Poliţistul care a salvat beizadeaua „Regelui asfaltului”din Iaşi scapă şi el basma curată. Aşa au decis şefii lui

miercuri, 29 iunie 2022, 01:50
4 MIN
 Poliţistul care a salvat beizadeaua „Regelui asfaltului”din Iaşi scapă şi el basma curată. Aşa au decis şefii lui

A scăpat basma curată. Poliţistul rutier care în urmă cu doi ani i-a dat o amendă lui Tiberiu Echimov, fiul “regelui asfaltului din Iaşi”, şi urma să-i reţină permisul pentru 3 luni pentru că mergea cu 121 km/h pe Păcurari, dar a uitat să o semneze, poate răsufla uşurat. O comisie de cercetare administrativă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a decis că agentul Alexandru Vasilache, nesemnând „din greşeală” procesul verbal, nu a produs niciun fel de pagube Ministerului Afacerilor Interne.

 

Ziarul de Iaşi relata în luna februarie despre acest caz (CITEȘTE AICI) în momentul în care IPJ Iaşi declarase apel, şi aştepta pronunţarea magistraţilor de la Tribunal, împotriva sentinţei Judecătoriei Iaşi, care a anulat procesul verbal de contravenţie emis pe numele lui Tiberiu Echimov de către agentul Alexandru Vasilache.

Sancţiunea cu amendă de 1.305 lei şi suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile i-a fost dată lui Tiberiu Echimov, fiul “Regelui asfaltului din Iaşi”, Ion Echimov, în 2020. Tânărul Echimov conducea cu 121 km/h pe Bulevardul Păcurari, în condiţiile în care limita de viteză era de 60 de km/h, când a fost oprit de agentul de circulaţie, care l-a surprins pe radar. Totul s-a întâmplat în 2020, când profitul net al celor două companii ale familiei Echimov, situate pe strada Justiţiei din Tg. Frumos, era de aproape 130 de milioane de lei, iar firmele Eky Sam si Eky Route ale familiei Echimov erau în topul companiilor care asfaltează durmurile din judeţul Iaşi. Agentul de poliţie a dispus sancţionarea sa şi a scris procesul verbal, dar nu a semnat procesul verbal de contravenţie. Motiv pentru care contravenientul a contestat în instanţă documentul scris de agentul rutier şi a câştigat. Fără semnătura agentului de poliţie, procesul verbal este nul.

Ñ total, la Iaşi 3.063 de amenzi de circulaţie au fost contestate în instanţă în anul 2020-2021, din care 16 au fost anulate de către instanţa de judecată. Însă în evidenţele Biroului Juridic al IPJ Iaşi privind situaţia amenzilor de circulaţie contestate în instanţă din cauza nulităţii absolute a fost înregistrat doar una: cea scrisă de agentul Alexandru Vasilache pe numele lui Tiberiu Echimov. O amendă este considerată nulă atunci când din document lipseşte numele şi prenumele agentului constatator sau numele şi prenumele contravenientului, codul numeric personal în cazul persoanelor fizcice sau lipsa denumirii şi a adresei în cazul persoanelor juridice, sau când lipseşte semnătura agentului constatator.

Pe 11 martie 2021, magistraţii de la Tribunal au respins apelul IPJ Iaşi şi au păstrat neschimbată sentinţa Judecătoriei. Astfel, nu doar că Tiberiu echimov a scăpat de amendă şi de suspendarea permisului, dar poliţia judeţeană a fost obligată să-i plătească şi cheltuielile de judecată, respectiv 520 de lei.

Anchetă la IPJ

Pe 10 martie 2022, , la doi ani de la redactarea amenzii şi la un an de la finalizarea procesului de la Tribunal, purtătorul de cuvânt al IPJ anunţa că a fost dispusă o anchetă internă în cazul agentului de poliţie care a uitat să semneze documentul. Ancheta internă urma să se încheie într-o săptămână, potrivit inspectorului de poliţie Anca Vîjiac, responsabilul pe relaţia cu presa în cadrul IPJ Iaşi. O săptămână a însemnat, de fapt, trei luni.

CITEȘTE și: Procese-verbale nesemnate intenţionat în trafic, pentru „piloşi”: e sau nu o practică?

Acum IPJ Iaşi are acum, în sfârşit, concluziile cercetării administrative, după cum se arată în răspunsul trimis către Ziarul de Iaşi. „Reamintim că cercetarea administrativă a fost efectuată pentru stabilirea existenţei/inexistenţei unui prejudiciu creat unităţii, a responsabililor de producerea acestuia, stabilirii răspunderii materiale şi a modului de recuperare a prejudiciului. Astfel, comisia de cercetare administrativă a apreciat că nu sunt întrunite cumulativ condiţiile prevăzute în Instrucţiunile nr. 114/22.07.2013, privind răspunderea materială a pentru pagubele produse Ministerului Afacerilor Interne, pentru stabilirea răspunderii materiale a poliţistului. Mai exact, cheltuielile de judecată, în cuantum de 520 lei, achitate de I.P.J. Iaşi în dosarul nr. 11005/245/2020, dispuse prin sentinţa civilă nr. 8779/21.10.2020, nu întrunesc condiţiile necesare pentru a fi considerate pagube”. (documentul la care se face referire poate fi consultat aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/150202).

De măsuri pentru reducerea numărului de procese-verbale atacabile în instanţă nu poate fi vorba, se mai arată în răspunsul IPJ Iaşi, “întrucât Ordonanţa de Guvern nr. 2/2001 recunoaşte dreptul contravenientului de a formula plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii”. Însă amenzile anulate în instanţă sunt luate la puricat de angajaţii Biroului Juridic al I.P.J. Iaşi, care întocmesc note observatorii pe care le înaintează subunităţilor de poliţie din care fac parte agenţii constatatori. „Aceste note observatorii au rolul de a atrage atenţia lucrătorilor de poliţie cu privire la modul de întocmire a procesului verbal de contravenţie, de a le semnala erorile sau omisiunile, fiind totodată şi un instrument de analiză şi evaluare a activităţii lucrătorilor de poliţie pe linia activităţilor de constatare a contravenţiilor, iar conducerea IPJ Iaşi a “dispus ca pentru fiecare proces-verbal de contravenţie afectat de o cauză de nulitate absolutş şi contestat în instanţa să se efectueze verificări de către Biroul Control Intern, în vederea staibilirii existenţei/inexistenţei răspunderii personale a poliţistului”. 

Comentarii