85 de locuri de muncă la Iaşi destinate ucrainenilor. 18 s-au ocupat deja

Patron ieşean: „Lucrătorii ucraineni din domeniul serviciilor sunt foarte buni profesionişti”

vineri, 01 aprilie 2022, 01:59
3 MIN
 Patron ieşean: „Lucrătorii ucraineni din domeniul serviciilor sunt foarte buni profesionişti”

Ucrainenii refugiaţi care au ales să rămână în Iaşi încep să-şi caute loc de muncă. Oferte există, dar cele mai mari şanse le au vorbitorii de limbă engleză sau română, care sunt extrem de puţini.

La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (AJOFM), până în prezent s-au înscris opt angajatori ce caută ucraineni, care au o ofertă destul de diversificată, în toate domeniile de activitate. Mai exact, sunt 85 locuri de muncă vacante destinate cetăţenilor ucraineni, de la ajutori de bucătari, bucătari, ospătari, confecţionere, la operatori CNC în industrie, analişti şi programatori pe domeniul IT sau agenţi servicii clienţi.

„Acum sunt înregistrate 12 persoane de cetăţenie ucraineană la noi. 18 şi-au găsit deja un loc de muncă potrivit pregătirii pe care o au. Vorbim de persoane care s-au angajat ca operator CNC, analist programator, confecţioner sau agent servicii client”, a precizat Adrina Sârghie, purtător de cuvânt la AJOFM Iaşi.

Cât contează bariera lingvistică

O persoană de cetăţenie ucraineană care doreşte să se înregistreze la serviciul public de ocupare a forţei de muncă, respectiv AJOFM, trebuie să prezinte un act de indentitate – fie paşaport, fie carte de identitate din ţara natală, fie dovada statutului de refugiat obţinută de la Direcţia Generală de Emigrări. La AJOFM, persoana completează o declaraţie pe propria răspundere, care ulterior va fi înregistrată în baza de date. Există oferte însă pentru ucraineni şi pe site-urile de profil.

“Avem cinci locuri de muncă vacante destinate cetăţenilor ucraineni. Mai exact, două de hair styling, două la frizerie şi unul la manichiură. Oferim această oportunitate, în primul rând, pentru că noi găsim forţă de muncă foarte greu. Sunt foarte multe saloane, concurenţa este foarte mare, şi nu reuşim să găsim oameni pentru posturile libere. În plus, din ceea ce se ştie, lucrătorii ucraineni din domeniul serviciilor în care activăm sunt şi foarte buni profesionişti. Bariera lingvistică în domeniul nostru poate ridica probleme mai ales în saloanele de cartier, unde clienţii nu vorbesc engleza, de ucraineană nu mai spun”, a spus Diana C., patron la un slon de hair styling din Nicolina.

Purtătorul de cuvânt al AJOFM, Adriana Sârghie, a spus că până acum nu au existat probleme lingvistice la angajare pentru cetăţenii ucraineni care şi-au depus dosarul. Mulţi dintre cei care s-au înscris şi care au obţinut un loc de muncă sunt vorbitori de limbă engleză, şi puţini de română.

Se rezolvă şi prin cunoştinţe

Dacă nu apelează la instituţiile de stat, la site-uri sau chiar la reţele de socializare, ucrainenii norocoşi apelează la cunoştinţe. Este şi cazul Ludmilei Moroşanu, conferenţiar la Universitatea Internaţională din Odesa, şi a cărei poveste Ziarul de Iaşi a prezentat-o în urmă cu câteva zile. Cadrul didactic îşi căuta la momentul respectiv un job în Iaşi, Ludmila Moroşanu fiind vorbitoare de mai multe limbi străine.

„Postul de translator l-am găsit cu ajutorul prietenilor pe care îi am de mult timp în Iaşi. Prin ei am aflat că se caută un post de translator la Centrul pentru refugiaţi din Nicolina. Se căuta vorbitor de limba rusă, ucraineană şi română. Salariul este bun. Predau în continuare online şi la universitate, dar am ore puţine acolo, şi mai predau foarte puţin româna pentru refugiaţi; spun puţin pentru că deja există astfel de cursuri organizate aici. În schimb, la Centrul de refugiaţi din Nicolina vrem să organizăm cursuri de comunicare în limba română gratuit pentru refugiaţi”, a spus Ludmila Moroşanu.

Comentarii