O bandă de nouă tineri înarmaţi cu bâte în care bătuseră cuie au atacat un ieşean în propria-i casă

miercuri, 24 mai 2023, 01:51
3 MIN
 O bandă de nouă tineri înarmaţi cu bâte în care bătuseră cuie au atacat un ieşean în propria-i casă

O gașcă de golani a atacat un ieșean în propria casă. Atacul putea avea consecințe grave, întrucât agresorii erau înarmați cu bâte în care bătuseră cuie. Ieșeanul a fost salvat însă de cei doi fii ai săi, care i-au sărit în ajutor folosind drept arme două antene auto. Doar o parte dintre agresori au putut fi identificați, iar timpul trecut de la comiterea faptelor ar putea face ca ceilalți să scape nepedepsiți.

În după-amiaza zilei de 26 iulie 2018, C.C. se afla la volanul unui camion, deplasându-se pe un drum sătesc din Balș. În cabină se afla și fiul șoferului, C.C.C. Când camionul a ajuns la intersecția cu DN 28B, cei doi l-au observat pe Andrei Bucătaru, cu care mai avuseseră unele conflicte în trecut. Văzându-i, acesta a luat o piatră de jos și a aruncat-o în parbrizul camionului. Cei doi au încercat să-l prindă, dar nu au reușit, Bucătaru sărind gardul în curtea unui localnic și fugind. După o jumătate de oră însă, Bucătaru și-a sunat un prieten, spunându-i că a avut un conflict cu C.C. și că intenționa să meargă la locuința acestuia, pentru a se răzbuna. Cei doi au mai cooptat niște prieteni, în același scop. Au băut împreună patru litri de bere, până în jurul orei 22.30, după care, la îndemnul lui Bucătaru, au plecat cu toții spre locuința lui C.C.

Ajunși la destinație, cei 9 tineri au început să arunce cu pietre în casa lui C.C., iar atunci când acesta a ieșit din curte, l-au atacat cu bâtele și pumnii. Niciunul dintre vecini nu a intervenit, dar alertați de strigătele după ajutor ale tatălui lor, din casă au ieșit cei doi fii ai lui C.C. Singurele „arme” pe care le-au putut lua din mers din casă au fost două antene de la stațiile de emisie-recepție auto. Aveau să fie însă suficiente. Contraatacul celor doi tineri i-a descumpănit pe agresori, mai ales că aceștia nu reușeau să-și dea seama cu ce sunt loviți. „Dă cu ceva și nu știu cu ce dă, însă doare foarte tare”, a spus unul dintre agresori. „Dă și nu știu cu ce dă, că ustură”, a completat altul. Bucătaru a încercat să-și mobilizeze „combatanții”, adresându-le îndemnuri de genul „Omorâți-l! Hai, nu vă temeți, nu fugiți! Rămâneți pe loc!”. Încurajările lui Bucătaru au fost însă inutile, agresorii retrăgându-se în dezordine.

Fugărit de frații C., unul dintre atacanți, Constantin Țurcă, s-a împiedicat și a căzut. După ce s-a ridicat, a renunțat la șlapii cu care era încălțat, pentru a putea fugi. Alt agresor a pierdut un lănțișor și un medalion, recuperate ulterior de polițiști. Martorii retragerii aveau să povestească ulterior că agresorii avuseseră impresia că au fost bătuți cu biciul.

Doar cinci agresori au putut fi identificați și trimiși în judecată pentru distrugere și lovire sau alte violențe. Numărul mare al agresorilor a făcut ca ancheta să se prelungească, iar stabilirea rolului exact al fiecăruia în conflict a fost îngreunată de ezitările martorilor. Unul dintre ei, vecin cu familia C., a povestit inițial incidentul cu lux de amănunte, dar ulterior a uitat complet cele întâmplate. În privința acestuia, procurorii s-au autosesizat pentru mărturie mincinoasă. Capul acțiunii, Andrei Bucătaru, era cunoscut în comunitate ca deosebit de violent, având de altfel și mai multe conflicte cu legea. Condamnările primite anterior au făcut ca pedeapsa rezultantă în cazul lui să fie de 4 ani și două luni de închisoare, cu executarea în regim de detenție. Alți trei inculpați au primit condamnări cu suspendare. În cazul celui de-al cincilea, magistrații Judecătoriei Pașcani au constatat prescripția răspunderii penale. Sentința nu este încă definitivă.

Comentarii