Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai beţiv din ţară?

luni, 16 august 2021, 01:50
5 MIN
 Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai beţiv din ţară?

Până să se lămurească acest episod va trece multă apă pe Dâmboviţa, iar marile teme care-i privesc pe români (autostrăzi, spitale sau educaţie) vor fi marginalizate şi uitate pentru următorul ciclu electoral.

Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai beţiv din ţară? Cine-i? Cine-i? Cîţu, răspunse timid oglinda încurajată de „Vrăjitoarea cea rea”. Ce îmi mai plac glumele mele, exclamă hâtru Băsescu. Mihaela, dragostea mea, am învins!, strigă ţopăind de pe un picior pe altul şi Mircea Geoană. „În curând o să spună că eu sunt vinovat că Florin Cîţu, în 2000, a fost prins băut la volan sau că eu sunt vinovat de faptul că Florin Cîţu nu a făcut publică această informaţie…”, a stricat cheful tuturor Ludovic Orban.

Ce au aceşti domni în comun? Un episod mai mult sau mai puţin controversat în care au fost acuzaţi că au consumat alcool, iar apoi s-au urcat la volan. Toţi s-au aflat sau se află într-un post important sau foarte important din fruntea statului român: premier, preşedinte sau ministru. Geoană este secretar general adjunct la NATO şi din această postură a fost prins/filmat în timp ce s-a urcat la volan după ce a băut. Băsescu a „comis” fapta în timp ce era preşedinte, iar Orban a provocat un accident rutier şi la raportat după 30 de ore, motiv pentru care în spaţiul public au apărut tot felul de întrebări stânjenitoare, iar unele voci, de exemplu cum ar fi cea a jurnalistului şi fostului deputat Robert Turcescu, au insistat că motivul întârzierii avea o legătură cu o întâlnire stropită cu alcool. Orban, Geoană şi Băsescu au scăpat basma curată, Cîţu însă care a fost prins de Poliţie în SUA, în urmă cu 20 de ani, conducând sub influenţa alcoolului şi a fost amendat şi dus să fie fotografiat în arest. „Am plătit tot ce a trebuit să plătesc. A trebuit să-mi vând maşina şi m-am împrumutat la o bancă. Am plătit avocatul.” 

Cum vedem din rândurile de mai sus, răspunsurile date de oglinda fermecată sunt relative şi pline de interes. „Vrăjitoarea cea rea” are tot timpul un cuvânt greu de spus şi mai ales un cuvânt interesat. Momentul este unul cât se poate de potrivit. În septembrie sunt organizate alegeri pentru şefia Partidului Naţional Liberal, iar deocamdată în cursă s-au înscris doar Orban şi premierul Cîţu. Fiecare vrea să puncteze decisiv. Tonul campaniei electorale este unul cât se poate de strident şi nu are nici o legătură cu ceea ce-i interesează sau preocupă pe români, are legătură doar cu persoanele lor, iar temele aduse în discuţie sunt cât se poate de „uşurele” şi de o parte, şi de cealaltă.

Românii sunt în general destul de toleranţi cu persoanele care consumă alcool. Unele statistici ne dau pe primele locuri în lume la consum. Până la urmă, trebuie să spunem deschis că toate persoanele amintite mai sus vin din rândul nostru, al poporului, nu sunt extratereştri. De aceea episodul amenzii din SUA s-ar putea să-i folosească lui Cîţu şi nu să-l încurce. El era văzut mai ales ca un om al cifrelor, un profesionist în domeniul finanţelor, destul de scorţos, care nu prea vorbeşte pe înţelesul poporului. Nu ne-am mira prea mult ca după acest scandal să fie privit cu alţi ochi, este de-al nostru. „Vezi, s-a îmbătat şi el, este om până la urmă.”

În aer rămâne totuşi întrebarea cui foloseşte acest scandal? Pe cine ajută şi pe cine încurcă? S-a întâmplat acum 20 de ani când Cîţu era un tânăr aflat la studii în SUA. Omul a plătit atunci ce a avut de plătit, cel puţin aşa spune el şi până la proba contrarie trebuie să-l credem pe cuvânt. Pentru ce a fost scos de la naftalină cazul? Oamenii raţionali vor răspunde cel mai probabil că nimeni nu are nimic de câştigat de aici, mai ales electoratul. Românii au pus în funcţie condamnaţi penal, de ce ar fi interesant un episod din tinereţea unei persoane, în condiţiile în care s-a întâmplat acum două decenii. Băsescu a fost filmat cu paharul în mână, flancat de Mirel Rădoi şi Gigi Becali, iar apoi s-a urcat la volan în timp ce era preşedinte. S-a întâmplat ceva? A fost sancţionat contravenţional sau electoral? Răspunsul este desigur nu! La fel s-a întâmplat şi cu Geoană! Atunci de ce cazul Cîţu este atât de interesant? Până să se lămurească acest episod va trece multă apă pe Dâmboviţa, iar marile teme care-i privesc pe români (autostrăzi, spitale sau educaţie) vor fi marginalizate şi uitate pentru următorul ciclu electoral. Desigur, nici problema şoferilor beţivi sau a consumului ridicat de alcool nu va fi dezbătută şi tratată serios. Va rămâne ca pe la vreun şpriţ să ne hăhăim cum a fost prins „prostănacul” urcând băut la volan sau Cîţu turnat după 20 de ani că a în stare de ebrietate şi amendat în SUA. La final, nu uitaţi să nu consumaţi alcool în exces fiindcă dăunează grav sănătăţii şi mai ales nu urcaţi băuţi la volan fiindcă riscaţi implicarea în accidente extrem de grave.

Comentarii