Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Otto Anderco, fost arbitru român, a decedat la 84 de ani

GALERIE
Otto Anderco
  • Otto Anderco
- +

Fostul mare arbitru român Otto Anderco a decedat la 84 de ani. Ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut într-un azil de bătrâni. Anunţul a fost făcut joi dimineaţă, printr-o postare pe Facebook. "Ultimul fluier" pentru Otto Anderco! Cu mare durere în suflet vă anunţăm trecerea în nefiinţă a celui care a fost Anderco Otto, unul dintre cei mai mari arbitri români ai tuturor timpurilor!

 

Născut la Satu Mare, pe 18 iunie 1935, Otto Anderco a fost unul dintre cei mai buni arbitri FIFA ai României (1970 – 1981), făcând parte în anul 1980 din brigada care a condus finala Campionatului European, RFG - Belgia! În prima ligă naţională a condus 177 de meciuri în perioada 27.04.1969 - 30.10.1981, având în palmares şi două finale ale Cupei României! După retragarea din activitatea de arbitraj, acesta s-a retras în oraşul natal, devenind la un moment dat şi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Satu Mare.

Ultimii 20 de ani din viaţă şi i-a petrecut la Zalău, alături de soţia sa, însă în ultimii ani s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate. Acestea aveau să-l forţeze în cele din urmă să pună capăt meciului cu viaţa, în dimineaţa zilei de 28 martie 2019. Vom reveni cu amănunte legate despre ceremonia de înmormântare! Rămas bun, Nea Otto!”, se arată în comunicat. În 1980, Otto Anderco a fost unul dintre personajele principale într-o anchetă în care au fost implicaţi mai mulţi arbitri români. Securitatea a pus totul la cale şi s-a soldat cu arestarea a 7 arbitri, pe motiv că ar fi aranjat anumite partide.

Contactat de ProSport, Adrian Porumboiu a spus că l-a cunoscut personal pe Otto Anderco, la începutul anilor ’80, când îşi făcea apariţia în arbitraj şi a povestit câteva aspecte despre cariera fostului central. ”Nu ştiam că a murit, acum am aflat. A fost un mare arbitru, unul dintre cei mai mari pe care i-a avut România. Păcat, pentru că a avut şi o viaţă plină de probleme. Eu l-am apreciat ca arbitru. L-am cunoscut personal, când eram la începuturile arbitrajului. Am avut o discuţie cu dumnealui după un meci la Satu Mare. Am stat de vorbă şi înainte de meci şi după. Eu îl urmăream, era un arbitru foarte mare, de top.

Probabil că rămâne în memoria iubitorilor de fotbal, după un meci Dinamo – FC Argeş, când le-a dat un ”aer cald” gazdelor, iar Dobrin i-a zis: ’Nea Otto, orice ai face, tot o bat singur pe Dinamo’. A început să zâmbească şi a zis : ’Cred că ai dreptate’. Şi chiar aşa a fost. A pierdut Dinamo campionatul cu el, iar atunci erai urmărit atent. Nu era simplu. Eu nu cred că a fost un arbitru corupt, dar era şi atunci aşa cum este şi acum nebunia aceasta cu corupţia şi trebuia să pice cineva. Avem un principiu pe care nu îl respectăm, îi luăm pe toţi. Asta se repetă în România, chiar şi în arbitraj. Ştiu că a avut probleme cu justiţia, că a fost condamnat, dar eu spun că a fost unul dintre cei mai mari ai României. Lupta aceasta împotriva corupţiei la români e o boală grea. Ea vine de la fanarioţi, să ne omorâm între noi. Era un om inteligent, dar nu am mai ştiut nimic de el. Era un arbitru bun, se bătea cu Nicolae Rainea”, a declarat fostul arbitru Adrian Porumboiu pentru ProSport.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri