O negociere de îţi stă mintea-n loc, în parcare la Metro, cu mormanul de bijuterii

Poliţist păcălit de bolul plin cu aur de Stăneştii din Zanea

miercuri, 08 decembrie 2021, 03:01
3 MIN
 Poliţist păcălit de bolul plin cu aur de Stăneştii din Zanea

Un bărbat în toată firea a fost înşelat copilăreşte de trei ieşeni din Lunca Cetăţuii, toţi cu numele de Stănescu, nume preponderent în comunitatea ţigănească din Zanea. Aceştia s-au arătat interesaţi să cumpere o cantitate importantă de aur de la bărbat: aproape 300 de grame. Au plecat pur şi simplu cu marfa, chipurile la verificat, iar apoi l-au plimbat pe vânzător cu vorba. În final, doar un sfert din cantitatea de bijuterii a mai putut fi recuperată. Culmea: cercetările aveau să scoată la iveală un fapt uluitor: păgubitul era om al legii, poliţist.

 

La începutul lui decembrie 2019, Marian M. a postat pe OLX un anunţ privind vânzarea a 14 bijuterii din aur de 14 carate, în greutate totală de 281,84 grame. A găsit imediat clienţi, la preţul de 150 de lei gramul. Marian M., de profesie poliţist, a venit la Iaşi împreună cu soţia sa, întâlnindu-se în parcarea magazinului Metro cu Ionel Stănescu, însoţit de ginerele său, Cătălin Stănescu, dar şi soţia acestuia. Stăneştii i-au cerut vânzătorului să-i lase să verifice dacă bijuteriile sunt autentice, şi au reuşit să-l convingă să nu participe el însuşi la verificare. Cătălin Stănescu a plecat cu aurul, vânzătorul rămânând cu socrul în aşteptare. Marian M. a fost convins de faptul că Ionel Stănescu s-a prezentat ca bulibaşă, şi i-a arătat hârtii din care rezulta că ar fi o persoană onorabilă. Printre acestea s-ar fi aflat şi o legitimaţie de judecător, sau o diplomă de onoare primită din partea Primăriei.

În fapt, cei doi Stăneşti au absolvit doar clasele primare. Ginerele s-a întors abia după patru ore, dar fără aur. A spus că la amanetul din Tudor Vladimirescu unde mersese s-a întâlnit cu nişte cunoscuţi cărora le datora bani, şi le-a dat acestora bijuteriile. A promis însă că va plăti bijuteriile a doua zi, când va vinde un autoturism, iar socrul său va veni în persoană în Bacău pentru a-i da lui Marian M. suma de 43.685 lei. Evident, a doua zi poliţistul a aşteptat degeaba. În discuţiile telefonice ulterioare cu Ionel Stănescu, acesta a amânat în mod repetat plata bijuteriilor, sub diverse pretexte. În cele din urmă, dându-şi seama că a fost înşelat, Marian M. s-a adresat Poliţiei. Doar o cantitate de 73,4 grame din bijuteriile respective a mai fost găsită la percheziţia imobiliară, asupra fiicei lui Cătălin Stănescu, care le ascunsese în sutien.

Ionel şi Cătălin Stănescu au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune. În faţa instanţei, ginerele a prezentat o altă poveste. A spus că aveau la ei doar 18.500 lei, pe care i-au dat lui Marian M., urmând să caute bani cu împrumut pentru diferenţa de 25.000 lei. A luat bijuteriile pentru a le arăta rudelor de la care urma să împrumute banii, dar nu a reuşit să le convingă. Ar fi convenit cu vânzătorul să păstreze aurul, urmând să plătească diferenţa în decurs de două săptămâni. O declaraţie similară a dat şi Ionel Stănescu, acesta precizând că litigiul cu Marian M. este unul de natură pur civilă. „Apărarea inculpaţilor nu este confirmată de mijloacele de probă administrate pe parcursul procesului penal”, au remarcat magistraţii Judecătoriei. Aceştia i-au condamnat pe cei doi Stăneşti la câte 1 an şi 6 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Ei vor trebui să-i achite lui Marian M. şi 55.120 lei, reprezentând contravaloarea a 208 grame de aur la preţul de 265 lei gramul. Sentinţa a fost atacată de Ionel şi Cătălin Stănescu în faţa instanţei superioare. Curtea de Apel urmează să analizeze dosarul la începutul lunii februarie.

Comentarii