Noul sediu al Primăriei Iaşi, prins la proiectare în bugetul pe 2024. Două variante pe masă: formă trapezoidală sau formă ovoidală?

miercuri, 07 februarie 2024, 02:50
3 MIN
 Noul sediu al Primăriei Iaşi, prins la proiectare în bugetul pe 2024. Două variante pe masă: formă trapezoidală sau formă ovoidală?

Primăria Iaşi reia proiectul pentru construirea unui centru administrativ. Noul sediu ar urma să fie ridicat în curtea din spate a instituţiei. Odată ce va fi amenajată noua clădire, în Palatul Roznovanu va rămâne doar o parte din conducerea instituţiei.

 

Proiectul a fost iniţiat în anul 2018 de primarul Mihai Chirica. Ultimele demersuri pentru această investiţie au fost făcute în anul 2022, atunci când a fost aprobat şi un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) de către Consiliul Local (CL). Noutatea este că în bugetul pe anul în curs a fost inclusă o sumă de 2 milioane lei pentru proiect, ceea ce permite Primăriei să lanseze cel puţin o licitaţie de proiectare.

 

Două variante de construcţie

 

În 2022, firma Arc Design, cea care a întocmit PUZ-ul, a propus două variante pentru amplasarea şi arhitectura noului sediu administrativ. Aşa cum ZDI relata la acel moment, prima opţiune presupune amenajarea a două corpuri de clădire, de formă trapezoidală, amenajate de-o parte şi de alta a străzii Agatha Bârsescu: pavilionul principal este propus în curtea interioară a Palatului Roznovanu (la circa 50 metri de monumentul istoric), iar celălalt, de mai mici dimensiuni, în parcarea exterioară. În a doua variantă, clădirea are o formă ovoidală, cu corpuri de clădire care se suprapun, pe amplasamentul parcării.

Sediul Primăriei sub formă de trapez

„Prima variantă constă într-o structură de tip pavilionar. A doua variantă este inspirată din arhitectura unei forme de locuire mai veche – civilizaţia Cucuteni, respectiv «casele fără colţuri». Aceste forme ovoidale care se suprapun deschid o perspectivă în orice punct m-aş afla şi din orice direcţie aş veni”, a explicat, pentru ZDI, în 2022, arhitectul Filip Ciobănaşu, din cadrul firmei Arc Design.

El a subliniat, la acea vreme, că rolul planului urbanistic nu a fost în mod neapărat de a stabili arhitectura viitorului centru administrativ, ci să propună soluţii de dezvoltare în vederea reactivării zonei istorice din jurul Palatului Roznovanu. Viitorul sediu ar urma să aibă şi parcare subterană.

Sediul Primăriei, forma ovoidală

Zona pietonală va fi extinsă

 

Construirea centrului administrativ vine la pachet cu extinderea zonei pietonale, un plan mai vechi al primarului. Astfel, zona dedicată pietonilor ar urma să fie extinsă pe str. I.C. Brătianu şi str. Agatha Bârsescu. Planul de extindere cuprinde, în perspectivă, şi zona statuii lui Miron Costin, zonă care ar urma să devină o piaţetă publică. În acest sens, Primăria are un proiect de reabilitare a spaţiului verde din jurul Teatrului Naţional, investiţie care, cumulată cu cea în derulare la parcul din faţa aceluiaşi obiectiv, ar crea un coridor extins de promenadă. În context, amintim că sunt purtate discuţii şi pentru o eventuală relocare a Teatrului Cub.

Extinderea zonei pietonale este prevăzută şi pe Ştefan cel Mare, până la Casa Modei. Mai departe, tot la nivel de perspectivă, zona pietonală va continua pe str. Anastasie Panu, spre Palatul Culturii, dacă Primăria va construi, în cele din urmă, pasajul subteran Panu pe unde ar urma să circule maşinile şi tramvaiul, iar, la suprafaţă, strada să fie pietonalizată. 

Comentarii