Pedeapsa unui falsificator ordinar de bani. A plastografiat şi buletinul lui Robert de Niro

miercuri, 09 mai 2018, 01:50
2 MIN
 Pedeapsa unui falsificator ordinar de bani. A plastografiat şi buletinul lui Robert de Niro

Doi falsificatori de bani din Iaşi vor petrecere următorii ani în spatele gratiilor. Curtea de Apel Iaşi a decis ca Ştefan Badii să stea în puşcărie 6 ani şi 8 luni, după ce i-au contopit mai multe pedepse, inclusiv cea privind falsificarea de buletine. Un alt bărbat, Sorin Bulgaru, a primit şi el o pedeapsă de 6 ani şi 10 luni. 

Condamnările celor doi au fost contopite în urma unui proces în care au fost judecaţi pentru falsificare de monedă. Ei lucrau la instigarea unei persoane care suferea de o boală gravă, care a decedat în timpul anchetei instrumentate de procurori. Potrivit rechizitoriului, la începutul anului 2009, Ştefan Badii a locuit împreună cu Daniel Venus Dragnea într-un apartament închiriat din municipiul Iaşi. La acel moment, se menţionează în rechizitoriu, Dragnea era suferind de scleroză multiplă. Acesta l-ar fi rugat pe Badii să falsifice cupiuri de 50 de lei, urmând a primi în schimb 15%, în bancnote autentice, din suma falsificată.

„Inculpatul Badii Ştefan a falsificat bancnote prin scanarea unei bancnote autentice, după care, prin prelucrare software, scotea seria de pe ea şi făcea un şablon de trei bancnote pe pagină. Odată finalizat şablonul, scotea la imprimantă trei bancnote pe pagină pe care imprima seriile. Badii Ştefan a inscripţionat bancnotele astfel falsificate cu serii diferite, folosind un tabel generator de serii în program Excel“, se arată în rechizitoriu. În acelaşi document se mai precizează că, după ce seriile erau imprimate, Badii tăia bancnotele cu ajutorul unei ghilotine. Ulterior, decupa cu un cutter fereastra transparentă a cupiurilor şi lipea o bucată de bandă scotch modelată cu ajutorul cutterului astfel încât să acopere fereastra bancnotei. Ulterior, desena capul unui vultur cu ajutorul unui instrument folosit la desenul tehnic. La final, lipea bandă scotch şi pe partea cealaltă a ferestrei transparente a cupiurilor, au mai explicat procurorii ieşeni.

Aceştia au mai arătat că, în aprilie 2009, Dragnea i-a spus lui Sorin Bulgaru să meargă la Arad pentru a da bancnotele unei persoane necunoscute. Din motive neştiute, afacerea a picat iar Bulgaru, alături de o altă persoană, s-au întors spre Iaşi. Pe drum, Bulgaru a intrat într-un magazin dintr-o comună din Covasna pentru a-şi cumpăra ţigări. Doar că în momentul în care a dat o bancnotă falsă vânzătorul şi-a dat seama că e ceva în neregulă cu ea şi a refuzat să o primească. Bulgaru a plecat şi a fost oprit pe drumul spre Iaşi de o patrulă de poliţie. Asupra sa au fost găsite 103 cupiuri false. Venus Dragnea şi Ştefan Badii au fost implicaţi şi într-un alt dosar, de înşelăciune, ei devenind celebri la nivel naţional după ce la percheziţiile din acel dosar autorităţile au descoperit un buletin de identitate falsificat ce conţinea chipul actorului american Robert De Niro. 

Comentarii