Principiul lor ar fi: „am venit cu ambulanţa la spital, tot cu ambulanţa plecăm“.
Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ atrage ca un magnet pacienţi care au pretenţia să fie transportaţi acasă cu ambulanţa. În garda trecută, nu mai puţin de 8 bolnavi, bărbaţi şi femei cu vârste peste 40 de ani, s-au „târguit“ cu medicii să obţină o autosanitară care să-i ducă acasă. Doi dintre aşa-zişii bolnavi care solicitau transport de la spital sufereau de o problemă majoră: etilismul acut. „Ambulanţa nu este taxi. Problema aceasta devine tot mai pregnantă, tot mai mulţi pacienţi ne cer – după ce primesc îngrijiri de specialitate şi sunt îndrumaţi către domiciului – să le punem la dispoziţie ambulanţe. Aşa ceva nu este posibil, noi sunăm la poliţia şi primăria din comună aferentă pentru că, de obicei, rudele se responsabilizează altfel când le bate la poartă agentul“, a explicat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.
Potrivit medicilor, unul dintre bărbaţii care ieri a cerut o ambulanţă să ajungă acasă avea 45 de ani, era din Răducăneni şi li s-a plâns că nu poate ajunge prin mijloace proprii pentru că, până acasă, „avea de urcat un deal şi de coborât o vale“. Alţi pacienţi au cerut ambulanţă argumentând că aşa se cuvine, în condiţiile în care au ajuns la spital transportaţi de echipajele de intervenţie medicală. „Argumentul cel mai folosit este acesta:, vreau şi trebuie să fiu transportat acasă tot cu ambulanţa. Este foarte eronat pentru că ambulanţa asigură transport la domiciliu doar pentru pacienţii cu situaţii severe, cum ar fi pacienţii imobilizaţi care nu au aparţinători care să îi transporte“, a mai precizat medicul. Şefa UPU-SMURD a subliniat în egală măsură şi solicitările inadecvate la 112 prin care se cere ajutor pentru tot felul de accidente care nu pun viaţa victimei în pericol.
Ieri, de exemplu, pentru un accident petrecut în cabinetul unui medic stomatolog, specialistul a sunat la 112 pentru transportul pacientei, deşi aceasta putea veni în UPU cu mijloace proprii. „Pacienta de 25 de ani a înghiţit un ac special care se introduce pe canal. Medicul a solicitat o ambulanţă şi pacienta a fost transportată astfel în UPU. Tinerei nu i-a fost pusă viaţa în pericol, a fost văzută de medicul specialist şi îndrumată către domiciliu, cu recomandarea să revină dacă apar alte simptome. Pentru astfel de intervenţii ale echipajelor speciale, au de suferit pacienţi din accidente rutiere, cu infarct sau alte urgenţe pentru că resursele sunt limitate“, a conchis şefa UPU-SMURD.
Publicitate și alte recomandări video