anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Povestea unei arhitecte care a dat Canada şi Italia pentru Iaşi

Agata Hamciuc s-a reîntors în ţară după o perioada de 17 ani petrecută în afara tarii.

GALERIE
Agata-Hamciuc
 • Agata-Hamciuc
- +

O arhitectă a lăsat Italia pentru Iaşi, oraşul său natal. Agata Hamciuc s-a reîntors acum o lună în ţară, după 17 ani petrecuţi printre străini. Cu un spirit deschis, ieşeanca  a reuşit să se integreze uşor 7 ani în Canada şi alţi 10 în Italia, însă dorul imens de casă a determinat-o, în cele din urmă, să revină pe pământ românesc. În 2001 a obţinut cea mai importantă diplomă pentru viitoarea sa carieră, mai exact cea de arhitect, şi a ales să profeseze 2 ani în ţară.

“În 2003, din nevoia de cunoaştere, de explorare a patrimoniului cultural al altor lumi am decis să plec în Canada. Pe lângă asta, tata ne-a încurajat mereu să ieşim din turmă, să învăţăm singure şi nu doar ajutate de ei sau de alţii”, ne-a spus Agata Hamciuc. Ea mai are două surori: una care este stabilită în Japonia, unde este lector universitar, iar cealaltă lucrează la Banca Europeană de Investiţii. Cu multă muncă şi un dram de noroc, a reuşit să-şi exercite meseria de arhitect în Canada pentru 5 ani, iar ulterior şi în Italia. Pentru alţi 5 ani, între 2015-2019, Agata Hamciuc a fost consultant extern la Comisia Europeană. De altfel, odată cu preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România în 2019, Agata Hamciuc a realizat, alături de o echipă de alţi voluntari români, o copie în mărime naturală a celebrei “Mese a Tăcerii” a lui Constantin Brâncuşi, care a fost expusă la Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Centre (JRC), din Ispra, Italia.

Centrul reprezintă serviciul ştiinţific intern al Comisiei Europene şi, în cadrul fiecărei preşedinţii, oficialii JRC organizează diverse activităţi culturale, manifestarea reprezentând o iniţiativă de promovare a culturii şi tradiţiilor ţărilor respective. “Ispra este a treia localitate, după Bruxelles şi Luxemburg, ca volum al activităţilor desfăşurate la Comisia Europeană. Am organizat şi alte evenimente, precum Dracula Party, expoziţie de icoane cu un călugăr din Iaşi, Constantin Critian Trifan, festivalul Sânzienelor de închidere a semestrului, în iunie 2019”, ne-a spus arhitecta.  Totuşi, chiar dacă trăia liniştit şi “creştea frumos” în alte ţări, de ce a ales, din nou, România, când alţii aleg să o părăsească? Ea spune că doreşte să se mobilizeze şi să se implice în acţiuni şi practici care să demonstreze marele potenţial pe care îl are România şi Iaşul, în mod special.

Nu a fost impresionată de Cluj

“Distanţa mi-a oferit o altă perspectivă. Mulţi mă întreabă de ce m-am întors, iar eu ofer acelaşi răspuns tuturor: doresc să mă implic în proiecte importante, prin care să îmi ajut ţara, locul în care m-am născut. Părinţii noştri, de origini foarte modeste, au fost foarte dedicaţi viitorului nostru, ambiţioşi, ne-au inspirat şi încurajat mereu să dăm tot ce este mai bun din noi”, a menţionat arhitecta.

În Iaşi s-a angajat la Arcadis, o companie internaţională olandeză aflată în top 5 la nivel european, care oferă servicii de consultanţă, proiectare şi de management în domeniul infrastructurii, apei, mediului înconjurător şi clădirilor. Încă aflată în “perioada de acomodare”, jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au întrebat-o cum se vede Iaşul prin ochii unui arhitect, după atâţia ani de pribegie. “Deşi România a recuperat la nivel tehnologic, având acum deschiderea la vest, spre toate direcţiile, a recuperat progresul pe care alţii l-au făcut de-a lungul timpului, pierde foarte mult la nivel social. Problema cea mai dureroasă este lipsa de colaborare şi cooperare, pe care o observ în toate iniţiativele. Sau chiar dacă ele există, sunt disparate. Oamenii nu lucrează împreună, am uitat asta sau nu ştiu de ce am ales să uităm. Concluzia este că partea socială şi educaţia suferă foarte mult, iar de acolo trebuie să repornim. Ca arhitect, constat ca totuşi s-au mai făcut câteva investiţii în Iaşi, să spunem că a început să-şi joace destul de bine cartea de Centru cultural, universitar. Eu iubesc foarte mult Iaşul, pentru că după atâtea ţări şi chiar şi după o vizită la Cluj, nu pot spune că am fost foarte impresionată. Iaşul a reuşit să îşi menţină o structură urbanistică care nu poate fi distrusă. Are axe majore, care au în capăt nişte obiective importante, aşa cum este Arcul de Triumf din Paris sau Champs de Elysee, noi avem axa Palatului Culturii – Piaţa Unirii, Teatrul Naţional - Mitropolia, care sunt bine amplasate. Chiar dacă eu simt Iaşul mic, încă îl găsesc cu o coerenţă foarte plăcută şi îmi dă foarte mari speranţe aspectul acesta”, a spus arhitecta.

Mesaj pentru autorităţile locale  

Însă nu toate îi par bune şi frumoase, după cum avea să adauge ulterior. În opinia ei, infrastructura în oraş este la pământ, la fel şi sistemul sanitar ori cel de învăţâmânt, amintind de diferenţele enorme între România şi ţările în care a trăit în ultimii ani. Dar ceea ce o miră cel mai tare este faptul că, deşi Iaşul se bucură de prezenţa unei companii cu un nivel de expertiză foarte înalt pe infrastructură, autorităţile locale nu fac niciun efort să o implice.

“Mi se pare extrem de trist. Nu cred că ar trebui să vină din partea lor propunerea, pentru că ei nu duc lipsă de clienţi. Este România, este Iaşul care ar trebui să facă orice să implice un asemenea actor într-un fel sau altul pe plan local, pentru că au un nivel de expertiză extraordinar. Din păcate, foarte mulţi români care lucrează acolo şi învaţă foarte multe, aleg să plece în străinătate după ce acumulează un bagaj de cunoştinţe foarte valoros, pe care aici nu au unde să îl fructifice. De ce noi nu reuşim să îi păstrăm?”, se întreabă Agata Hamciuc. (Florentina SANDU)

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.