O slujbă ca în filmele americane. Secretele negociatorului de la Poliţia Iaşi, şcolit de FBI

luni, 22 februarie 2021, 02:50
5 MIN
 O slujbă ca în filmele americane. Secretele negociatorului de la Poliţia Iaşi, şcolit de FBI

El este chemat în situaţii limită şi are rolul de a convinge oamenii să nu se sinucidă, să nu arunce locuinţe în aer ori să elibereze ostatici.

Un poliţist din Iaşi a învăţat arta negocierii cu agenţi de la celebrul FBI din America. Ieşeanul are patru ani de experienţă ca negociator şi 16 ani de poliţie. Teama nu există pentru el. Este o persoană speculativă, diferită de un psiholog.

Încasează cu tărie jignirile aduse de către oamenii cu care le negociaza viaţa, pentru că ştie că are de scos pe cineva din întuneric. Acesta pătrunde în mintea omului, îl înţelege şi îl influenţează în aşa fel încât să îl facă să renunţe la gândurile negre pe care le are, cum ar fi sinuciderea.

Un lucru interesant pe care ieşeanul nostru l-a aflat de la experţii FBI: pentru a evita pierderea de vieţi din rândurile poliţiştilor, negociatorii americani nu vorbesc faţă în faţă cu cei pe care trebuie să-i convingă să renunţe la gesturi necugetate sau disperate.

Poliţistul ieşean care negociază cu sinucigaşii a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Cariera de poliţist a început-o în anul 2005, iar în anul următor a început să lucreze în cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) Iaşi.

A devenit negociator în 2017, când a apărut şi în România această structură.

El a ajuns comandant al unei trupe de intervenţie în anul 2018, SIAS este o formaţiune suport care asigură sprijin de forţă altor departamente din cadrul Poliţiei Române: percheziţii domiciliare, escorte, intervenţii sau negocieri în situaţii critice cum ar fi sinuciderile, răpirile, atacuri cu bombe, luări de ostatici.

Reporterii Ziarului de Iaşi au vrut să afle cum reuşesc aceşti negociatori să-i convingă pe oameni să nu facă lucruri necugetate. Pentru a avansa în arta convingerii, ieşeanul nostru a mers la cursurile FBI din Budapesta.

Acesta spune că prima regulă în salvarea cuiva este să câştigi timp, apoi să "îngheţi" evenimentul. "Pot exista situaţii în care subiectul nu spune nimic timp de două ore, şi este foarte frustrant, la un moment dat, îţi consumi toate resursele, şi nu mai ştii ce să mai faci", ne relatează negociatorul.

Piramida încrederii dintre poliţist şi subiect se clădeşte de la ascultare, care este şi prima treaptă atunci când negociezi.

"Trebuie să asculţi persoana cu care vorbeşti, şi după aceea să încerci să empatizezi, să influenţezi şi la sfârşit să o determini să renunţe la gestul său. De asemenea, se creează o legătură, se urmăresc anumite tipare, aspecte din viaţa persoanei şi este foarte important să nu judeci. Ai un timp foarte scurt în care trebuie să afli ce s-a întâmplat în ultimele 48 de ore cu persoana respectivă, e vital, e o luptă continuă, trebuie să înţelegi ce a făcut-o să ajungă în acea situaţie. Este foarte important să nu mergi acolo în uniformă, ca o autoritate", a explicat acesta.

Oamenii cu probleme psihice pot arunca în aer o clădire

Omul legii este de părere că nu există o anumită cheie care poate salva vieţi. Totul ţine de abilităţile poliţistului de a se plia pe ce simte subiectul lui.

"Ce ai vorbit cu un subiect astăzi, nu va fi valabil în altă zi, pentru că fiecare om este diferit, la fel şi problemele lor. Este foarte greu să convingi pe cineva să nu se sinucidă, dar asta nu este o problemă pentru negociatorii care au abilităţi foarte bune de comunicare. Totuşi, nu oricine poate practica această meserie. Da, cred că trebuie să fii făcut pentru lucrul ăsta, părerea mea. Trebuie să ai o înclinaţie specială pentru lucrul acesta.Calitatea principală a unui negociator este răbdarea, ascultarea persoanei respective, empatizarea, dar asta nu înseamnă să îi dai neapărat dreptate. Trebuie să-ţi dai seama ce l-a determinat să ajungă în situaţia în care se află. Va trebui să găseşti acele argumente, pârghii sau cârlige prin care să transmiţi subiectului dorinţa de viaţă", ne-a spus poliţistul.

Oamenii pot alege uneori să se sinucidă, în ciuda a tot ceea ce li se spune. Cazurile cele mai grele sunt acelea în care sunt implicaţi copiii. Ei pot fi luaţi ostatici şi folosiţi pentru a opune rezistenţă poliţiei.

"Am avut diferite cazuri în care s-a ameninţat prin aruncarea în aer a blocului, prin folosirea instalaţiilor de gaz sau butelii improvizate, am avut cazuri în care persoane cu probleme psihice se aflau în casele lor alături de copii şi îi foloseau pentru a se apăra de poliţişti", ne povesteşte negociatorul puţin abătut.

Poliţistul de la SIAS a ţinut morţiş să precizăm faptul că este o faptă penală să încurajezi un sinucigaş să sară în gol.

"Eu eram la etajul doi, el la etajul patru, şi a deschis un vecin uşa care a spus să facem linişte, pentru că vrea să doarmă, şi mi-a stricat tot ce construisem până atunci. Oamenii trebuie educaţi în acest sens", a explicat el.

Ca negociator, este nevoie de o mare tărie de caracter pentru a face faţă misiunilor.

"Sunt foarte mulţi subiecţi care te bombardează cu cuvinte foarte urâte. Tu trebuie să le primeşti şi să-ţi asumi că omul acela te va face în toate felurile la început. Totuşi, este o mare satisfacţie profesională să te duci la un om, să te înjure de mamă, de tată, de tot ce ai, iar după două ore de negocieri să vorbească cu tine cu domnule. De unde ai plecat şi unde ai ajuns… e o satisfacţie enormă", relatează entuziasmat negociatorul.

Comentarii