era din Răducăneni şi li s-a plâns că nu poate ajunge prin mijloace proprii pentru că, până acasă, „avea de urcat un deal şi de coborât o vale“. Alţi pacienţi au cerut ambulanţă argu­mentând că aşa se cuvine, în condiţiile în care au ajuns la spital transportaţi de echipajele de intervenţie medicală. „Argumentul cel mai folosit este acesta:, vreau şi trebuie să fiu transportat acasă tot cu ambulanţa. Este foarte eronat pentru că ambulanţa asigură transport la domiciliu doar pentru pacienţii cu situaţii severe, cum ar fi pacienţii imobilizaţi care nu au aparţinători care să îi transporte“, a mai precizat medicul. Şefa UPU-SMURD a subliniat în egală măsură şi solicitările inadecvate la 112 prin care se cere ajutor pentru tot felul de accidente care nu pun viaţa victimei în pericol.

Ieri, de exemplu, pentru un accident petrecut în cabinetul unui medic stomatolog, specialistul a sunat la 112 pentru transportul pacientei, deşi aceasta putea veni în UPU cu mijloace proprii. „Pacienta de 25 de ani a înghiţit un ac special care se introduce pe canal. Medicul a solicitat o ambulanţă şi pacienta a fost transportată astfel în UPU. Tinerei nu i-a fost pusă viaţa în pericol, a fost văzută de medicul specialist şi îndrumată către domiciliu, cu recomandarea să revină dacă apar alte simptome. Pentru astfel de intervenţii ale echipajelor speciale, au de suferit pacienţi din accidente rutiere, cu infarct sau alte urgenţe pentru că resursele sunt limitate“, a conchis şefa UPU-SMURD. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.